dobrze mowisz panie Arek ... pentax fakt ma 14 bitowy (22?!) przetwornik ktory jednak zapisuje w formacie 12 bitowym ..jaki tutaj sens nie bardzo wiem ... 22 bity ...???!!!? kurcze to plik w formacie raw chyba z 2 Gb musialby zajmowac gdyby wyciagnac cala ta informacje ...to by bylo ponad 4mln przejsc tonalnych w kazdym kanale ...no jakos tego nie widze ...nawet nie ma takich formatow zapisu ...tiff chyba nadal tylko 16 bitow obsluguje ...nie no o czym my tu mowimy to jakas paranoja jest ...tu sa pojecia mylone ...najnowsze srednie formaty maja 16 bitowe przetworniki a ty mi wyjezdzasz z 22 bitami w wyjsciowym modelu pentax'a .....demagogia i marketing nic wiecej ...jeszcze duzo czasu uplynie zanim zobaczymy prawdziwe 22-bitowe matryce .... optyka i elektronika musi nadgonic nie mowiac o oprogramowaniu ...22 bity w pentaxie to tak jakby wsadzic silnik od f-16 do malucha ...
jesli te 14 bitow w canonie jest odtwarzane w raw to uwazam ze jest to moze nie rewolucja ale na pewno duzy krok w technologii cyfrowej ...a docenia to ludze ktorzy dokonuja powaznych modyfikacji na plikach i zajmuja sie drukiem wielkoformatowym ...najnowszy epson 44 calowy ...model 9800 zdaje sie jest w stanie wydrukowac 16 bitowy obraz przy uzyciu odpowiedniego rip'a ... moje 2 grosze