Dzieki, ale mam wszystkie. Szukam jakis bardziej szczegoloych - np swojego czasu Canon dawal np. schematy i wykresy dzialania korpusow (migawka, itp>)
Dzieki, ale mam wszystkie. Szukam jakis bardziej szczegoloych - np swojego czasu Canon dawal np. schematy i wykresy dzialania korpusow (migawka, itp>)
Tak mnie jeszcze naszła refleksja że w sumie ten MK III to dość mocno uderzy w D2X - bo to prawie ta sama rozdzielczość a jednak sporo nowszy. Przyszło mi to na myśl po tym że mój znajomy zatwardziały nikonowiec miał sobie niedawno kupić D2Xs i wczoraj mi powiedział że zaczyna się łamać czy nie wziąć Smarka. Zwłaszcza że wygląda na to że w USA będzie tańszy od nikona. Daje to sporo do myślenia. Jego głównym argumentem jest też to, że canon dał w Mk III sporo rzeczy (w sumie drobiazgów ale ważnych) tych co są w profi Nikonach.
A druga rzecz to troszkę rozczuliłmnie Askey (dpreview), że biadolił iż canon to taka zła firma, bo nie dali mu biedakowi
1D Mk III do przetestowania zanim dostała go cała reszta
.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
A po co mu Canon? przeciez odrazu wiadomo co by napisal i jaki to Nikon jest lepszy pod kazdym wzgledem ;-)... Askey promujac tak mocno Nikona popelnil duzy blad - przestal byc obiektywny - wiec Canon chyba mu "podziekowal" - i bez opinii Askey'a smark bedzie sie dobrze sprzedawal![]()
Kto zamknął horyzont i po co? Nie lepiej było tak moderować by trzymał się tematu?
Plotka z dziś: 1Ds3 ma kosztować ~ $6000
nie ma siły, skoro stary kosztuje prawie 24000 zł![]()
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
witam,
czytam sobie ja i czytam ten długi wątek o nowości, i jakoś się nadziwić nie mogę. Aparat może i nie dla większości z nas (zastosowanie, koszty, budowa), może i nie spełnił snów o taniutkim FF itd. Ale rany boskie, to jest gigantyczny krok naprzód. Gigantyczny, w zasadzie nie ma jednego parametru, przy którym Canon nie poprawił by czegoś. Jasne 8,5 klatki vs 10 może i nie imponujące, poza tym komu to i po co, itd, itp. Ale to jest kurczę 10 klatek na sekundę, jeśli ktoś potrzebuje, to to jest rekord świata. Zmiana AF jest po prostu rewolucyjna. Wszyscy zawsze marudzili jak to Canon ma AF do **** i tylko Ds jest znośny. Kurczę, Canon poprawił, zrobił MEGA zmianę, dodał dwa razy więcej czujników krzyżowych, zwiększył zakres działania, usprawnił algorytmy. BA! dodał możliwość korygowania wad AF. Jeśli ktoś tego nie uznaje za przełom w fotografii, to ja go nie lubię. ISO 6400 - dla samej tej funkcji bym go kupił do teatru. Robiąc 135/2.0 przy ISO 1600 nie doświetlam o 3EV i klnę na czym świat stoi, co tam tak mało światła. 14 bitów - co z tego wyjdzie nie wiem, ale zgaduję że sporo. Jeśli tacy wszyscy sceptyczni, to czemu z RAWa więcej wyciągną niż z jpga? A dzisiejszy RAW vs. jpg to jest mało przy tych 16000 odcieni. Odkurzacz. Telewizor. Tryb live view - moim zdaniem bardzo ciekawa sprawa. Można tak długo. A wy co? A wy marudzicie.
Wiem, każdy by chciał mieć 3D z FF, uszczelnionego, z ISO 6400, 8 klatek na sek, z AF z jedynki, bez mory i bez "miękkiego" obrazu, 17 MPx, z gratisowym tytanowym gripem, kitowym szkłem f2.8 w zakresie 10-300 z usm w cenie tamrona i z jakością Lki a to wszystko w paczuszce kupowanej w media markcie za 2000 polskich złotych. Ludzie..
Innowacje nie polegają na słuchaniu żalów na forach internetowych czy w supermarketach. Polegają na wymyślaniu rozwiązań, o których nikt nie myślał, a które mogą być standardem przyszłości. 1DMk2 moim zdaniem jest bardzo innowacyjny. Choćby sama matryca - można by o tym bardzo długo. A to, że chcecie taniego aparatu dla amatora? Macie go - 400D. Jest tani i jest dla amatora. Jeśli nie pasuje, to albo nie tani, albo nie dla amatora.
Kiedy amerykanie wysyłali człowieka na księżyc ktoś się pukał w głowę po co im te ubrania z polaru..
A idąc śladem snowboardera, jestem już pewien, że 2007 rok jubileuszowy dla Canona to będzie ważny rok dla fotografii i trudny rok dla konkurencji. 1Ds Mk3 będzie totalnym mega przełomem zagrażającym koszmarnie drogim średnioformatówkom cyfrowym IHMO
A idąc śladem Pawła Papierza dostrzegł byś, że to co wyszło (1D3) to decyzja nieudana? marketingowców.
Mieli zaje***e body w testach (FF, 16 MPx, 8 kl/s), nie wyszło bo... D!!! nie wyrobiłby się z 6400 na 14 bitach w 10 klatkach w jednej puszce z nowym DeEsem . Chcieli mieć 10 klatek. Po co?
FAQ! Gdybym dziś wiedział ile zawołają za 1Ds3
Puszka, jest z kosmosu ale mogła być jeszcze lepsza.
Według Papierza, wymiata nie tylko nowym super AF ale także niezwykle precyzyjnym - nowym - światłomierzem.
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 24-02-2007 o 00:43
Paweł, czy to ty bedziesz pierwszym który będzie ją miał w naszym pięknym kraju albo chociaż w grodzie nad Silnicą ;-) ?
Nie ma wyczekiwanego 200/1.8 to może chociaż 1dm3 cię pocieszy :-)
Pozdr
Artur
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|