Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2028

Wątek: Canon EOS 1D Mark III

Mieszany widok

Drogos
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek Piekarz Zobacz posta
    Nie chcę was zmartwić, ale na oficjalnej stronie 1D Mark III napisano, że 14 bitów służy lepszym (gładszym) przejściom kolorów, a nie zwiększeniu zakresu tonalnego, czyli stosunkowi maksymalnej i minimalnej wartości sygnału, jaki może odtworzyć matryca. IMHO Canon na pewno pochwaliłby się większym zakresem, gdyby go osiągnął. Ale ostatnie słowo należy do posiadaczy nowego Marka ;-)
    nie wiem ..tobie chodzi chyba o glebie dynamiczna (dynamic range) ...a przejscia kolorow to wlasnei zakres tonalny ...zamiast miec 4096 przejsc tonalnych w kazdym kanale (12 bitow) bedziesz mial ich 16384 dla 14 bitow i to jest dla mnie najwazniejszy i jedyny powod zeby ten aparat kupic ...

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Drogos Zobacz posta
    nie wiem ..tobie chodzi chyba o glebie dynamiczna (dynamic range) ...a przejscia kolorow to wlasnei zakres tonalny ...zamiast miec 4096 przejsc tonalnych w kazdym kanale (12 bitow) bedziesz mial ich 16384 dla 14 bitow i to jest dla mnie najwazniejszy i jedyny powod zeby ten aparat kupic ...
    "Dynamic range" to nie głębia, a właśnie zakres dynamiki i o niego mi chodzi ;-)

Właśnie znalazłem w Canon 1D Mark III White Paper taki zapis:
    "Dynamic range at low ISO speeds is about the same with the 1D Mark III as it is with the EOS-1D Mark II and Mark II N despite the 1D Mark III’s increased resolution."

Ale teraz można tylko gdybać, trzeba poczekać na rzetelne testy.
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Drogos
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek Piekarz Zobacz posta
    "Dynamic range" to nie głębia, a właśnie zakres dynamiki i o niego mi chodzi ;-)

Właśnie znalazłem w Canon 1D Mark III White Paper taki zapis:
    "Dynamic range at low ISO speeds is about the same with the 1D Mark III as it is with the EOS-1D Mark II and Mark II N despite the 1D Mark III’s increased resolution."

Ale teraz można tylko gdybać, trzeba poczekać na rzetelne testy.
    glebia, zakres zwal jak zwal ...DR to jedno, DR w wyzszym iso to drugie a przejscia tonalne i kolor to jeszcze cos innego caly czas sie upieram ze 14 bitow to najbardziej obiecujaca funkcja mark III i zadne testy tutaj nie sa potrzebne ..prosta matematyka jesli ktos ma watpliwosci to proponuje w ps'ie pobawic sie przez dluzsza chwile na pliku w trybie 8 i 16 bitowym ...mark III ma zakres tonalny zblizony do srednich formatow ktore maja 16 bitowy zapis ale ponoc hardware'owo matryca odbiera 14 bitow a podczas zapisu zamienaine to jest na 16

Uprawnienia umieszczania postów