EOS - conditio sine Kwanon...
Dzięki.
Sprawdziłem opis najnowszego firmware'u i rzeczywiście jest wprowadzona ta zmiana. Pewnie niezauważyłem jej ponieważ to oprogramowanie wpisywał mi serwis. Trudno mi w tej chwili sprawdzić jak to działa, bo aparat jest od ponad miesiąca w serwisie. Obawiam się jednak, że mogą być problemy z precyzyjnym sterowaniem punktami ostrzenia, ponieważ joystick jest bardzo podobny do użytego w 40D, a do jego sposobu pracy mam wiele zastrzeżeń. Tak więc z przyznaniem Oscara chwilowo się wstrzymam. A jak Pan ocenia funkcjonalność tego joysticka?
EOS - conditio sine Kwanon...
Obecnie joystick działa tak jak powinien; w stosunku do nikona ma jedną zaletę; po ustawieniu np zewnętrznego punktu wystarczy nacisnąć na środek i wracasz do środkowego punktu, naciskając powtórnie wracasz ponownie do poprzednio wybranego (tego nikon o ile wiem nie oferuje); to rozwiązanie jest znakomite jeżeli fotografujesz na przemian w pionie i w poziomie.
Dzięki za tę informację, to rzeczywiście bardzo ważne ułatwienie w fotografowaniu ptaków, nawet bez zmiany pozycji aparatu. Na przykład kilka dni temu fotografowałem żerującego bielika, który ciągle obracał głową z jednej strony kadru na drugą. Pracowałem więc górnymi punktami (był to 1D MarkIIN), ale gdy ptak podfruwał lub był atakowany przez rywala, to nakorzystniejsze było błyskawiczne przełączenie na punkt środkowy. Możliwość powrotu do środkowego/wybranego punktu jest więc istotnym udogodnieniem.
no to świetnie! to teraz proponuję skorygować Twój test o tą informację. Przy okazji mógłbyś dodać, że za powiększenie bufora w d3 (co poczytałeś za zaletę nikona) firma nikon życzy sobie drobne 2000 zł. wiem że dla Was ptasiarzy to drobiazg przy tych wszystkich 400/2,8 i 600/4, ale jednak :-)
Miłych łowów życzę:-)
PS czy na wyniku Twojego testu nie zaważyła postawa Canona, który Cię brzydko mówiąc olał? Ja bym się tym nie przejmował, bo Canon wawa jest z tego znany :-)
oj sven. Widzę, że inni nie mogą krytykować canona, chciałbyś mieć monopolTy ciągle piszesz o uszczelkach i MLU.
Ciężko o porównania dwóch body, szczególnie pod kątem ergonomii, gdyż każdy dłużej pracujący w "swoim" systemie go preferuje, jako bardziej intuicyjny. W dodatku różne osoby miewają przeciwne potrzeby, np ja lubię blokady przy każdymguziku, by przypadkowo, bezwiednie nie zmienić parametrów. W każdym razie porównanie o którym ta dyskusja pokazuje, że inne rozwiązania mają też swoje plusy. Nie rozumiem postawy, że w "swoim" systemie wszystko jest najidealniejsze. Tyczy to też jedynek. I u nikona D3 są wady - pierwsza z brzegu - brak czyszczarki czy użyteczne ISO dopiero od 200 w górę. Jest ich i więcej.
Wracając do serwisu o fot ptaków - świetny. Zawartość, profesjonalizm czy funkcjonalność witryny www - super. Szkoda, że nie moja działka.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
coś ci się pokręciło: ja nigdy nie piszę ani o uszczelkach, ani o mlu bo ani jedno ani drugie nie jest mi niezbędnie potrzebne. Co do monopolu, to popatrz lepiej na swoje podwórko.
A wracając do testu: uważasz, że nie można wyprostować czegoś co zostało ewidentnie przekłamane? czy to moja wina, że autor testu nie wie jak działa joystick w canonie po wgraniu aktualnego oprogramowania? to co to za test, gdzie zalety są wadami i odwrotnie. Ja rozumiem, że tak jest na żółtym forum, ale tutaj niekoniecznie czarne jest żółte i białe też jest żółte :-)