Tutaj kilka zdjęć z 1D mkIII ze sprawnym AF-em. Ciekawe są jeszcze przez to, że robione 400/4 DO.
Tutaj kilka zdjęć z 1D mkIII ze sprawnym AF-em. Ciekawe są jeszcze przez to, że robione 400/4 DO.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Mariusz, Ty źle nie zrobiłeś. Gdybym TYLKO robił takie zdjęcia jak TY robisz zostałbym przy Canonie...najbardziej z racji wiadomego obiektywu. Przy przesiadce na Nikona największym bólem dla mnie byłby brak 100-400L, ale do tych celów zawsze miałbym pod ręką służbowy zestawDla Ciebie brak cropa to może być (i zapewne jest) wada. Ale to specyficzna fotografia. Niemniej nie zawsze potrzeba tak dużych ogniskowych a jakość jest mile widziana. Wtedy FF daje pokaz swoich możliwości. Robię zdjęcia letadeł także na 5D i ich jakość mnie ekscytuje. Tobie też by się spodobało. Tylko 5D ma AF jaki ma i szybkość serii jaką ma. Jakość zdjęć jest według mnie lepsza od tej jaką oferuje 1D Mark III. Niestety czasami reszta parametrów 5D w tym typie fotografii "nie nadąża" i tutaj Mark ma większą szanse zwyczajnie trafić chciany kadr.
I tutaj pojawia się D3, mający AF, szybkość czy bufor i całą resztę na poziomie porównywalnym do 1D Mark III a jakość zdjęć zdecydowanie lepszą. Tłusty kąsek, możesz mi wierzyć. Dla siebie chciałbym tego Marka z długimi tele Canona i tego Nikona dla całej reszty. To wszystko piszę w rozumieniu "fotografa lotniczego".
Faktycznie przesadziłem. Zabrakło słów "jak dla mnie". Ja tej rozdzielczości 21 MPx nie potrzebuję. Ja potrzebuję przemyślanego aparatu. Ten Nikon jest niesamowicie przemyślany. Posiada to czego mi brakowało w moich puszkach najbardziej oferując jednocześnie wyśmienitą jakość zdjęć. Najlepszy aparat nie musi być najlepszy we wszystkim. Do zbiór cech dający pewną średnią. Dla mnie D3 ma tę średnią najwyższą. Jest zaprojektowany tak, jakby to robił fotograf a nie konstruktor. W Canonie jak jeden model coś ma to inny tego nie posiada. Niższy model (40D ) jest szybszy i ma lepszy AF od wyższego (5D ). Niższy (5D ) ma lepszą jakość zdjęć niż wyższy ( 1D Mark III). 1Ds ma parcie na studio, 1D na reporterkę. Do tego 1Ds kosztuje krocie.
No i mamy D3 w cenie zbliżonej do 1D, które może robić zdjęcia na poziomie 1Ds, mając niemal wszystkie przymioty maszyny reporterskiej 1D (oprócz cropa - ukłon do Mariusza Adamskiego) i oferując w dodatku coś więcej a co się reporterowi bardzo przyda... bardzo dobrą jakość na wysokich czułościach. Naprawdę rewelacyjną jakość. Chciałbym mieć w kilku momentach swojej przygody z fotografią takiej jakości ISO 6400.
Dla fotografów ślubnych jest to aparat naprawdę IDEALNY.
Fotograf studyjny może i woli więcej pikseli, ja takim fotografem nie jestem.
Fotoreporter (być może oprócz tych z dużych aren, gdzie ogromne ogniskowe to podstawa) też uzna zalety nowego Nikona (szczególnie na hali)
Fotoreporterzy gazetowi... ja wątpliwości nie mam co bym wolał na ich miejscu.
Być może za dużo tutaj podejścia właściciela Canona 5D, który to aparat oferuje niesamowitą jakość zdjęć i ma do **** niemal całą resztę. Dla kogoś takiego nowy Nikon to niemal spełnienie marzeń i wzór dla następcy 5D. Tak .... takiego następce chciałbym widzieć a znając Canona wiem, że takowego nie będzie i bardzo mnie to wnerwia. Do tego wszystkiego uważam, że Nikony lepiej mierzą światło, lepiej pracują z lampą zewnętrzną i mają lepszy AF jak jest dość ciemno...Tak jest przynajmniej na poziomie aparatów o oczko niższych niż Marki...
Po prostu dla mnie Nikon D3 to najbardziej przemyślany i uniwersalny ZAAWANSOWANY aparat małoobrazkowy na świecie, który JAK DLA MNIE zapędził 1D Marka III w kozi róg stając się pewną alternatywą dla 1Ds.
Mam nadzieję, że nikt mnie tutaj za MOJE poglądy nie zabije![]()
FOTOINKWIZYTOR
Miałem już przyjemność popracować na D3 i AF w tym body jest na takim samym poziomie co AF w 1D, mnie bardziej trapi minimalna czułości 200.....w studio, do landszaftów to nie za dobrze..... a są i sceptycy którzy uważają iż natywna czułość tej matrycy to iso 400, dzięki temu nikon uzyskał takie rezultaty na wysokich iso
Canonierzy powinni się cieszyćniebawem będzie można kupić dobre eLki z 2 ręki za grosze
bo masa osób legnie do tego D3 jak mucha do g@#$
![]()
Osobiście ze swojego 1D MK III jestem szalenie zadowolony bo z optyką jaką posiadam daje mi to czego oczekuję, dobrą jakość, mega szybki oraz pewny AF oraz wspaniałą ergonomie......fun factor podczas używania tego sprzętu jest ogromny![]()
Ostatnio edytowane przez towersivy ; 04-12-2007 o 09:25
Ja myślę, że zarówno Mk III jak i D3 ustanawiają nowy zwyczaj w "testowaniu" sprzętu: dotąd był statyw, mur ceglany, jakieś tam gałęzie w rogu; a teraz należy ubrać dziecko/żonę/kumpla w T-shirt i kazać mu biegać wte i nazad (jak to już ktoś zauważył na forum DPR - zakup Mk III może mieć zbawienny wpływ na zdrowie twoje i twojej rodziny)...
EOS - conditio sine Kwanon...
Już widzę te hasła reklamowe :
Twoja żona ma problemy z nadwagą, a środki odchudzające się nie sprawdziły, kup 1D Mk III i rozkoszuj się testami AF.![]()
Towersivy - tak jak napisałem dla mnie AF w D3 i Markach także uważam za podobnej jakości.
Co do sprzedaży L-ek... dużo w tym prawdy. Znajomy ma sklep foto, fotograf zawodowy mający 5D przyszedł i bez testowania momentalnie kupił tego D3 i zamówił 24-70/2.8 Nikkora... na dniach przynosi swojego 5D i stadko L-ek. Może być okazja to wyrwania ciekawych szkiełek. Są chętni?![]()
FOTOINKWIZYTOR
Reklama, reklamą, a potem w realu:
- Kochanie, pamiętasz tę reklamę Canona? Popatrz co kupiłem!
- Nie dość, że wydałeś na kolejną zabawkę 15 tysięcy, to jeszcze uważasz, że jestem gruba!?! Co sobie ludzie o mnie pomyślą, jak cię z tym zobaczą!? Ty !@#$%^&*()(*&^%$#@!@##@!!!
Trudne jest życie copywritera
Co jest kolejnym przyczynkiem potwierdzającym tezę, że w dobie cyfry zdjęcie robi "trio w składzie fotograf, obiektyw i aparat"![]()
Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 04-12-2007 o 20:06
EOS - conditio sine Kwanon...
(korpus + kit-zoom + krótki tele-zoom + flesz) + (korpus + szeroki-zoom + kit-zoom) + (statyw + monopod) + (błyskograty 2x0.5KW + pudełka + antenki) + (plecak + torby: duża i mała) + 28Gb CF + laptok
=> www.MysiaPercTeam.tk | www.Kanu.pl | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | Blog (niekoniecznie) ślubny