Myślę, by spokojnie poczekać kilka dni... fotoit próbuje pewnie wykorzystać nerwówkę związaną z opóźnieniem dystrybucji modeluJa miałem obiecaną realizację zamówienia na koniec kwietnia, na początku maja pewnie bym się na cenę w fotoit pod warunkiem natychmiastowego odbioru skusił... ale jak już tyle czekam to jeszcze te pare dni spokojnie przeżyję na starym 1D
a potem znów porównam ceny
![]()
Jest dokładnie tak jak napisałeś - sprawdziłem empirycznieWiększą o 18% rozpiętość uzyskuje się kosztem szumów w cieniach, ale w mkIII i tak nie są one najgorsze :wink:
Nie ma opóźnienia w dystrybucji, tylko na polskę jest bardzo mało tych modeli. Sprawdź ceny na świecie i wyjdzie Ci że....u nas są najtańsze :-(
Ale są też dobre wieści - tym razem ze strony Adobe: nowy Camera RAW 4.1 obsługuje już mkIIIi dostępny jest pod:
http://www.adobe.com/products/photoshop/cameraraw.html
Ostatnio edytowane przez Olgierd ; 31-05-2007 o 08:23 Powód: Automerged Doublepost
Olgierd, o czym ty piszesz?
Zakres tonalny sprawdza się dla stałego ISO, w najlepszych możliwych (laboratoryjnych) warunkach: czyli optymalne ISO (przypuszczam, że jak najniższe), optymalna ekspozycja, doskonałe szkło, kartka papieru z przejściem od białego do czarnego. W takich warunkach nie ma mowy o podbijaniu ISO. Mówisz o czymś zupełnie innym, co się nazywa zwiększeniem czułości.
Funkcja, która tak uparcie cytujesz jest na moje oko kopią opcją dostępnej już od dawna funkcji "shiftu" czasów otwarcia migawki dla trybu Av, czyli programem automatycznego doboru ISO aby optymalnie naświetlić kliszę. Ale to inna sprawa.
A opóźnienie w dystrybucji było, o ponad miesiąc na całym świecie. Do tego w USA aparat kosztuje 4500$ czyli niecałe 13k PLN. Gdzie w Polsce kupisz taniej?
no ale w takim razie co to ma do rzeczy? U nas sprzęt zawsze jest najdroższy i nic tu nowego. W dodatku, wedle tej teorii wszyscy chcieliby wprzedawać w Polsce, bo to taki zysk. Dlatego ja to oderałem inaczej..
Ostatnie info telefoniczne z fotoexperta:
dostępność 1D mIII połowa września((
kasa mi się rozejdzie![]()
O tym że mkIII nie ma rewelacyjnie zwiększonej rozpiętości tonalnej, a napewno o tym nie świadczy 14bitowy zapis.
4500$ + transport + cło + vat wychodzi więcej niż 16500. A przy tym u nas jest dostępny od ręki :-D
A tak przy okazji - na eBay'u ludziska licytują 5100$ chyba nie przez pomyłkę - w stanach też jest go ciężko kupić.
Ostatnio edytowane przez Olgierd ; 31-05-2007 o 12:26 Powód: Automerged Doublepost