Strona 173 z 203 PierwszyPierwszy ... 73123163171172173174175183 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 721 do 1 730 z 2028

Wątek: Canon EOS 1D Mark III

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    nie masz pojęcia o czym piszesz. używałem jednego i drugiego; spróbuj to zrobić w nikonie nie odrywając oka od wizjera. kolejny problem to przełącznik trybu pracy af; jest usytuowany w takim miejscu, że wyjmując aparat z torby wielokrotnie przestawiałem tryb pracy; ...
    oświeć mnie zatem ("młodego" - od roku bowiem dopiero canoniera - wcześniej przez kilkanaście lat użytkownika nikonów), jak bez odrywania oka od wizjera zmienić to w canonie... jakoś sobie nie mogę przypomnieć, by wizjery jedynek pokazywały, czy masz tryb wyzwalania migawki ustawiony na S czy C czy samowyzwalacz... zatem ostrożnie o tym "pojęciu", bo chyba pisałeś o sobie (jeśli się mylę - a piszę to bez ironii - to będę Ci wdzięczny, jeśli podasz sposób, jak to zrobić)
    .... mój wniosek był identyczny z wnioskami http://www.foto-ptaki.pl - ale Ty twardo obstajesz przy swoim, nie widząc, że w jednym i drugim systemie jest to do poprawki.
    -- co do przełącznika pracy AF - tu częściowa zgoda - przestawianie przy wyjmowaniu z torby to "normalka" w nikonie - ale dłuższe obcowanie z jakimkolwiek korpusem N. pozwala zmieniać to niemal intuicyjnie... i to bez odrywania oka od wizjera
    Pozdrawiam

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adalbert Zobacz posta
    oświeć mnie zatem ("młodego" - od roku bowiem dopiero canoniera - wcześniej przez kilkanaście lat użytkownika nikonów), jak bez odrywania oka od wizjera zmienić to w canonie... jakoś sobie nie mogę przypomnieć, by wizjery jedynek pokazywały, czy masz tryb wyzwalania migawki ustawiony na S czy C czy samowyzwalacz... zatem ostrożnie o tym "pojęciu", bo chyba pisałeś o sobie (jeśli się mylę - a piszę to bez ironii - to będę Ci wdzięczny, jeśli podasz sposób, jak to zrobić)
    .... mój wniosek był identyczny z wnioskami http://www.foto-ptaki.pl - ale Ty twardo obstajesz przy swoim, nie widząc, że w jednym i drugim systemie jest to do poprawki.
    -- co do przełącznika pracy AF - tu częściowa zgoda - przestawianie przy wyjmowaniu z torby to "normalka" w nikonie - ale dłuższe obcowanie z jakimkolwiek korpusem N. pozwala zmieniać to niemal intuicyjnie... i to bez odrywania oka od wizjera

Pozdrawiam
    adalbert: nie mam ochoty prowadzć tu wojenki systemowej, bo mnie to nawet pasuje jak ludziska nikony kupują, ale skoro prosisz, to spostaram się wytłumaczyć Ci tę różnicę:

w Canonie możesz operować przyciskiem i kółkiem równocześnie nie odrywając oka od wizjera, bo przycisk i kółko są po PRZECIWNYCH stronach body; w nikonie to nieszczęsne kółko i ten przycisk są usytuowane w tym samym miejscu, dlatego uważam, że to jest debilne rozwiązanie. rozumiem, że są ludzie, którym to odpowiada; na świecie są pewnie tysiące uzytkowników lustrzanek, którym te aparaty służą do oglądania, lansu i cotamjeszcze. Dla nich to żadna różnica.

PS. skoro ten nikon to takie miody, to dlaczego nie kupisz sobie d3, d700? Jeżeli fotografujesz krajobrazy, ptaki, itp to świetny wybór. Jeżeli fotografujesz ludzi, to już trochę gorzej, bo nikon jest optymalizowany pod chińczyków i wszyscy wychodzą na żółto :-)

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

w Canonie możesz operować przyciskiem i kółkiem równocześnie nie odrywając oka od wizjera, bo przycisk i kółko są po PRZECIWNYCH stronach body; w nikonie to nieszczęsne kółko i ten przycisk są usytuowane w tym samym miejscu, [...]
    zara, zara... sven nie rozpędzaj się.. a co za problem zamienić kółka miejscami jak Ci nie pasuje tak jak jest domyślnie? Przecież w Nikonie to chyba można zrobić ustawiając w menu... mylę się?

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    zara, zara... sven nie rozpędzaj się.. a co za problem zamienić kółka miejscami jak Ci nie pasuje tak jak jest domyślnie? Przecież w Nikonie to chyba można zrobić ustawiając w menu... mylę się?

to nie o to kółko chodzi; coś słabo znasz swoj aparat :-) poszukaj jeszcze raz; gdzie masz kółko blokowane przyciskiem? jak chcesz to zmienić bez odrywania aparatu od oka?

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

adalbert: nie mam ochoty prowadzć tu wojenki systemowej, bo mnie to nawet pasuje jak ludziska nikony kupują, ale skoro prosisz, to spostaram się wytłumaczyć Ci tę różnicę:
    ja również jestem jak najdalszy od tego typu wojenek... poniekąd nadal jestem dwusystemowy - gdyż z sentymentu po kupnie 5D zostawiłem sobie F100 i dwa żółte obiektywy ... (ale ja to dziwny jestem - czasem jeszcze naświetlam slajdy .... a zdarza mi się również odkurzać RZ)
    nie musiałeś się rozpisywać na temat kółeczek i przycisków - wiem doskonale, jak to jest rozwiązane w 1d, 5d czy innych modelach
    -- kończąc temat - gdziekolwiek by one nie były na korpusie rozmieszczone (kwestia wyłącznie przyzwyczajenia) - to dla mnie żadne z tych rozwiązań (w kontekście braku info w wizjerze) nie jest idealne - dołożyliby jedno wskazanie i byłoby git...

PS. skoro ten nikon to takie miody, to dlaczego nie kupisz sobie d3, d700? Jeżeli fotografujesz krajobrazy, ptaki, itp to świetny wybór. Jeżeli fotografujesz ludzi, to już trochę gorzej, bo nikon jest optymalizowany pod chińczyków i wszyscy wychodzą na żółto :-)
    widzisz - właśnie z powodu obrazka z 5D zmieniłem cyfrowy system i na razie (d3, d700) mnie nie kusi, by wrócić... mimo, że moja szwagierka jest Japonką - co w kontekście Twojej tezy powinno być dla mnie argumentem istotnym

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

to nie o to kółko chodzi; coś słabo znasz swoj aparat :-) poszukaj jeszcze raz; gdzie masz kółko blokowane przyciskiem? jak chcesz to zmienić bez odrywania aparatu od oka?
    W moim akurat żadne kółko nie jest blokowane... blokowany jest tylko wybierak AF, nie znam dokładnie jednocyfrowej serii Nikona. Zrozumiałem w takim razie źle to o co chodzi. Tak samo jak źle zrozumiałem to że ktoś wyżej napisał że w Nikonie pola AF wybiera się tylko i wyłącznie kółkiem...
    Dobra, nie wtrącam się, idę po piwo i orzeszki i będę Wam dalej kibicował

sv
    Guest

Domyślnie

Panowie: możemy sobie tu tak do u..nej śmierci dyskutować, a i tak każdy pozostanie przy swoim. ja nie jestem przywiązany do systemu; w tej chwili używam canona, bo oferuje mi taką jakość obrazka i taki komfort pracy jakiego potrzebuję. Jeżeli gdzie indziej dostanę coś więcej to być może przesiądę się na sony czy innego nikona. Oprócz Canona mam w tej chwili również d300; niestety jakość obrazka z tej puszki pozostawia do życzenia; może ktoś ma ochotę na d300 z przebiegiem 500 klatek za 3950? :-)

Paweł Wietecha
    Guest

Domyślnie

Szanowni Panowie,

Ponieważ wygasł wątek oceny testu porównawczego korpusów 1D MarkIII i D3zamieszczonego w portalu foto-ptaki.pl chciałbym podziękować za przedstawione przez Was opinie i komentarze. Wszystkie słuszne uwagi zostaną uwzględnione. Również ta dotycząca sterowania punktami ostrzenia, jednak dopiero wtedy gdy odzyskam korpus z Canona (mam nadzieję, że stanie się to za kilka dni), staram się bowiem w poszczególnych testach nie odnotowywać jedynie faktu istnienia takiej czy innej funkcji lecz ocenić jej przydatność i ergonomię z punktu widzenia fotografa ptaków.
    Jak zauważyłem, część spośród Was jest stałymi czytelnikami serwisu foto-ptaki.pl, chciałbym więc prosić Was o przesyłanie swoich komentarzy do materiałów zamieszczanych w serwisie, dzięki czemu będzie można usunąć ewentualne błędy i niejasności lub wprowadzić konieczne uzupełnienia. Zależy mi bowiem na jak najwyższym poziomie publikowanych materiałów, aby były one wiarygodnym źródłem informacji dla czytelników serwisu. Proszę tylko o przesyłanie korespondencji bezpośrednio na mój adres - pawelwietecha@foto-ptaki.pl, ponieważ na forum canon-board goszczę niestety rzadko (wszystko przez ten brak czasu).
    Chciałbym również namówić do kontaktu tych, którzy czują się na siłach przygotować samodzielny test sprzętu lub akcesoriów używanych w fotografii ptaków. Materiałów dotyczących techniki ciągle bowiem jeszcze jest za mało w serwisie, a oczekiwania odbiorców w tym zakresie są ogromne. Ja sam nie jestem w stanie ich wszystkich przygotować więc udział innych doświadczonych fotografów byłby bardzo pomocny. Liczę, że w najbliższym, październikowym wydaniu serwisu, będzie zamieszczony pierwszy taki test opracowany przez jednego ze stałych czytelników serwisu, a poświęcony on będzie obiektywowi EF 400mm f/4 DO IS.

Zapraszam więc do współpracy i pozdrawiam

Bywalec Awatar Ted
    Miasto
    Nowy Targ

Domyślnie

a mnie spotkała niemiła niespodzianka z MKIII. Otóż przestał mi działać slot kart SD. Sprawdzałem z dwoma kartami, obie działają w czytniku. Wyjmowałem baterie zwykła i podtrzymującą. Przywracałem ustawienia fabryczne, wgrywałem na nowo firmware. nic nie pomogło... Chyba bede musial aparat wysłać, a niestety ciągle jest mi potrzebny, dobrze ze działa choc gniazdo CF. porażka...
    Ostatnio edytowane przez Ted ; 09-09-2008 o 23:46

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Poświeć i zobacz może, czy nie wpadł żaden paproch?
    EOS - conditio sine Kwanon...

Strona 173 z 203 PierwszyPierwszy ... 73123163171172173174175183 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów