Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2028

Wątek: Canon EOS 1D Mark III

Widok wątkowy

Domyślnie Odp: Canon EOS 1D Mark III

Witam
    Da_Freak jeśli mogę zaproponować to ustaw:

Punkt śledzenia (CFIII-4): na 1 tj priorytet ciągłego śledzenia
    czułość śledzenia (CFIII-2): na niska
    Wybieralne punkty (CFIII-9): na 3 tj 19 punktów
    Rozszerzenie o wybrane punkty (CFIII-8): na 2 tj włącz punkty otaczające
    Szukanie ostrości po utrac.AF (CFIII-5): na 0

Teraz ustaw czujniki na aktywność całego pola i pierwsze ostrzenie zrób na samym środku matówki. Potem kadruj i powinien być podobny efekt.
    Sprawdzałem to w ONE SHOT wciskając przycisk migawki po przekadrowaniu. (jak na filmie)
    Drugi plan musi być dostatecznie oddalony od "filmowego kołka" aby aparat nie miał wątpliwości.

Jako że wykonałem kilka tysięcy zdjęć (powiedzmy testowych) chcąc poznać AF aparatu - pozwolę sobie na kilka słów w obronie aparatu.
    Dla informacji - model z wadliwej serii i komora lustra nie była wymieniana.
    Były ruchome serie pod światło, były karuzele, były huśtawki na wprost i na tle jasnego nieba.

Wydaje mi się że legenda wadliwego autofocusa w 1D mark III urosła do trochę krzywdzących rozmiarów.
    Sprawa nietrafiania dotyczyła pewnej konkretnej sytuacji i określonych ustawieniach AF - a finał legendy jest taki że cały AF jest zły co nie jest prawdą.

W trybie ONE SHOT AF działa dobrze i wg mnie nie pudłuje.
    W trybie Auto Inteligent (AI SERVO) przy ustawieniu konkretnego czujnika (również z jego otaczającymi) aparat śledzi poprawnie.
    Ważne jest jednak aby nadać odpowiednie priorytety do sytuacji ruchowej. Efekty są różne w zależności od ustawień.
    Ważne jest również tzw. "pierwsze złapanie" obiektu i potem AI SERVO już śledzi. Jak nie "złapię" celu to i śledzenie jest bez sensu no bo co niby mamy śledzić i całe 10 klatek w sekundę to pudła. Jak złapię cel to jest OK.

Proponuję dodatkowe materiały dotyczące konfiguracji autofocus dla konkretnych sytuacji i dyscyplin sportowych.
    Wyszukane przez Google:

http://cpn.canon-europe.com/files/pr..._Functions.pdf

Oczywiście jest to moje prywatne zdanie i nie każdy musi się ze mną zgodzić.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Piotrunia ; 20-02-2014 o 00:32

Uprawnienia umieszczania postów