Strona 27 z 203 PierwszyPierwszy ... 1725262728293777127 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 2028

Wątek: Canon EOS 1D Mark III

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez caravaggio Zobacz posta
    Czyrzby czyrzyk?
    Hyba tag
    Cytat Zamieszczone przez Arek Piekarz Zobacz posta
    Ciekawe, w jakich dyscyplinach używa się tylko 3 fps?
    Chociażby ta ostania impreza Superbowl? Chyba tak to się pisze.
    (nie biorę pod uwagę AFa)
    Nie bierzesz pod uwagę najważniejszego.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 24-02-2007 o 14:34

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jester Zobacz posta
    A możesz jednym zdaniem przypomnieć o co chodziło tym użytkownikom?
    Wygodniej im się kadruje trzymając tą cegłę 70 centymetrów od nosa? Serio pytam, jakoś mi te prośby umknęły.
    A jeżeli chodzi o wyświetlacz - kto z nas kupiłby monitor z ekranem z boku? Jakiej argumentacji musiałby użyć sprzedawca? Że może i guzik widać, ale to najnowszy Canon?
    Twój sarkazm jest zupełnie niepotrzebny. Tutaj masz post w którym o tym pisałem . Jest też o tym w pdf-ie Canona. Live View w postaci, która jest w 1DIII jest mało użyteczny dla reportera podnoszącego aparat nad głowę co nie znaczy, że nie da się go w ten sposób wykorzystać. Natomiast o rozwiązaniu z odchylanym wyświetlaczem to w puszce tego typu bym zapomniał. Canon by się ośmieszył wprowadzając coś takiego.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Chociażby ta ostania impreza Superbowl? Chyba tak to się pisze.
    Tam na pewno używano maksymalnych prędkości, jakie rozwija aparat, w końcu to rugby! Wiadomo, że przy szybszych fps mamy większe szanse na złapanie "tego" momentu w kadrze i na tym najbardziej zależy reporterom. 3 fps mogli używać nieliczni, ale przy zdjęciach "poza grą", czyli np. rozdanie nagród, radość ludzi. Aparaty należą zwykle do agencji, więc to nie fotograf powinien się martwić o wytrzymałość migawki - jak padnie, bierze zapas.
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    Tak? Ciekawa teoria, ale chyba nieprawdziwa. Jak amator to juz implikuje kompaktowe GO od końca nosa w kosmos? Niby z jakiej racji?
    Z takiej z jakiej 10 klatek/s i uszczelnienia. Wymagania użytkownika i koszty które jest w stanie ponieść. Nie ma innej gradacji, bo zawsze można powiedzieć, że artysta to i jednorazówką na kliszę z Tesco zrobi cud zdjęcie.
    Cytat Zamieszczone przez Jester Zobacz posta
    Za półtora roku pokaże się MarkIV - będzie na 100% miał odchylany ekranik.
    Nie ma mowy. To jest czołg, polecam organoleptyczne badanie.

Live Viev BEZ ruchomego ekranu nie ma sensu i tyle.
    Skąd taki pogląd? Może po prostu chcesz potraktować profesjonalny aparat jak kompaktową zabawkę z "zombi kadrowaniem"? Ja sobie wyobrażam choćby taką sytuację: fotograf przyrodniczy siedzi ukryty w krzakach w dżungli z aparatem na statywie. Pada deszcz, jest super wilgotno. Czeka na zdjęcie już dwie godziny. Wizjer zaparował, nic nie widać, bolą go plecy i policzek od wlepiania oczu w wizjer. Zamiast tego może się wyprostować i z wężykiem w ręce obserwować z góry upatrzony i wyostrzony kadr na wielkim 3 calowym telewizorze. Takich przykładów można mnożyć.

Rekord to jest zdaje się 14 klatek i to z kliszą w środku. Ma ponad ćwierć wieku i na razie go nie pobito
    Jeśli chodzi o liczenie klatek to tak. Jeśli chodzi o funkcjonalność to nie. 14 klatek na sekundę daje 2,57 Sek serii w analogu i koniec filmu, podczas gdy Mark3 daje 10 sekund serii, a następnie pracuje dalej tylko trochę wolniej (ile wolniej testy pokażą). To jest rekord świata.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

OK, zastanowmy sie co Canon mogl zrobic. Poniekad stal sie
    ofiara swojego wlasnego sukcesu technologicznego...
    Gotowe sa 3 aparaty:
    - 1D MkIII, 10MP, 10fps, jasna ewolucja linii 1D, za jasna cene $4-4.5K
    - 1Ds MkIII 22MP, ewidentny nastepca 1Ds, $7-7.5K
    - Super One 16MP, z cropem 8fps - no i co z tym fantem zrobic?
    Wypuscic wszystkie 3? Rozdrobnienie rynku i konfuzja klientow.
    Tylko Super One? Wyobrazasz sobie placz reporterow - "my nie
    potrzebujemy 16MP za $?K! Wlasnie, ile za ten aparat zaspiewac?
    Takie decyzje, jesli zle, moga kosztowac Canon miliony. Chcesz tego?
    A przeciez dobrze chyba miec taki problem, niezle wrozy na przyszlosc
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ...w końcu to rugby!
    jezus maria!!!
    Ostatnio edytowane przez snowboarder ; 24-02-2007 o 18:22 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder Zobacz posta
    jezus maria!!!
    Popraw mnie, jeśli nie mam racji. Z wypowiedzi gietrza (gietrzego?) wywnioskowałem, że nie wie, o jakim sporcie mówi.
    Ostatnio edytowane przez Arek Piekarz ; 24-02-2007 o 18:40
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Takie decyzje, jesli zle, moga kosztowac Canon miliony.
    Miliony to im spieprzają do Nikona (D200, D80; lepsza szklarnia dla prosumer), Sony (lepiej rozpoznawalna marka przy agresywnej reklamie) i do maluczkiego Pentaxa, który przy agresywnej reklamie (czytaj: funduszach Samsunga) mógłby pozamiatać rynek 1.6 crop modelem K10D i 3 szkłami, cenowo wycelowanymi w prosumera.

Chcesz tego?
    Oczywiście! Mam dosyć czekania 3 lata na conajmniej 2 szkła, które wywrócą rynek fotografii sportowej do góry nogami...
    jezus maria!!!
    ROTFL

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Z takiej z jakiej 10 klatek/s i uszczelnienia. Wymagania użytkownika i koszty które jest w stanie ponieść. Nie ma innej gradacji, bo zawsze można powiedzieć, że artysta to i jednorazówką na kliszę z Tesco zrobi cud zdjęcie.
    Czekaj czekaj... W/g wiekszosci definicji profesjonalista to ktos kto ma z tego pieniadze... Kogo ty tu nazywasz wiec amatorem?

Moze przyklady? Muflon nie sprzedaje swoich zdjec (napewno nie tyle ile robi ) a ma 8fps i uszczelki. Snowboarder ma FF i tez jakos nie utrzymuje sie z fotografii, nawet na niej nie dorabia. Gdzie tu profesjonalizm? Obaj byli w stanie poniesc koszty dla swojej pasji i obaj uznali ze do swoich amatorskich potrzeb chca jednego badz drugiego o czym Ty piszesz, ze "im amatorom zbedne bo drogo".

Pasja i hobby IMHO czesciej przymyka oczy na koszty jak w wypadku suchej kalkulacji biznesowej. Amatorzy to chyba znacznie lepsi klienci. Oprocz sklonnosci do wydawania czesto jeszcze sa onanistami i chca najlepszego

Profesjonalistom w wiekszosci wystarczy jak sprzet zarabia i na ogol raczej tylko chec zwiekszenia zyskow badz zastapienia zajechanego grata sklania ich do nowych inwestycji i wymiany.
    ...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    Oprocz sklonnosci do wydawania czesto jeszcze sa onanistami i chca najlepszego
    Za moich czasów to się maksymalizm nazywało

Dopiero zaczyna Awatar marcinssdd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Miliony to im spieprzają do Nikona (D200, D80; lepsza szklarnia dla prosumer), Sony (lepiej rozpoznawalna marka przy agresywnej reklamie) i do maluczkiego Pentaxa, który przy agresywnej reklamie (czytaj: funduszach Samsunga) mógłby pozamiatać rynek 1.6 crop modelem K10D i 3 szkłami, cenowo wycelowanymi w prosumera.
    Ani Sony ani Pentax jeszcze długo nic nie zrobi w tym segmencie aby zagrozić Canonowi.
    Cóż z tego że jest K10D - jakoś nie zrobił ten aparat furory.
    Alfa 100 - ledwie zalążek systemu (ale szkła to są mocne) a do czasów Minoltowskiego Dynaxa 9 czy 7 jeszcze daleko.

Strona 27 z 203 PierwszyPierwszy ... 1725262728293777127 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów