Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2028

Wątek: Canon EOS 1D Mark III

Mieszany widok

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez caravaggio Zobacz posta
    Tak tak, jasne... i w efekcie takiego strzelania (np. w przypadku osoby oblezonej przez reporterow jak chocby Jarucka wychodzaca z przesluchania przez komisja) uzyskuje 100% przestrzelonych zdjec z glownym obiektem poza glebia ostrosci, [...]
    Tak wiec odnosze wrazenie, ze chyba ci sie troche szybciej napisalo niz pomyslalo ;-)
    Sorry caravaggio, ale widzę od jakiegoś czasu, że masz tutaj monopol na wiedzę i w każdym poście musisz komuś dopiec...
    Ja fotoreporterem nie jestem, ale wiele razy widziałem, jak fotoreporterzy pstrykają nad głowami seriami na oślep. Skoro tak robią to podejrzewam, że musi im się czasami udać coś sfotografować. Jeśli teraz będą mieć podgląd na wyświetlaczu, to IMHO trochę łatwiej będzie im trafić w fotografowany obiekt niż bez podglądu? Poza tym mając LiveView trafienie punktami AF w fotografowaną osobę tez nie wydaje mi się jakimś ponadludzkim wyczynem... Wystarczy, żeby co 10-te zdjęcie nadawało się do publikacji, to i tak będzie dobrze...
    Grzechu
    http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
    Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Bywalec

Domyślnie

Przyznaj sie... nie bardzo pomyslales przed napisaniem tej odpowiedzi, co?
    Cytat Zamieszczone przez gzak Zobacz posta
    Poza tym mając LiveView trafienie punktami AF w fotografowaną osobę tez nie wydaje mi się jakimś ponadludzkim wyczynem.
    Jasne, ze nie bedzie wyczynem trafienie punktami AF przy takim kadrowaniu, tym bardziej, ze jest ich 45 i zajmuja tak duza powierzchnie kadru. Tylko co z tego, skoro live view funkcjonuje PRZY PODNIESIONYM LUSTRZE, wiec uklad AF NIE DZIALA i pozostaje jedynie MANUALNE ostrzenie?
    "Dzięki pewnemu forum dyskusyjnemu dowiedziałem się, jak wielu idiotów jest na świecie" - caravaggio, 1963-???? ;-)

Domyślnie

Przyznaj sie... nie bardzo pomyslales przed napisaniem tej odpowiedzi, co?

Jasne, ze nie bedzie wyczynem trafienie punktami AF przy takim kadrowaniu, tym bardziej, ze jest ich 45 i zajmuja tak duza powierzchnie kadru. Tylko co z tego, skoro live view funkcjonuje PRZY PODNIESIONYM LUSTRZE, wiec uklad AF NIE DZIALA i pozostaje jedynie MANUALNE ostrzenie?

A co to za problem zrobić update firmwarea, Panas L1, Olympus E330 i Leica D3 mają live view i AF.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CzłowiekZ Zobacz posta
    A co to za problem zrobić update firmwarea,
    Problem żaden (w końcu tak jest robiona AE)... ale póki co nie ma :-P

Bywalec

Domyślnie

A co to za problem zrobić update firmwarea, Panas L1, Olympus E330 i Leica D3 mają live view i AF.
    No faktycznie, zaden problem. Poza tym jednym drobnym, ze przy podniesionym lustrze i otwartej migawce 100% swiatla pada bezposrednio na matryce, omijajac uklad AF
    Ale spoko, przyjdzie firmware i wyrowna
    "Dzięki pewnemu forum dyskusyjnemu dowiedziałem się, jak wielu idiotów jest na świecie" - caravaggio, 1963-???? ;-)

Domyślnie

No faktycznie, zaden problem. Poza tym jednym drobnym, ze przy podniesionym lustrze i otwartej migawce 100% swiatla pada bezposrednio na matryce, omijajac uklad AF
    Ale spoko, przyjdzie firmware i wyrowna
    Zanim kogoś wyśmiejesz to poczytaj najpierw o podglądzie na żywo bez konieczności podnoszenia lustra poprzez półprzepuszczalne lustro kierujące obraz na matryce.

A może wiesz jakie lustro tam zamontowali i czy zostawili sobie jakąś furtkę.

Zalatujesz burakiem na kilometr :neutral:

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

(...)

Niestety ale to stwierdzenie nie świadczy o sile Twoich argumentów, a wręcz odwrotnie .
    IMO przeginasz.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 22-02-2007 o 20:46
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

No faktycznie, zaden problem. Poza tym jednym drobnym, ze przy podniesionym lustrze i otwartej migawce 100% swiatla pada bezposrednio na matryce, omijajac uklad AF Ale spoko, przyjdzie firmware i wyrowna
    Patrz kurde a w kompaktach nie ma lustra, czujników AF, jest dokładnie tak jak napisałeś (lustra nie ma, migawka symboliczna (najczęściej w tej roli występuje przysłona), 100% światła na matrycy) i... jakoś sobie radzą normalnie magia albo krasnoludki

Nie chcę dostać warna , więc napiszę tylko że zgadzam się z konkluzją postu przedpiścy :-P (ale nie z clue, bo w nowym Marku lustro jest chyba zwykłe)
    Ostatnio edytowane przez muflon ; 22-02-2007 o 20:32

Bywalec

Domyślnie

A może wiesz jakie lustro tam zamontowali i czy zostawili sobie jakąś furtkę.
    Tak sie sklada, ze wiem. I ty tez bys wiedzial, gdybys zamiast pisania chamskich odzywek pod moim adresem skoncentrowal sie na poczytaniu o nowym korpusie:
    This is very convenient when you shoot on a tripod or a studio stand or shoot macro images. With [Live View shoot: Enable] set and the camera ready to shoot, press the SET button. The reflex mirror will then lock up, the shutter will open, and the image output from the CMOS sensor will be displayed in real-time and 100% image coverage on the camera's LCD monitor. Press the SET button again and the reflex mirror will go back down and the Live View shooting will end.
    Inna sprawa:
    Cale szczescie, ze ty dla odmiany zalatujesz kultura, i to iscie wersalska...
    A przy okazji - zdazylem sie juz przekonac, ze jest tu paru moderatorow, ktorych az palce swierzbia do stosowania wszelkich upomnien, ostrzezen i innych metod represji ;-) W zwiazku z tym mam pytanie - czy ktorys z nich zajmie sie tym nieuzasadnionym przejawem impretynencji pod moim adresem?

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Patrz kurde a w kompaktach nie ma lustra, czujników AF, jest dokładnie tak jak napisałeś (lustra nie ma, migawka symboliczna (najczęściej w tej roli występuje przysłona), 100% światła na matrycy) i... jakoś sobie radzą normalnie magia albo krasnoludki
    Tak tak... i do reporterskiego, profesjonalnego korpusu Canon doda ostrzenie na matrycy
    Choc w sumie po zastanowieniu nie jest to zly pomysl. Skoro pod kazdym wzgledem chca byc naj, to jeszcze i to im zostalo to jedno - bycie najwiekszym posmiewiskiem w branzy fotograficznej po wprowadzeniu do profesjonalnego korpusu ficzera rodem z ixusa czy innego powershota

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

Choc w sumie po zastanowieniu nie jest to zly pomysl. Skoro pod kazdym wzgledem chca byc naj, to jeszcze i to im zostalo to jedno - bycie najwiekszym posmiewiskiem w branzy fotograficznej po wprowadzeniu do profesjonalnego korpusu ficzera rodem z ixusa czy innego powershota
    a moim zdaniem nie bedzie posmiewiska poniewaz rozwiazanie to ma zalety
    a po 2 sadze ze konkurencja zamiast sie smiac to teraz ma duzy problem bo canon naprawde wprowadzil super aparat pro
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów