Strona 73 z 203 PierwszyPierwszy ... 2363717273747583123173 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 721 do 730 z 2028

Wątek: Canon EOS 1D Mark III

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Sven, dobrze wiesz, jak jest z tym liczeniem EV. każdy to robi inaczej, zawsze wyjdą takie wyniki, jakich spodziewa się testujący. Miło by było, gdyby rzeczywiście mniej przepalał niż 5D, ale nei spodziewałbym się cudów na poziomie skoku 2EV (byłoby znacznie więcej niż w S3/S5).
    Ponoć testowali to w niemieckim Profiphoto, a nie sądzę, żeby tam głupki pracowały. Wyniki jak podałem wyżej. 11 ev to poziom dobrych przystawek średnioformatowych.

Jeżeli to wszystko prawda, to fajny sprzęt nam się zapowiada (w postaci następcy 5d i 1ds mk III)

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

ale nei spodziewałbym się cudów na poziomie skoku 2EV (byłoby znacznie więcej niż w S3/S5).
    A ja bym się spodziewał - z uwagi na 14 bitowe przetwarzanie barw. W cyfrowych MF uzyskuje się (wg. danych producentów) 12EV i wszystkie osoby, które przesiadły się z DSLR na np. H3 opisując swoje wrażenia zwykle podkreślają, że rozpiętość tonalna w tych puszkach jest "jak z HDR-u".

Kwantyzacja koloru w cyfrowych MF jest wprawdzie wg. danych producentów 16bitowa, ale spotkałem się z opiniami (kolesi, którzy grzebią w RAW-ach), jakoby naprawdę była 14 bitowa. Czyli dokładnie taka, jak w 1D3...

Sam zresztą po oglądnięciu plików CR2 z 1D3 w C1 odniosłem wrażenie, że rozpiętość tonalna została zwiększona. Symptomatyczne było dla mnie to, że cholernie dużo można tam było wyciągnąć ze świateł...
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 29-05-2007 o 15:44

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    A ja bym się spodziewał. W cyfrowych MF uzyskuje się (wg. danych producentów) 12EV i wszystkie osoby, które przesiadły się z DSLR na np. H3 opisując swoje wrażenia zwykle podkreślają, że rozpiętość tonalna w tych puszkach jest "jak z HDR-u".

Kwantyzacja koloru w cyfrowych MF jest wprawdzie wg. danych producentów 16bitowa, ale spotkałem się z opiniami (kolesi, którzy grzebią w RAW-ach), jakoby naprawdę była 14 bitowa. Czyli dokładnie taka, jak w 1D3...
    No właśnie; gdzieś te 14 bit musi wyleźć :-) jeżeli to są faktycznie 2ev, to jest to całkiem sporo i to jest dobra wiadomość zarówno dla posiadaczy 1d mk III, jak i tych, którzy czekają na nowe modele canona.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Być może racje mają jedni i drudzy: te dwa bity mogą zostać np. użyte do "ładnego" zaokrąglenia czternastego.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A na znanej stronie link do instrukcji obsługi dla tych, którym wystarcza Second Life 2...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Bywalec

Domyślnie piszą, że z lampami studyjnymi ma tylko 1/60 sek!

Tak sobie czytam z przyjemnością tą instrukcję i doszedłem do współpracy z lampami. Patrzę 1/300 czyli lepiej niż np. 20D. Ale czytam o lampach studyjnych i tu załamka - na str. 108 instrukcji piszą, że synchro z dużymi lampami studyjnymi wynosi 1/60 lub dłużej. W 20D pisali że 1/125 lub dłużej. Na mojej dwudziestce wychodzi właśnie ta 1/125. Czyli jakby na 1dIII Marku było 1/60 to niezła kicha. Nic z ręki nie można by było robić.
    Może jeden z dwóch szczęśliwców posiadających 1d III Marka przetestował by to. Może piszą tak, tylko na wszelki wypadek, żeby nie było reklamacji związanych ze współpracą z lampami w studio, ale żeby aż tak nisko zeszli z tym czasem.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

A ja bym się spodziewał - z uwagi na 14 bitowe przetwarzanie barw.
    jasne Niesmialo przypomne, ze bylem jedynym entuzjasta
    14-bitowego koloru od momentu premiery....
    To zreszta zabawne jak wiekszosc ewoluowala od kompletnego
    rozczarowania do zachwytow.
    Gratuluje pierwszym wlascicielom, pokazcie wiecej zdjec z tego cuda.
    Szczegolnie interesuja mnie jakies z maksymalnymi kontrastami,
    typu ciemne pomieszczenia z jasnymi lampami itd. Jakies detale wokol
    lamp bylyby super. Jak widzicie roznice w obrobce?
    Cos w tym stylu byloby super :-) (a propos, to zdjatko pochodzi
    z 16-35 II, moje aktualnie ulubione szklo)

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Jestem ciekawy czy będzie cashback na Marka III ?
    Ostatnio edytowane przez Nemeo ; 30-05-2007 o 12:25

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeo Zobacz posta
    Jestem ciekawy czy Canon dołączy Marka III do swojej promocji - "Cashback" ?
    Prędzej zrobią promocję "Cashsuck"

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Sven, dobrze wiesz, jak jest z tym liczeniem EV. każdy to robi inaczej, zawsze wyjdą takie wyniki, jakich spodziewa się testujący. Miło by było, gdyby rzeczywiście mniej przepalał niż 5D, ale nei spodziewałbym się cudów na poziomie skoku 2EV (byłoby znacznie więcej niż w S3/S5).
    To załaduj sobie RAWa z MkIII do DPP i od razu zobaczysz, że histogram jest o chyba 2EV szerszy od wszystkich pozostałych EOSów. 8)
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Strona 73 z 203 PierwszyPierwszy ... 2363717273747583123173 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów