A ja bym się spodziewał - z uwagi na 14 bitowe przetwarzanie barw. W cyfrowych MF uzyskuje się (wg. danych producentów) 12EV i wszystkie osoby, które przesiadły się z DSLR na np. H3 opisując swoje wrażenia zwykle podkreślają, że rozpiętość tonalna w tych puszkach jest "jak z HDR-u".
Kwantyzacja koloru w cyfrowych MF jest wprawdzie wg. danych producentów 16bitowa, ale spotkałem się z opiniami (kolesi, którzy grzebią w RAW-ach), jakoby naprawdę była 14 bitowa. Czyli dokładnie taka, jak w 1D3...
Sam zresztą po oglądnięciu plików CR2 z 1D3 w C1 odniosłem wrażenie, że rozpiętość tonalna została zwiększona. Symptomatyczne było dla mnie to, że cholernie dużo można tam było wyciągnąć ze świateł...
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 29-05-2007 o 15:44
A na znanej stronie link do instrukcji obsługi dla tych, którym wystarcza Second Life 2...
EOS - conditio sine Kwanon...
Tak sobie czytam z przyjemnością tą instrukcję i doszedłem do współpracy z lampami. Patrzę 1/300 czyli lepiej niż np. 20D. Ale czytam o lampach studyjnych i tu załamka - na str. 108 instrukcji piszą, że synchro z dużymi lampami studyjnymi wynosi 1/60 lub dłużej. W 20D pisali że 1/125 lub dłużej. Na mojej dwudziestce wychodzi właśnie ta 1/125. Czyli jakby na 1dIII Marku było 1/60 to niezła kicha. Nic z ręki nie można by było robić.
Może jeden z dwóch szczęśliwców posiadających 1d III Marka przetestował by to. Może piszą tak, tylko na wszelki wypadek, żeby nie było reklamacji związanych ze współpracą z lampami w studio, ale żeby aż tak nisko zeszli z tym czasem.
To zreszta zabawne jak wiekszosc ewoluowala od kompletnego
rozczarowania do zachwytow.
Gratuluje pierwszym wlascicielom, pokazcie wiecej zdjec z tego cuda.
Szczegolnie interesuja mnie jakies z maksymalnymi kontrastami,
typu ciemne pomieszczenia z jasnymi lampami itd. Jakies detale wokol
lamp bylyby super. Jak widzicie roznice w obrobce?
Cos w tym stylu byloby super :-) (a propos, to zdjatko pochodzi
z 16-35 II, moje aktualnie ulubione szklo)
Jestem ciekawy czy będzie cashback na Marka III ?
Ostatnio edytowane przez Nemeo ; 30-05-2007 o 12:25