Powiem Ci od siebie, miałem 1dIII około roku, 5dII mam od kilku miesięcy i mogę się wypowiedzieć z pewnością w tym temacie, w kwestii AF - to DWA RÓŻNE światy!
Centralny w 5 jest w miarę ok, bocznych po kilkunastu klatkach już nawet nie włączam. W jedynce wszystkie punkty były na prawdę idealnie celne, żadnego pudła, pomyłki, szybkość bez wątpienia najlepsza. Przesiadłem się na 7D, też nie było gorzej, siódemka, to na prawdę sprytny sprzęt, napakowany fiuczerami aż miło, za miło
Jednak sam super celny AF, to nie dla wszystkich wystarczający powód, by pracować na tym sprzęcie. Bierz pod uwagę używalność wysokich ISO, w jedynce powyżej 1600 jest już różnie, wyświetlacz też ma swoje minusy, w nowych sprzętach jest zdecydowanie lepszy i pozwala na ocenę klatki, sporo jest tych minusów przy jednym plusie związanym z AF. Weź też pod uwagę wagę puszki, ja bym nie wrócił do jedynki choćby z tego powodu, wielkość i waga, to miażdżąca kwestia, poza zawodowymi reporterami, którym za to płacą, to ja wolę mniejsze puszki![]()