Strona 12 z 23 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 224

Wątek: Speedlite 580EX II

Domyślnie

Tez mam 350d i 580ex II od kilku dni, ale żadnych przebarwien nie mam. Co do luzu to tez to zauważyłem, ale ten post mnie uspokoił. Widocznie tak musi być. Co prawda luzy sa większe niż np w nikonie d70s i lampie sb 600 ale nie tak duże jakby lampa miała odpaść.

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Chyba na każdym body jest ten minimalny luz. Było to już poruszane jak lampa wyszła. Ale nikt się tym nie przejmuje.
    Z 420 EX też miałem leki luz

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mnie uspokoiliscie z tym przebarwieniem, teraz zauwazylem i zastanawialem, czy lampa mi sie nie przypala, w kazdym razie lazi narazie i to bardzo dobrze.
    W kazdym raize u mnie to nie wyglada, ze jest na LCD, tylko od wewnatrz szybki jakby, i to tez tzreba popatrzec pod katem z boku jakby
    Ostatnio edytowane przez BelYaal ; 05-02-2008 o 10:15

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

luz jest i to większy niż w starszej wersji. no cóż - jak się zepsuje to chyba dużo nie kosztuje taka naprawa
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Bywalec Awatar tomasek
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Wczoraj metalowa stopka 580EX2 potwierdziła swoją wytrzymałość. Wygięły się sanki na aparacie po uderzeniu w lampę... Efekt: lampa nie kontaktuje do końca, nei wyzwala się, nie wspomaga AF, ale przenosi wartość przysłony.

Nie wie ktoś ile może kosztować wymiana sanek w 400d? Próbuję się do serwisu dodzwonić od 2h...
    5D mk2 | 7D mk2 | S20/1.8 | C35/2 IS | C100/2.8L IS | C24-70/2.8L II | C70-200/2.8L | 580II

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Witam
    Przeczytałem cały wątek ale nie znalazłem informacji o tym jak naświetla ta lampa. Czy posiadacze tego modelu mogliby opisać swoje opinie o jakości naświetlania, równomierność dla np 24 mm i pełnej klatki, z wbudowaną nasadką, jak przy świetle bezpośrednim a jak z odbitym itp.
    Czy lampa ta mając fotocele może zostać wyzwolona (w manualu) dowolną inna lampą.
    Może ktoś ma porównanie z METZ-em 58 AF-1 Digital, chodzi mi tylko o jakość naświetlania a nie o ergonomię czy wygląd.
    Ostatnio edytowane przez marekh ; 15-02-2008 o 19:16

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

A ja mam pytanie.
    Jak zrobic, żeby z 40D + 580EXII na masterze nie błyskał w ogóle? Żadnych słabych błysków, nic zupełnie 0?! Kumpel powiedział, że mam przejśc na TTL i na masterze bez błysku nie będzie błyskac iii ****! Po 1. master jest dostępny po włączeniu jedynie poprzez "mode" no i przy wyłączeniu błysku i tak błyska... -_-. Już nie wiem co zrobic, przewertowałem wszystkie c.fn-y i w lampie i aparacie i nie wiem co zrobic...
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Dopiero zaczyna Awatar szym
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez albercikk Zobacz posta
    Nie wiem czy dobrze wywnioskowałem, ale obiło mi się o uszy iz ta lampa ma tak zwaną własną automatykę, czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć co dokładnie ta opcja znaczy i jak z niej korzystać.
    Moim zdaniem największy upgrade w stosunku do pierwszej wersji to właśnie możliwość używania lampy z innymi aparatami. To co było dostępne od dawna w lampach Pentaxa, czyli niezależna od TTL automatyka tyrystorowa nareszcie Canon postanowił umieścić w swojej. Nastawia się to za pomocą funkcji C.Fn. 5, która daje 4 możliwości:

0 - ETTL II - wiadomo
    1 - TTL - wiadomo
    2 - Automatyczna automatyka - lampa pobiera z aparatu dane o czułości i przysłonie, ale pomiar światła odbywa się nie przez aparat a w niezależnym czujniku w lampie.
    3 - Ręczna automatyka - j.w. tyle że lampa już nic nie pobiera z aparatu i trzeba jej zadać ISO i przysłonę

Przestawiłem w lampie C.Fn. 5 w pozycję 3. i zamocowałem lampę na starej manualnej lustrzance Pentaxa. Zapodałem czułość negatywu i przysłonę którą ustawiłem na obiektywie... Chwila niepewności... I...

Zrobiłem kilka zdjęć i za każdym razem lampa błysnęła. Sprawdzałem tę funkcję wcześniej na Canonie 40D i wygląda na to że przy różnych czułościach i różnych przysłonach, automatyka ręczna działa. Jak wywołam negatyw napiszę jak sobie poradziła na lustrzance nie C.

Nareszcie Canon zrobił konkretny krok w kierunku ułatwienia życia użytkownikom jego lamp błyskowych. Czekam jeszcze tylko na powszechne u konkurencji bezprzewodowe wyzwalanie lampy z poziomu body, bez żadnych dodatków. Bo chyba nie może to być aż takie trudne do wykonania skoro Nikon i Pentax dali radę .

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Jak zrobic, żeby z 40D + 580EXII na masterze nie błyskał w ogóle? Żadnych słabych błysków, nic zupełnie 0?!
    na głównym kółku programów na body - ostatnia pozycja - praca bez błysku - sprawdź (i napisz), czy to działa i czy tobie wystarczy?

(ja nie korzystam, bo używam tylko M, Av i Tv)

pozdro.,
    m.

Początki nałogu Awatar Malin
    Miasto
    Warszawa/Radom

Domyślnie

Czy to możliwe że Speedlight za 300$???
    http://www.amazon.com/gp/product/B00...pf_rd_i=507846
    Regulamin pkt 8

Strona 12 z 23 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów