Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2028

Wątek: Canon EOS 1D Mark III

Widok wątkowy

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Drogos Zobacz posta
    dobrze powinienem napisac AF/AE ..sprobuj zablokowac spustem AF bez blokowania AE ..bo masz np. kaprys zlapac ostrosc a potem zmienic kadr ...bo zazwyczaj jest to szybsze niz wybranie joystickiem odp. punktu focusa ... w nikon'ie jest to podstawowa standardowa funkcja ktora jest dla mnie bardzo logiczna ..AE jest blokowane dopiero przy wcisnieciu drugiego klawisza funkcyjnego ...w canon'ach jest inne podejscie ..rozumiem ze jest inna filozofia tutaj zastosowana ale jest ona dla mnie nielogiczna i uciazliwa
    W CF zmień funkcje spustu/guzika z gwiazdką (na prawo od kciuka) z AF/AE lock na AE lock/AF. Od teraz gwiazdką ostrzysz (puszczenie gwiazdki równa się blokadzie AF), a spustem blokujesz ekspozycję i focisz. Blokowanie ekspozycji staje się niewygodne, ale w Marku III dodano obok gwiazdki przycisk AF ON, więc wciąż można wygodnie blokować parametry naświetlania gwiazdką, a AF ON'em ostrzyć.

Podobno profesjonaliści korzystają właśnie z tego ustawienia, dlatego sam zacząłem je stosować ;-) i od teraz mam większą kontrolę nad AFem.

Cytat Zamieszczone przez adalbert Zobacz posta
    Jak można się było spodziewać - pojawiły się w sieci pierwsze "filmy kręcone" Markiem... - trzeba przyznać, że robi to wrażenie (mam na myśli i 10fps i szybkość a także precyzję AF:
    http://www.the-digital-picture.com/R...fps-Video.aspx
    ten link Jarku - to także wskazówka dla Ciebie co do AF
    Tylko dlaczego nie ma dźwięku?
    Ostatnio edytowane przez Arek Piekarz ; 08-06-2007 o 10:58
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Uprawnienia umieszczania postów