Strona 190 z 203 PierwszyPierwszy ... 90140180188189190191192200 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 891 do 1 900 z 2028

Wątek: Canon EOS 1D Mark III

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek_Gd Zobacz posta
    Po tym jak moja 5Dmk2 przy dwóch seriach w servo za biegającymi dzieciakami trafiła jakieś 3-4 zdjęcia na 30, podjąłem decyzję o zakupie 1nki.

A Ty tutaj takie cyfry przytaczasz

a tak na poważnie, to współczuję, ja dopiero jestem przed pierwszymi testami i zdjęciami.
    Z tym, że ja mam problem z One Shot. Wczoraj robiłem pani portret. Zdjęcie nieostre. Widocznie się pomyliłem. Powtórka. Znowu nie ostre. Ok, za mały kontrast, ostrzymy testowo na czarna opaskę na blond włosach. Nie da się nie trafić. Nie ostre. Chowamy jedynke do plecaka, wyciągamy pięćdzięsiątke. Klik. Ostre idealnie.

Domyślnie

Powiem Ci , że też zauwazyłem jakby problem z ostrzeniem w słońcu używając jasnych stałek. Choć to na razie tylko krótkie testy bo nie mam czasu na nic innego. Np 34L albo 50/1,4 gdy są w pełni otwarte - ostrzyłem na kartonik z obiektyw na balkonie (jak Cichy w testach )- słońce za chmurami - pyk - ostre, słońce wyszło - pyk nie ostre.

Poza tym zauważyłem przy mikroregulacji taką przypadłość - ostrzenie one shot, punkt centralny - kartonik prawie ostry, przełączam na MF nie zmieniając ustawienia w obiektywie aby sprawdzić na LV - powiększenie 10x i co... super ostre nie wiem jeszcze o co chodzi, ale mimo wszystko podejrzewam że błędy są po stronie usera. choć wygląda to dziwnie.

Tak samo myślałem o servo, że jest coś nie halo, a po przeczytaniu oficjalnego poradnika servo (canon usa) już jest zdecydowanie lepiej.

Aha... wciąż zbieram szczękę z podłogi jeśli chodzi o szybkość AF i dobiegaczki w servo, natomiast co do dokładnośći AF to nabrałem teraz większego szacunku do tego z 5DmkII
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Bywalec Awatar kusy
    Miasto
    andrychów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek_Gd Zobacz posta

Tak samo myślałem o servo, że jest coś nie halo, a po przeczytaniu oficjalnego poradnika servo (canon usa) już jest zdecydowanie lepiej.

Aha... wciąż zbieram szczękę z jeśli chodzi o szybkość AF i dobiegaczki w servo, natomiast co do dokładnośći AF to nabrałem teraz większego szacunku do tego z 5DmkII
    ...a masz taki poradnik w naszym ojczystym języku może????
    Ja też nabrałem szacunku do af z 5DmkII, po konfrontacji z jedynkowym aefem
    też bym sie zaznajomił (choć mam mark IV, ale jednak)
    CANON...

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kusy Zobacz posta
    Ja też nabrałem szacunku do af z 5DmkII, po konfrontacji z jedynkowym aefem
    A ja wręcz przeciwnie, ale może dlatego że mam porównanie tylko do pierwszego 5d.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Bywalec Awatar kusy
    Miasto
    andrychów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robson01 Zobacz posta
    A ja wręcz przeciwnie, ale może dlatego że mam tylko do pierwszego 5d.
    ...no w tym przypadku raczej nie ma co porównywać
    CANON...

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Nie przesadzajmy, bawiłem się przez kilka dni na zmianę moją "starą" 5D i mkII kolegi i akurat w AF dużych różnic nie stwierdziłem. Owszem w ISO, LCD i kilku innych aspektach jest znaczna poprawa, ale akurat w tym co jak dla mnie było największą ułomnością pierwszej 5D Canon za bardzo się nie popisał. Nie mam możliwości bezpośredniego porównania 5D mkII do 1D i mogę robić je tylko "z pamięci", ale sądzę, że nawet nowa piątka odstaje z AF od jedynki.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

No to jak z tym AF w 1dmkIII w porównaniu do 5dmkII?Oczywiście bierzmy pod uwagę tylko centralny punkt w trybie oneshot. Z 5d mkI zrezygnowałem właśnie przez AF i poważnie rozważam zakup 1dmkIII(na wszystkich punktach był gorszy od 40d a nawet 400d ). Podzielcie się proszę swoimi doświadczeniami z tymi 2 puszkami.
    Miłego dnia
    moja www

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Nie wiem czy coś Ci da krytykowanie czy zachwalanie przez innych wyższości 5D mkII nad 1D mkIII w kwestii AF i odwrotnie. Chyba najlepiel przekonać się samemu i wówczas podjąć decyzję
    Canon

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robson01 Zobacz posta
    Nie wiem czy coś Ci da krytykowanie czy zachwalanie przez innych wyższości 5D mkII nad 1D mkIII w kwestii AF i odwrotnie. Chyba najlepiel przekonać się samemu i wówczas podjąć decyzję
    Oczywiście, że to najlepsze wyjście. Nie znam jednak nikogo kto byłby skłonny pożyczyć tak drogie body na kilka godzin. Nie znam nawet nikogo kto miałby 1dmkIII
    Opinie znalezione w internecie są całkowicie sprzeczne...ciężko dojść do konkretnych wniosków i wyrobić sobie na ich podstawie zdanie o danym sprzęcie.
    Miłego dnia
    moja www

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

jedynką bawiłem się kilka/kilkanaście minut i moim skromnym zdaniem o ile pomiędzy piątkami nie ma dużej różnicy to już przy 1d3 tą różnicę czuć..
    Czyżbyś Grzesiu na jedynkę się czaił? szczerze Ci powiem że jak pamiętam Twoje zdjęcia to cropa bym sobie darował.. a AF na środkowym w obu piątkach nie jest taki najgorszy.. jak już gdzieś pisałem to moim zdaniem jest pewniejszy od 40d..
    Jak chcesz jeszcze którąś z piątek potestować to wiesz gdzie mnie szukać
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Strona 190 z 203 PierwszyPierwszy ... 90140180188189190191192200 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów