Dokładnie o to chodzi.
Albo dwucyfrowe fullFrame pod 24-85, albo zoom 15-coś tam/3,5-4,5 USM + powiększenie wizjera w następcy 30D.
Mnie rownież brakuje takiego szkiełka od 24mm (realnie).
Zaraz sam poprzenosi :-)
Byle nie do pralni i byleśmy warnów przy tym nie oberwali ;-)
a wiadomo juz kiedy bedzie w sprzedazy? cena 4k$ na wyjsciu, calkiem niezle
Małe pocieszenie dla muflona: prymitywne auto ISO jest wbudowane jako jedna z opcji Safety Shift - prymitywne, bo w pełni zautomatyzowane, ale zawsze to jakiś początek.
Oj, cos sie tu placza pojecia. WYdaje mi sie ze jest jak ponizej:
W taki 400D, 30D mamy dwa "procesory", czy uklady. Procesor graficzny, czyli DIGIC, oraz glowny procesor aparatu, ktory steruje wszystkim, obsluguje menu, przysiski, direct printy, AF(!!), i insze. DIGIC to detykowany procesor graficzny do "robienia jpg-ow"
Do tej pory w 1D reporterskiej byly 3 uklady. DIGIC graficzny, glowny procesor aparatu i dodatkowo procesor nadzorujacy prace AF, bo potrzeba do tego widac duzej mocy obliczeniowej i glowny precesor rady nie daje.
W 1DMIII sa de facto 4 procesory. A zmiana polega na wlozeniu dodatkowego DIGIC'a, czyli procesora graficznego. Jeden procesor graficzny nie wyrabialby z 10 kl/s i podwyzszona rozdzielczosci do 14 bitow na kanal z nowego A/C.
I cale spekulacje o wkladaniu dwoch procesor do 1Ds MKIII dotycza wlasnie DIGIC'a, bo spodziewac sie w nim mozna zarowno wiekszej ilosci piskeli jak i 14 bitow. Zgaduje, ze pojedynczy DIGIC tez tam nie wyrobi, wiec rzosadnie jest zakladac ze powtorza rozwiazanie z 1DMKIII.
W tym wszystkim mozliwe jest (nie wiem nie sprawdzalem), ze 1Ds w tej chwli posiada jeden glowny procesor aparatu do AF i pozostalych rzeczy i jeden DIGIC. A 1Ds MK3 bedzie mial 2 DIGIC'e i glowny procesor aparatu.
Marcin
Ostatnio edytowane przez mjastrzebski ; 22-02-2007 o 12:33
Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.
Muflon zamieszales teraz. Pentax K10D ma standardowa 12 bitowa matryce rejestrujaca (mamy wiec 4096 poziomow na kolor). Konwerter A/D uzyty w Pentaxie K10D faktycznie jest 22 bitowy i na ten temat bylo wiele dyskusji. No bo po co wykonywac obliczenia na 22 bitach skoro i tak RAW data z matrycy ma 12 bitow informacji... w jakis sposob dodaje sie 10 bitow nadmiarowej informacji ale co w niej jest i z czym to sie je to tego nikt nie wie. W kazdym razie na samplach nie widac przewagi 22 bitowego konwertera A/D nad standardowymi 12 bitowymi (moje osobiste zdanie).
Canon z 14 bitowa matryca naprawde wprowadza nowa jakosc bo masz dzieki niej 16384 poziomow na kolor! W efekcie masz bardzo plynne przejscia tonalne no i zwiekszona rozpietosc tonalna. To jest naprawde duza roznica.
Chociaz musze przyznac, ze jest pewna konfuzja. Bo w przytoczonym pdf http://www.jirvana.com/pdfs/EOS_1D_M..._WP_070221.pdf mozna znalezc fragment:
"Their workload is increased by the fact that the new sensor captures 14-bit depth color rather than 12."
co sugeruje uzycie 14 bitowej matrycy rejestrujacej, ale mozna znalezc tez taki fragment:
"14-bit A/D conversion for fine gradation"
i teraz pytanie, czy chodzi o 14 bitowa matryce + 14 bitowy konwerter A/D, czy o 12 bitowa matryce + 14 bitowy konwerter A/D. Drugie z cytowanych zdan nie daje odpowiedzi na to pytanie, a pierwsze z cytowanych zdan sugeruje ze prawdziwa jest odpowiedz 14 bitowa matryca + 14 bitowy konwerter A/D.
Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 22-02-2007 o 12:40
why waste your time looking for proof?
what if the answer is never the truth?
Co do tego, ze takiego obiektywu nie będzie to masz 99% racji (niestety :-( ). Nie mogę się zgodzić ze stwierdzeniem, że za kilka lat cropa nie będzie. Dzisiejsze nowości wskazują, że dopóki konkurencja nie wykona skoku technologicznego (lepsza matryca), to Canon będzie się bawił w APS-C jeszcze baaaardzo, bardzo długo. Chociażby ze względu na miłośników fotografii ptaków w segmencie amatorskim.
Skoro jednak decyduje się na cropa 1,6 w XXXD/XXD to niech do jasnej ... wreszcze wypuści na rynek jakiś porządny, standardowy, w miarę jasny zoom zaczynający się od 24mm (ekwiwalent FF).
Najgorsze jest to, że tak jak napisałeś, Canon podciąłby sobie gałąź, na której sam siedzi (sprzedaż eLek) ...
Myślę że jedno i drugie. Co i tak jest tylko marketingowym blah-blahBo dla mnie matryca może być nawet sześcio-i-pół bitowa a przetwornik półtora - ważne co z tego wychodzi. A ja coś kurde na samplach tych powalających wcześniejsze konstrukcje przejść tonalnych i szumów jakoś nie widzę. Inna sprawa, że Canon z reguły dawał sample takie sobie ;-)
A że nie są w ciemię bici (co dziś po raz kolejny udowodnili), to... patrz punkt pierwszyZamieszczone przez tomalxx
![]()
Nikt do tej pory nie zauwazyl, ze doszedl nowy format zapisu plikow - sRAW, czyli smallRAW o rozdzielczosci 2,5Mpx?
"Dzięki pewnemu forum dyskusyjnemu dowiedziałem się, jak wielu idiotów jest na świecie" - caravaggio, 1963-???? ;-)
Dobre. Fajnie by było, jakby się to przyjęło.
W ewentualnym następcy piątki chętnie widziałbym powiedzmy m(edium)RAW 6MPix i sRAW 3MPix :-)
Ciekawe jak to jest realizowane? Rozdzielczości 10MPix vs. 2,5 MPix sugerowałyby jakieś uśrednienie z czterech sasiadujących pixeli lub zaangazowanie 1/4 ogólnej liczby pix.
Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 22-02-2007 o 13:11