Strona 192 z 203 PierwszyPierwszy ... 92142182190191192193194202 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 911 do 1 920 z 2028

Wątek: Canon EOS 1D Mark III

Bywalec Awatar Shrek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Powiem Ci od siebie, miałem 1dIII około roku, 5dII mam od kilku miesięcy i mogę się wypowiedzieć z pewnością w tym temacie, w kwestii AF - to DWA RÓŻNE światy!
    Centralny w 5 jest w miarę ok, bocznych po kilkunastu klatkach już nawet nie włączam. W jedynce wszystkie punkty były na prawdę idealnie celne, żadnego pudła, pomyłki, szybkość bez wątpienia najlepsza. Przesiadłem się na 7D, też nie było gorzej, siódemka, to na prawdę sprytny sprzęt, napakowany fiuczerami aż miło, za miło
    Jednak sam super celny AF, to nie dla wszystkich wystarczający powód, by pracować na tym sprzęcie. Bierz pod uwagę używalność wysokich ISO, w jedynce powyżej 1600 jest już różnie, wyświetlacz też ma swoje minusy, w nowych sprzętach jest zdecydowanie lepszy i pozwala na ocenę klatki, sporo jest tych minusów przy jednym plusie związanym z AF. Weź też pod uwagę wagę puszki, ja bym nie wrócił do jedynki choćby z tego powodu, wielkość i waga, to miażdżąca kwestia, poza zawodowymi reporterami, którym za to płacą, to ja wolę mniejsze puszki
    EOS R | EF-s 10-18 IS STM | RF 24-105 f/4L IS USM | EF 70-200 f/2.8L IS USM | 580EX II

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek_Gd Zobacz posta
    Napiszcie tylko jakie są wasze doświadczenia z mikroregukacją w 1DmkIII. Używacie? Czy jest skuteczna?
    Kalibracji używam zawsze i w każdej puszce - również w 1DIII. Po to ona jest aby można było w domowym zaciszu skalibrować sobie dokładnie puszkę pod każde szkło jakie mamy. Wielu ludzi uważa, że defaultowo już jest ostro ale to złudzenie - wystarczy wyostrzyć w trybie LV, zrobić fotkę a potem przeostrzyć na AF i porównać. W większości przypadków - a przerobiłem wieele - jest różnica i drobna korekta daje nam ostrość co do milimetra tam gdzie być powinna. Polecam spróbować - niby proste i znane ale często niedoceniane narzędzie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kusy Zobacz posta
    ...a masz taki poradnik w naszym ojczystym języku może????
    Ja też nabrałem szacunku do af z 5DmkII, po konfrontacji z jedynkowym aefem
    też bym sie zaznajomił (choć mam mark IV, ale jednak)
    niestety nie mam, ten z canon.usa wisi tutaj:

http://www.usa.canon.com/dlc/control...articleID=2866
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Kalibracji używam zawsze i w każdej puszce - również w 1DIII. Po to ona jest aby można było w domowym zaciszu skalibrować sobie dokładnie puszkę pod każde szkło jakie mamy. Wielu ludzi uważa, że defaultowo już jest ostro ale to złudzenie - wystarczy wyostrzyć w trybie LV, zrobić fotkę a potem przeostrzyć na AF i porównać. W większości przypadków - a przerobiłem wieele - jest różnica i drobna korekta daje nam ostrość co do milimetra tam gdzie być powinna. Polecam spróbować - niby proste i znane ale często niedoceniane narzędzie.
    dzięki za info, na razie jestem w fazie testów, i nie jest chyba tak malinowo jakbym chciał bo np 50/1,4 wyregulowany trafia do 2-3m idealnie, ale już na 10 metrach mydełko i o dziwo powrót do ustawienia 0 w mikroregulacji pomaga na 10m , ale znów na 2-3 m lipa
    Ostatnio edytowane przez Arek_Gd ; 25-06-2010 o 12:33 Powód: Automerged Doublepost
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

dzięki za info, na razie jestem w fazie testów, i nie jest chyba tak malinowo jakbym chciał bo np 50/1,4 wyregulowany trafia do 2-3m idealnie, ale już na 10 metrach mydełko i o dziwo powrót do ustawienia 0 w mikroregulacji pomaga na 10m , ale znów na 2-3 m lipa
    Nie miałem możliwości zabawy kalibracją to pytanie - nie można tam ustawić przypadkiem osobno na short distance i long distance? Albo jeszcze lepiej w metrach/stopach?

Początki nałogu

Domyślnie

zrypane szklo najprawdopodobniej, niestety.

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Nie mozna, bo musiałbys wtedy ustawiac FF co do poł milimetra odległości.. tak z pół roku roboty

Domyślnie

od siebie dodam troszke z innej strony
    canonami fotografowalem od 300d do 5D z przerwa na D700 i teraz znow canon tyle ze 1dsIII
    Z 5D na D700 przesiadlem sie min z powodu braku kalibracji szkiel i AF w ktorym boczne punkty nie dosc ze na pelnej klatce kretynsko rozlozone to raczej nieuzywalne w warunkach w ktorych fotografuje na codzien.
    D700 inny swiat zapomnialem o problemach z AF a poniewaz potrzebowalem wiecej pixeli a d3x byl (i dalej jest) poza moim zasiegiem kupilem 1dsIII i moge powiedziec tylko ze AF nie istnieje...dla mnie jest transparentny ...zero problemow w najgorszych warunkach.
    ...zupelnie tak jak w d700

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iktorn92 Zobacz posta
    Nie mozna, bo musiałbys wtedy ustawiac FF co do poł milimetra odległości.. tak z pół roku roboty
    tak, ale wystarczyłyby dwa pomiary, np. na 1m i 8m, aparat resztę by sobie wyliczył i byłby to jeden z najlepszych i najdokładniejszych systemów AF.

no ale to jest za trudne dla inżynierów z C., z innych firm zresztą też.
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Chyba złożę CV do Canona

Bywalec Awatar tormentor
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    tak, ale wystarczyłyby dwa pomiary, np. na 1m i 8m, aparat resztę by sobie wyliczył i byłby to jeden z najlepszych i najdokładniejszych systemów AF.
    no ale to jest za trudne dla inżynierów z C., z innych firm zresztą też.
    Pod warunkiem, ze to funkcja liniowa ;]
    FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
    Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
    "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Strona 192 z 203 PierwszyPierwszy ... 92142182190191192193194202 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów