Strona 77 z 203 PierwszyPierwszy ... 2767757677787987127177 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 761 do 770 z 2028

Wątek: Canon EOS 1D Mark III

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mam takie glupie wrazenie ze MarkIII raczej nie zostal stworzony z mysla o pracy w studio. Migawka skonstruowana by osiagnac taka szybkostrzelnosc widac wykazuje pewne wady gdy probowac ja synchronizowac z lampami studyjnymi. Moze ktos kiedys zaciagnie tego marka do studio i sprawdzi?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Mam takie glupie wrazenie ze MarkIII raczej nie zostal stworzony z mysla o pracy w studio. (...)
    Myślę że nie tylko Ty . Zapewne nowy 1Ds będzie pozbawiony tych jakże uciążliwych dolegliwości . Zaryzykuję nawet tezę, że to może być zamierzone działanie canona po to żeby do studia wziąć jednak to 5D albo Ds-a . W końcu dlaczego ktoś ma kupować tylko jedną puszke do wszystkiego - nie ma tak łatwo .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 04-06-2007 o 01:21
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez David Zobacz posta
    Nikt nie podjął tematu, więc sam sobie odpowiem ??:
    Sprawdziłem. W instrukcji do 1D Marka II podają że czas dla lamp studyjnych może być 1/125 lub dłuższy. W instrukcji do 1D Mark III podają że 1/60 sek. Wiem, że to tylko instrukcje, a nie sprawdzone parametry, ale jednak.
    Ciekawe, czy to tylko ostrożność producenta, czy po porostu ma takie parametry. Oglądałem filmiki na stronie Canona o nowym Marku III i były tam wypowiedzi fotografów używających tego sprzętu w studio. Mieli lampy systemowe canona, a nie normalne lampy studyjne - stąd moje wątpliwości.
    Na szczęście nie muszę się już nad tym tak mocno głowić. Zamówiłem 5D:-P , chociaż Mark III też był na celowniku.
    No więc znowu informacja nieprecyzyjna. Podpiąłem dzisiaj do mkIII po kablu lampy i bez problemów synchronizoawły się do 1/400s :smile:
    p.s. na pełnej klatce chyba takich parametrów nie osiągniesz :wink:

Bywalec Awatar Jerzy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olgierd Zobacz posta
    No więc znowu informacja nieprecyzyjna. Podpiąłem dzisiaj do mkIII po kablu lampy i bez problemów synchronizoawły się do 1/400s :smile:
    p.s. na pełnej klatce chyba takich parametrów nie osiągniesz :wink:
    Witam
    Jaką moc mają lampy?Tutaj chodzi o lampy dużej mocy gdzie błysk trwa dużo dłużej.Myślę o przynajmniej 1000ws i wyzwalaniu z pełną mocą.Robiłem w studio próby i doszedłem z 20D do 1/240sek.Chciałem sprawdzić jak zachowują się bezprzewodowe wyzwalacze w stosunku do kabla.Najmocniejsza lampa jaką posiadam ma 500ws.
    Pozdrowienia
    Jerzy
    Eos 20D,5D,Eos 30 bez "D" i troche dodatków....
    http://www.maxmodels.pl/juras.html

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerzy Zobacz posta
    .Chciałem sprawdzić jak zachowują się bezprzewodowe wyzwalacze w stosunku do kabla.Najmocniejsza lampa jaką posiadam ma 500ws.
    Bezprzewodowa chińszczyzna w 5D daje ramkę już czasem przy 1/160s. Muszę sprawdzić na kablu.
    Jarek

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Pojawił się nowy artykuł na Rob Galbraith DPI z wizyty u Canona - dużo o 1D Mk3 oraz trochę o polityce Canona. Zwróćcie uwagę na drewniane modele 1D oraz 200/1.8 L pod koniec arta ;-)
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

* EOS-1D_Mark_III_ISO200_HTP-OFF_DPP_SS.jpg
    * EOS-1D_Mark_III_ISO200_HTP-ON_DPP_SS.jpg
    Obejrzałem te sampelki dość dokładnie. Fajna ta zabawka z wyciąganiem szczegółów z cieni.

[EDIT] - oczywiście chodziło o wyciąganie szczegółów ze świateł [/EDIT]

Ale jeśli mogę delikatnie coś zasugerować, to jakość zdjęcia studyjnego na ISO 200 powinna być chyba nieco lepsza. Mam nadzieję, że to kolejny sampel "zachęcający" do zakupu, jak pamietne widoczki z trawą z 5D. Bo na razie to jakością to nie powala.
    Czy pierwsi właściciele tych zabawek mogą coś napisać na temat tych plików? Uwalone, czy rzeczywiście obraz nie ma tylu szczegółów?
    Ostatnio edytowane przez oskarkowy ; 07-06-2007 o 08:50
    Jarek

Drogos
    Guest

Domyślnie

synchronizcja w 5D jest 1/250 w mark III 1/300 a w moim staaarym d70 byla 1/500 i nei bardzo rozumiem co tu ma do tego moc lampy

Początki nałogu Awatar TOPOL
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Drogos Zobacz posta
    synchronizcja w 5D jest 1/250 w mark III 1/300 a w moim staaarym d70 byla 1/500 i nei bardzo rozumiem co tu ma do tego moc lampy
    Im większa moc lampy tym większy (dłuższy) czas trwania błysku.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek Piekarz Zobacz posta
    Pojawił się nowy artykuł na Rob Galbraith DPI [...] trochę o polityce Canona.
    "Looking ahead Canon intends to offer a new file format in future digital cameras [...] The format could be in addition to or in replacement of either JPEG or CR2 RAW, but the company is still studying its options and hasn't committed to any one format as yet."

Całkiem logiczne, biorąc pod uwagę najnowsze doniesienia o 50Mpikselowyh matrycach... Ale to oczywiście OT, ale RAW-y staną się wreszcie niepotrzebne!
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 07-06-2007 o 10:11
    EOS - conditio sine Kwanon...

Strona 77 z 203 PierwszyPierwszy ... 2767757677787987127177 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów