Strona 118 z 203 PierwszyPierwszy ... 1868108116117118119120128168 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 171 do 1 180 z 2028

Wątek: Canon EOS 1D Mark III

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    Ja fanatykiem konkretnego modelu nie jestem, to właśnie kolega broni wszędzie wspaniałości tego Marka. Gdybym teraz zaczynał od zera to prawie na 100% kupiłbym Nikona D3 plus D300... jak dla mnie to może być niesamowity tandem a sam D3 jest bliski ideałowi korpusu.
    Dla mnie to gadanie na forum traci sens, bo po pierwsze nie dowiaduję się tutaj niczego, po drugie niepotrzebnie wdaję się w jakieś dyskusje z osobami, których w życiu na oczy nie widziałem i nie wiem, czym się zajmują i co jest dla nich ważne. Takie rozmowy z anonimami zahaczają już nieco o schizofrenię.

Nie bronię wspaniałości, bo nie jest wspaniały, tylko nie lubię tworzenia mitów, a tutaj wyraźnie wytworzono mit chujowego, awaryjnego sprzętu.
    Jak dla mnie aparat ten mógłby mieć dużo więcej w tej cenie, matrycę 16mln, a nie tylko 10 i ISO rzędu 6400 naprawdę dużo czystsze (korzystam najwyżej z 3200) a dodatkowo 12800 i 25600 z "pyłem" do usunięcia i bez utraty kontrastu i szczegółów. Dodatkowo zawiodłem się na silent mode (myślałem, że będzie super ciche, a jest tylko cichsze niż wszystkie wcześniejsze lustrzanki), chociaż zawiodłem się jeszcze w sklepie, zanim kupiłem. Stałem wtedy przed wyborem 2x 5D albo 1DMkIII. Wybrałem to drugie i nie żałuję, bo silent mode w normalnym działaniu (bez liveview) jest dla mnie konieczne, 5D jest niestety za głośne (dlatego do tej pory pracowałem na 10D, które było najcichsze. Obraz z matrycy może nie jest najlepszy (czytaj 5D ma pewnie lepszy, szczególnie przy niskich ISO), ale jest dobry (i bez porównania lepszy od np. 40D). AF naprawdę działa bardzo dobrze, ale możliwe że w D3 będzie działał lepiej, na przykład pod względem śledzenia obiektów znajdujących się między innymi podobnymi (ale to też nie moje wykorzystania, sportu nie fotografuję).

Na zmianę na D3 nie mam ochoty, bo to by była głupota głównie z powodu zmiany szkieł, ale też z tego powodu, że zaraz canon pewnie pokaże nowe 5D i znowu będzie dużo gadania na temat zmian systemu w drugą stronę.

I nie uważam, że 1DMkIII jest najlepszy, ale jest dla mnie najlepszym rozwiązaniem, bo do części rzeczy potrzebuję wysokiego, czystego ISO, dobrego obrazu, szybkiego, sprawnego AF, live view jest przydatne (i to ciągłe, a nie jednorazowe, jak w D3). Do reszty obraz z tej jedynki jest dla mnie wystarczający, jak będę potrzebował dużo większej rozdzielczości, to kupię sobie sinara i popracuję znowu trochę na negatywie.

Podsumowując, bardziej mi się opłacało kupić nową jedynkę, niż 3 czterdziestki (migawka na 100tys. a migawka na 300tys. to jest różnica, wystarczy doliczyć cenę gripu, przemnożyć cenę czterdziestki przez 3 i wyjdzie podobna cena, a jakość czterdziestki jest trochę słabsza). Dla mnie ten aparat jest super, ale może inni potrzebują czegoś więcej.

Jeśli fotografujesz samoloty, to może się okazać, że akurat trafisz na ten problem z AF.

Ok. Pora się zabrać za zdjęcia.
    Ostatnio edytowane przez Krzysztof Bieliński ; 03-11-2007 o 19:01
    Zabawki: Canon 5D MkII |Canon 1D Mk III | Canon 70-200/2,8L | Canon 300/4L IS | Canon 16-35/2,8L | Canon 50/1,4 | Canon 85/1,8 i inne
    Strona: www.fotografiateatralna.pl

Zablokowany

Domyślnie

a ja bym zapytal o porownanie crop 1.3 vs 1.6 jak to sie przeklada na jakosc zdjec zakladajac taka sama liczbe pix.

pozdro.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez toma20D Zobacz posta
    2007-April
    OV0401 501xxx 1.0.8
    [...]

2007-September
    [...]
    OV0904 546xxx 1.1.0
    Dzięki. Czy to jest na pewno pewne, że październikowe są "flawless"?
    Pytam, bo o ile dobrze zrozumiałem, to Chuck Westfall nie powiedział tego wprost..., natomiast jednoznacznie podał jako pierwszy dobry numer 546562.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gujaa Zobacz posta
    a ja bym zapytal o porownanie crop 1.3 vs 1.6 jak to sie przeklada na jakosc zdjec zakladajac taka sama liczbe pix.

pozdro.
    Podobnie jak różnica między Full Frame a 1,6x (tylko mniejsza), czy full frame a 1,3x - mniejsza głębia ostrości w 1,3x niż przy 1,6x przy podobnych parametrach. Większe pixele = lepsza jakość = wyższe, mniej zaszumione ISO i/albo wyższa ostrość zdjęć. Porównywałem 1DMkIII z 40D i różnica jest dość znaczna zarówno jeśli chodzi o ostrość, jak i brak szumów na wysokim ISO (które zresztą jest wyższe o 1EV w tym pierwszym).
    Ostatnio edytowane przez Krzysztof Bieliński ; 03-11-2007 o 20:03
    Zabawki: Canon 5D MkII |Canon 1D Mk III | Canon 70-200/2,8L | Canon 300/4L IS | Canon 16-35/2,8L | Canon 50/1,4 | Canon 85/1,8 i inne
    Strona: www.fotografiateatralna.pl

Bywalec Awatar toma20D
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Dzięki. Czy to jest na pewno pewne, że październikowe są "flawless"?
    Pytam, bo o ile dobrze zrozumiałem, to Chuck Westfall nie powiedział tego wprost..., natomiast jednoznacznie podał jako pierwszy dobry numer 546562.
    ...z CPS otrzymałem informację ze pewnikiem są Marki od 2007-Oktober
    OV1005 547xxx 1.1.0
    pozdrawiam

Tomasz

Canon 1D Mark IV, Canon 1DsMark III , i trochę szkiełek L Gitzo 5541LS

Bywalec Awatar Ted
    Miasto
    Nowy Targ

Domyślnie

ja mam model z października a numer seryjny niższy o okolo 200... wiec pewnie pewniakiem nie jestem

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez toma20D Zobacz posta
    ...z CPS otrzymałem informację ze pewnikiem są Marki od 2007-Oktober
    OV1005 547xxx 1.1.0
    Rozmawiałem z nimi i potwierdzam, usłyszałem takie same info. Osobiście sprzedałem 4 sztuki tych marków wszystko od 540 - 546 i żaden nie ma babola z AF, jestem ciekaw ile procent z całej produkcji była/jest uwalona. Prywatnie mam numerek 540 i tez jest all gut.

Pzdr.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez towersivy Zobacz posta
    Rozmawiałem z nimi i potwierdzam, usłyszałem takie same info. Osobiście sprzedałem 4 sztuki tych marków wszystko od 540 - 546 i żaden nie ma babola z AF, jestem ciekaw ile procent z całej produkcji była/jest uwalona. Prywatnie mam numerek 540 i tez jest all gut.

Pzdr.
    Mogę wziąć teraz właśnie z tej serii: jeden 540xxx i drugi 546xxx (żaden nie ma "niebieskiej kropki").
    I się biję z myślami... Czekać na nówki?
    EOS - conditio sine Kwanon...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ciekawy jestem ilu klientów stracił/straci Canon przez to zamieszanie? Zwłaszcza, że niedługo wejdzie do sprzedaży D3 i będzie całkiem poważna alternatywa.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Na 100% nie straci stalych, ktorzy maja po kilka szkiel i to do tego eLek, bo Ci co kupuja jedynki raczej za duzo do stracenia by mieli wiec moga tylko narzekac.

Strona 118 z 203 PierwszyPierwszy ... 1868108116117118119120128168 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów