Gorszej w jakim sensie? Rozdzielczość to nie wszystko. Z dobrej matrycy 6mln robiłem poprawne powiększenia na ploter do B1, co z kompaktu z znacznie większą rozdzielczością nie jest wykonalne. Ponadto niesłychanie ważna jest rozpiętość i rozdzielczość tonalna, a w tej 1D ze swoja "słabą" matrycą nie ma wielu konkurentów, i na pewno nie są to kompakty.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
no tak - przecież kompakty mają już i 12MP i biją marka na głowę
Tom01 - szkoda czasu na argumentację... już też to kiedyś przerabiałem z lustrzanką 6MP i właścicielem kompakcika z 10MP... są tacy, do których docierają tylko cyferki przed MP - cała reszta to czarna magia - na tym zresztą "zjawisku" bazowała większość koncernów pakując coraz więcej MP w kompaktach - swoisty wyścig zbrojeń na szczęście się już chyba zakończył...
Ostatnio edytowane przez adalbert ; 20-02-2008 o 14:26
[QUOTE=adalbert;431378]no tak - przecież kompakty mają już i 12MP i biją marka na głowę
Panowie
Co głównie fotografujecie?
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner