Strona 139 z 203 PierwszyPierwszy ... 3989129137138139140141149189 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 381 do 1 390 z 2028

Wątek: Canon EOS 1D Mark III

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    To już jest hardcore. Takie coś zlikwidować to chyba tylko w erze .
    Bo to chyba tak jak z przerzutką z indeksami - jak źle ustawisz ogranicznik przy małej zębatce, to już później regulacja naciągu linki nie pomoże

Cieszę się, że swoich zoom-ów nie badałem na tę okoliczność 8).
    Wiadomo, że czasem lepiej nie wiedzieć...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOPOL Zobacz posta

Ale po serwisie to teraz dwa kosmosy
    Naprawdę inaczej śmiga
    Czy ktoś wie na czym polega ta naprawa ?
    Czy oni wymieniają jakąś część, czy tylko jest to jakaś regulacja ?

Początki nałogu Awatar TOPOL
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Wymieniają "sub mirror" oraz jakąś gumkę.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeo Zobacz posta
    Czy ktoś wie na czym polega ta naprawa ?
    Czy oni wymieniają jakąś część, czy tylko jest to jakaś regulacja ?
    Wymieniają to lusterko pod głównym .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

sv
    Guest

Domyślnie

To już jest hardcore. Takie coś zlikwidować to chyba tylko w erze . Cieszę się, że swoich zoom-ów nie badałem na tę okoliczność 8).

ta wiedza skraca życie :-)

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    ta wiedza skraca życie :-)
    Wrzody, siwe włosy, nerwica. :-)

Ale nie ma tego złego, perfekcyjnie mamy opanowane linijki, cegły etc...
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

conan
    Guest

Domyślnie

Tydzień temu odebrałem swojego Marka z serwisu na Żytniej. W papierach napisali, że założyli gumkę , która jest „sub mirror stopper”. Właściwie natychmiast po odbiorze sprzętu pojechałem na temat... i przeżyłem załamanie. Na 24-105 4 IS L mydło – około 10 do 20 % ostrych zdjęć (tryb one shot, 4f, 1000 - 1600 ISO, światło żarowe, niektóre fotki z lampą z filtrem łososiowym), tryb Av, obiektyw podpięty do innych puszek 1D Mark IIN, 5D, 40D działał jak należy (prawie wszystkie fotki ostre). 70-200 2,8 IS L przy 70 ok. przy innych ogniskowych mydło!!! Podobnie, podpięty do innych puszek ostrzył praktycznie równo w całym zakresie ogniskowych. 16 –35 2,8 II L mydło od 20 do 35 – nie sprawdzałem na innych puszkach. Próba kalibracji z zastosowaniem microadjustment doprowadziła do prawidłowego ostrzenia przy maksymalnej ogniskowej wszystkich trzech obiektywów (odpowiednie korekty: 16-35: +8; 24-105: -9, 70-200: -19) dla innych ogniskowych obiektywy NIE OSTRZYŁY. Oddałem 70-200 do kalibracji przy odbiorze usłyszałem, że wszystko jest OK. i, że obiektyw nie wymagał kalibracji. Pokazałem, że z moją puszką to on jednak nie ostrzy i zestaw korpus i obiektyw zawędrował do technika. Sprzęt wrócił po 45 min i ostrzył. Pozostałe dwa obiektywy nie były kalibrowane. Z 24-105 najgorzej jest kiedy jeden temat robię na dworze (temperatura 3-5 stopni) a kolejny w pomieszczeniu (22-25 stopni) wtedy w pomieszczeniu błąd AF sięga około 2 m (sprzęt oczywiście chwilę się ogrzewał, więc nie był zaparowany i tam gdzie, przez przypadek, było ostro to rzeczywiście była żyleta) – warunki: 4f, 800 – 1250 ISO, światło żarowe – halogeny studyjne, one shot, tryb M. Na 580 fotek akceptowalnych technicznie 32 do klienta poszło 18, czyli OK ale wybór zdjęcia na podstawie tego, czy jest ostre czy nie ostre to drobne nieporozumienie... Mam zaklepany termin kalibracji pozostałych szkieł na Żytniej. Pożyjemy zobaczymy co będzie. Co do trybu AI SERVO zestaw Mark III + 70-200 2,8 IS L (po kalibracji) miał około 70 % skuteczności w śledzeniu czołgu na poligonie (warunki: temperatura 0 – 2 stopnie, zachmurzenie pełne = balans na chmurkę, 4 – 5 f, 500 – 640 ISO czas 1/250 – 1/500 s, włączona stabilizacja, tryb Av + korekty ekspozycji prędkość czołgu 10 – 30 km/h obiekt zajmował 20 – 60 % kadru) jak sięgnę pamięcią to taką skuteczność miały 350D, 20D a dla Mark IIN to skuteczność w takich warunkach sięga co najmniej 95% ostrych fotek.

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Jak się czyta takie rzeczy o naszym serwisie, to można się załamać, chyba lepiej już wysyłać sprzęt do naprawy np. do Niemiec, gdzie naprawa potrwa dłużej, ale przynajmniej niczego nie spieprzą.

conan
    Guest

Domyślnie

Wysyłka do Niemiec = co najmniej tydzień bez sprzętu, a na to nie mogę sobie pozwolić. W grafiku mam co najwyżej dzień, dwa wolne na kilkanaście przyszłych tygodni, a Żytnia (jak sie dogadać) naprawia sprzęt w 1 dzień - to jest akceptowalne. Kwalifikacje techników chyba są podobne jak w takich np. Niemczech. Myślę, że problem tkwi w sprzęcie i podejściu polskich pracowników Canona do klienta = jego problemów ze sprzętem.

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Właśnie nabyłem 1D mark III i ciarki mi po plecach chodzą jak czytam, z czym walczy conan. Trzy razy sprawdzałem numery czy to aparat już z poprawnej serii i póki o jest o.k., ale jeszcze nie przeszedł ostrego strzelania.

Strona 139 z 203 PierwszyPierwszy ... 3989129137138139140141149189 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów