jedno jest pewne; teraz nikon moze odpuscic sobie budowe D3H.
jedno jest pewne; teraz nikon moze odpuscic sobie budowe D3H.
Jako pstrykacz - amator powiem: żenada.
Żadna z tych nowości nie jest dla mnie. Na PMA też pewnie nic nie będzie.
I nie przekonują mnie argumenty w stylu: kiedyś nowości z serii XD zejdą na niższy poziom. Kiedyś, to znaczy kiedy? I jakie to nowości przejdą? Live view? Dzięki, nie potrzebuję. Digic III? Po co? Digic II w zupełności mi wystarcza.
Po prostu Canon ma gdzieś segment amatorski.
Przynajmniej dopóki konkurencja nie zrobi dobrej matrycy CMOS (najlepiej FF) z niskimi szumami. (Sony pliiiiiiz :-) )
No cóż, trzeba będzie ciułać/negocjować z "szefem sztabu", że FF to "najpotrzebniejszy aparat na świecie", albo poczekać na nowe szkła Pentaxa i może zamienić 350D na "kadyszkę". Chyba, że uratuje nas Tokina...
Eeeech... Szkoda gadać :-( :-( :-( :-( :-( .
Kuchatku,
jak ktos podniesie aparat nad głową to i tak raczej nie korzysta wtedy z wybiórczych sensorówWtedy raczej fotki robi sie na czuja patrząc na to co jest na lcd.
Natomiast rozmieszczenia punktów AF w 1DII/N jest nieco niefortunne, jesli robi się fotki z uchwytem pionowym, wykorzystując punkty non-cross. Do sportu matryca 45 czujników czy tez 7 centralnych (5 cross) czy pojedynczego 1 cross jest ok. Natomiast przy pokazach mody, czy fotografowaniu tanczących par, gdzie wykorzystuje sie krancowe punkty non-cross, AF w 1DII/N pozostawia wiele do życzenia.
W wątku "co nowego.." napisałem jakis czas temu ze dla mnie canon mógłby jedynie dać w nowej puszce AF z nikona D2 (11 sensorów w tym 9 cross, dobrze rozmieszczonych na całej klatce). Jak widać słucha niektórych useró
pozdrawiam
amber
Wind i ...ciągłe wydatki...
hehe.... to ja tylko na marginesie, o jednym przemilczanym w tych dyskusjach "gadzecie": OSK-E3
urzadzonko ktore do marka III wchodzi w postaci karty SD (gdzie siedzi klucz symetryczny), ktorym szyfrowane sa zdjecia.
a co tam, napisze to: "a nie mowilam!"
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=19486
http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=769
http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=780
EDIT: reedycja, bo przeczytalem szczegoly i wyszlo mi, ze moze przedwczesny entuzjazm. w kazdym razie sformulowanie jest niekonkretne.
wedlug opisu Canona karta SD praktycznie w calej tej imprezce tylko trzyma klucz prywatny, a chip-ologia do szyfrowania, w takiej sytuacji, musi siedziec w body. dobrze, bo z punktu widzenia kryptograficznego klucz musi byc zewnetrzny. zle, bo bez dobrych protokolow wbudowanych oznacza to wyciaganie na zywca tego klucza z SD przy szyfrowaniu zdjec (a ze interfejs SD jest w pelni udokumentowany, to byle Jasiu moze klucz wydobyc).
moj strzal: w karcie SD jednak siedzi jakis chipek, ktory uzgadnia z body cos w desen klucza sesyjnego, a wlasciwy klucz prywatny jest gleboko zaszyty w uklad tamper-proof...
zeby to mialo rece i nogi to w zasadzie musi byc druga opcja. a to juz dobry znak na przyszlosc![]()
No to definitywnie skończy się gadanie, że lustrzanka to nie kompakt i tu się nie fotografuje patrząc na monitor)) Ha!
Olek był pierwszy, ale to Canon wkleił bajer do profesjonalnego body
PS
The STIG z TopGear sprawdził na torze jak szybki jest nowy MK III
http://www.dpreview.com/news/0702/Ca...iii-fash03.jpg
Ostatnio edytowane przez ErnestPierwszy ; 22-02-2007 o 12:02
Tak jest Amber! Ten nowy sensor AF to połączenie zalet starego układu 1D z zaletami Nikonowskiego układu z D2 - dużo czułych, krzyżowych sensorów w strategicznych punktach, oraz możliwość konfigurowania ich w grupy.
Czytając uważnie specyfikację nowej jedynki nie sposób odnieść wrażenia, że poprawiono praktycznie wszystko - a głównie te punkty, gdzie 1-ka faktycznie dawała d.... - czułość AF, archaiczna bateria, poziom szumów.
Warto też nadmienić, (o ile się to potwierdzi w praktyce) że Canon obiecuje dodatkowy 1EV informacji w światłach, co przy ogólnie niemałej rozpiętości tonalnej powinno zapewnić naprawdę komfortową pracę w przypadku scen o dużym kontraście...
Widzisz gdzies w moim poscie, zebym napisal ze obsluguje TYLKO uklad AF? Moze powinienem napisac swoj post jeszcze raz po angielsku, zebys wszystko zrozumial?
Powtarzam - dwa procesory stosuje sie TYLKO w reporterskiej serii 1D po to, zeby obsluge AF obiektywu wydzielic do drugiego czipa i tym samym maksymalnie przyspieszyc jego dzialanie. Wez sobie instrukcje obslugi dowolnego 1D i poczytaj madralo, a potem posmiej sie sam z siebie :P
Dlatego tez odpisalem ci, ze twoje przewidywania odnosnie dwoch procesorow w 1Ds to zwykla bzdura, bo jest to korpus o zupelnie innym przenaczeniu, nie wymagajacym tak szybkiego autofocusa jak seria reporterskich jedynek :P
"Dzięki pewnemu forum dyskusyjnemu dowiedziałem się, jak wielu idiotów jest na świecie" - caravaggio, 1963-???? ;-)
Nie chodzi mi aż tak bardzo o body (chociaż, nie ma co mówić, liczyłem na FF w granicach 5-6kPLN). Skoro jednak crop 1,6 w amatorskim segmencie rulez, to chcę solidny (mam na myśli jakość zdjęć) standardowy zoom 15-60 3,5-4,5 USM, a nie żonglerka obiektywami serii L aby pokryć ten zakres.
Ale aby założyć taki wątek musimy mieć "wiarygodny przeciek";-) . Tako rzecze władza
(Vitez w zamkniętym wątku)