Strona 76 z 203 PierwszyPierwszy ... 2666747576777886126176 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 751 do 760 z 2028

Wątek: Canon EOS 1D Mark III

Drogos
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek Piekarz Zobacz posta
    Nie chcę was zmartwić, ale na oficjalnej stronie 1D Mark III napisano, że 14 bitów służy lepszym (gładszym) przejściom kolorów, a nie zwiększeniu zakresu tonalnego, czyli stosunkowi maksymalnej i minimalnej wartości sygnału, jaki może odtworzyć matryca. IMHO Canon na pewno pochwaliłby się większym zakresem, gdyby go osiągnął. Ale ostatnie słowo należy do posiadaczy nowego Marka ;-)
    nie wiem ..tobie chodzi chyba o glebie dynamiczna (dynamic range) ...a przejscia kolorow to wlasnei zakres tonalny ...zamiast miec 4096 przejsc tonalnych w kazdym kanale (12 bitow) bedziesz mial ich 16384 dla 14 bitow i to jest dla mnie najwazniejszy i jedyny powod zeby ten aparat kupic ...

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Drogos Zobacz posta
    nie wiem ..tobie chodzi chyba o glebie dynamiczna (dynamic range) ...a przejscia kolorow to wlasnei zakres tonalny ...zamiast miec 4096 przejsc tonalnych w kazdym kanale (12 bitow) bedziesz mial ich 16384 dla 14 bitow i to jest dla mnie najwazniejszy i jedyny powod zeby ten aparat kupic ...
    "Dynamic range" to nie głębia, a właśnie zakres dynamiki i o niego mi chodzi ;-)

Właśnie znalazłem w Canon 1D Mark III White Paper taki zapis:
    "Dynamic range at low ISO speeds is about the same with the 1D Mark III as it is with the EOS-1D Mark II and Mark II N despite the 1D Mark III’s increased resolution."

Ale teraz można tylko gdybać, trzeba poczekać na rzetelne testy.
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

No że tak powiem "ze wsząd" dochodzą sygnały że z dostępnością kiepsko. Zdajsie że Ci co nie kupili w pierwszym rzucie poczekają. Chyba Canona przerósł popyt na tę puszkę .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Drogos
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek Piekarz Zobacz posta
    "Dynamic range" to nie głębia, a właśnie zakres dynamiki i o niego mi chodzi ;-)

Właśnie znalazłem w Canon 1D Mark III White Paper taki zapis:
    "Dynamic range at low ISO speeds is about the same with the 1D Mark III as it is with the EOS-1D Mark II and Mark II N despite the 1D Mark III’s increased resolution."

Ale teraz można tylko gdybać, trzeba poczekać na rzetelne testy.
    glebia, zakres zwal jak zwal ...DR to jedno, DR w wyzszym iso to drugie a przejscia tonalne i kolor to jeszcze cos innego caly czas sie upieram ze 14 bitow to najbardziej obiecujaca funkcja mark III i zadne testy tutaj nie sa potrzebne ..prosta matematyka jesli ktos ma watpliwosci to proponuje w ps'ie pobawic sie przez dluzsza chwile na pliku w trybie 8 i 16 bitowym ...mark III ma zakres tonalny zblizony do srednich formatow ktore maja 16 bitowy zapis ale ponoc hardware'owo matryca odbiera 14 bitow a podczas zapisu zamienaine to jest na 16

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Co wy z tym 14bitowym przetwornikiem? Aparaty maja juz 14bit-owe przetworniki od dawna i jakos sie halo z tego powodu nie robilo. Nawet o 22bitowym przetworniku w Pentaxie K10D jakos tak ucichlo. Moj Soniacz (model z 2005) ma "14-bit A/D conversion for wider dynamic range from highlight to shadow", podobnie mial w juz nawet soniacz F-717 (w 2002 roku).

Pozdrawiam

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Co wy z tym 14bitowym przetwornikiem? Aparaty maja juz 14bit-owe przetworniki od dawna i jakos sie halo z tego powodu nie robilo. Nawet o 22bitowym przetworniku w Pentaxie K10D jakos tak ucichlo. Moj Soniacz (model z 2005) ma "14-bit A/D conversion for wider dynamic range from highlight to shadow", podobnie mial w juz nawet soniacz F-717 (w 2002 roku).
    Pewnie z tymi 14- i 22-bitowymi przetwornikami w Sonym i Pentaxie jest podobnie jak z 16-bitowymi w średnim formacie - tak naprawdę matryce są w stanie przyjąć o wiele mniejszą głębię kolorów i dlatego Pentax nie zrobił furory, a Sony nie zastąpił Hasselblada
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Drogos
    Guest

Domyślnie

dobrze mowisz panie Arek ... pentax fakt ma 14 bitowy (22?!) przetwornik ktory jednak zapisuje w formacie 12 bitowym ..jaki tutaj sens nie bardzo wiem ... 22 bity ...???!!!? kurcze to plik w formacie raw chyba z 2 Gb musialby zajmowac gdyby wyciagnac cala ta informacje ...to by bylo ponad 4mln przejsc tonalnych w kazdym kanale ...no jakos tego nie widze ...nawet nie ma takich formatow zapisu ...tiff chyba nadal tylko 16 bitow obsluguje ...nie no o czym my tu mowimy to jakas paranoja jest ...tu sa pojecia mylone ...najnowsze srednie formaty maja 16 bitowe przetworniki a ty mi wyjezdzasz z 22 bitami w wyjsciowym modelu pentax'a .....demagogia i marketing nic wiecej ...jeszcze duzo czasu uplynie zanim zobaczymy prawdziwe 22-bitowe matryce .... optyka i elektronika musi nadgonic nie mowiac o oprogramowaniu ...22 bity w pentaxie to tak jakby wsadzic silnik od f-16 do malucha ...
    jesli te 14 bitow w canonie jest odtwarzane w raw to uwazam ze jest to moze nie rewolucja ale na pewno duzy krok w technologii cyfrowej ...a docenia to ludze ktorzy dokonuja powaznych modyfikacji na plikach i zajmuja sie drukiem wielkoformatowym ...najnowszy epson 44 calowy ...model 9800 zdaje sie jest w stanie wydrukowac 16 bitowy obraz przy uzyciu odpowiedniego rip'a ... moje 2 grosze

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adalbert Zobacz posta
    Niezłe.

Bywalec

Domyślnie Czas synchro dla lamp studyjnych

Nikt nie podjął tematu, więc sam sobie odpowiem ??:
    Sprawdziłem. W instrukcji do 1D Marka II podają że czas dla lamp studyjnych może być 1/125 lub dłuższy. W instrukcji do 1D Mark III podają że 1/60 sek. Wiem, że to tylko instrukcje, a nie sprawdzone parametry, ale jednak.
    Ciekawe, czy to tylko ostrożność producenta, czy po porostu ma takie parametry. Oglądałem filmiki na stronie Canona o nowym Marku III i były tam wypowiedzi fotografów używających tego sprzętu w studio. Mieli lampy systemowe canona, a nie normalne lampy studyjne - stąd moje wątpliwości.
    Na szczęście nie muszę się już nad tym tak mocno głowić. Zamówiłem 5D:-P , chociaż Mark III też był na celowniku.

Strona 76 z 203 PierwszyPierwszy ... 2666747576777886126176 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów