tak, to trzeba oblać
chociaż nie spodziewałem się, że będę miał od razu nowych kolegów
Czas porobić trochę zdjęć, mam pracę akurat, więc od razu sprawdzę, jak działa. W sumie nie sądzę, żeby mnie czymś zaskoczył, ale zobaczymy. W końcu na tym forum już od dawna krąży pdf o tym marku, foty jakieś też są dostępne w necie, reszta wyjdzie w praniu, w czasie pracy. Pora pozarabiać na raty.
Ostatnio edytowane przez Krzysztof Bieliński ; 24-05-2007 o 00:54
Zabawki: Canon 5D MkII |Canon 1D Mk III | Canon 70-200/2,8L | Canon 300/4L IS | Canon 16-35/2,8L | Canon 50/1,4 | Canon 85/1,8 i inne
Strona: www.fotografiateatralna.pl
14300 w fotoplus.pl
40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW
Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl
pierwszych kilka spostrzeżeń:
AF obłędny, czuję, że Lki za nim nie nadążają, nagle zaczęły mi się wydawać ślamazarne, a są przecież superszybkie. Te 19 punktów krzyżowych to piękna sprawa, na razie AF działa bezbłędnie i bardzo dobrze wybiera spośród 45 punktów.
Ciężko jest się przestawić na poruszanie się po tych punktach, a nie mogłem znaleźć w menu opcji zmiany, żeby poruszać się joystickiem, jeszcze poszukam.
Live View działa też niesamowicie, na tym ekraniku 3calowym przy powiększeniu 5x można dokładnie sprawdzić ostrość, oczywiście aparat pokazuje, jak obraz będzie wyglądał, można to ustawić w funkcjach, więc każda zmiana czasu, przysłony, stylu (np. zdjęcia monochromatyczne), balansu bieli jest oddawana na ekranie.
Funkcji jest od groma, ale ładnie uporządkowane, poza tym wszystkie najważniejsze funkcje są pod przyciskami, według mnie dobrze rozmieszczonymi. Poza tym funkcje indywidualne są bardzo szczegółowe, np. ilość klatek na sekundę (max.10) można ustalić, zarówno w szybkim, jak i wolnym trybie, w pełnym zakresie, czyli może to być 3 i 5 kl. na sekunde, albo np. 2 i 10, 5 i 8, itd. Podobnie jest z większością funkcji aparatu.
Aparat trzyma się cholernie wygodnie, zdziwiło mnie, że w zasadzie nawet nie potrzebuję handgripa, bo aparat prawie przykleja się do ręki i kilka bardziej ostrych cięć puszki w odpowiednich miejscach robi swoje.
To tak na początek
Zabawki: Canon 5D MkII |Canon 1D Mk III | Canon 70-200/2,8L | Canon 300/4L IS | Canon 16-35/2,8L | Canon 50/1,4 | Canon 85/1,8 i inne
Strona: www.fotografiateatralna.pl
40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW
Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl