zaraz się okaże, że to jest syfiasty aparat![]()
zaraz się okaże, że to jest syfiasty aparat![]()
Nie jest syfiasty, jest znakomity. Jego ergonomia, AF czy szybkostrzelność robią piorunujące wrażenie. Ma bardzo użyteczne ISO 6400, świetny wizjer itd. Zapewne robi też dobre zdjęcia w RAW-ie. Po prostu jakość zdjęć z 5D jest tak wyśmienita, że Mark III na jpg-ach wypadł przy nim mizernie. Ale cały czas jest to moja subiektywna ocena. Być może od tego wyśnionego przez siebie korpusu spodziewałem się czegoś lepszego, Jest to też moim zdaniem dowód na to, dlaczego nie ma następcy 5D. Jak widać ten aparat jest zbyt dobry by musiał być modernizowany.
Zdjęcia na targach robiłem 5D w RAW-ach (czyli jak zwykle), tym Markiem strzelałem w jpg. To zwiększa dystans jakościowy. Dlatego od pełnej obiektywizmu opinii powstrzymam się do czasu możliwości porównania tych aparatów w lepszych warunkach oświetleniowych i przy takim samym formacie zapisu.
FOTOINKWIZYTOR
Przecież oczywiste jest, że matryca z mniejszą ilością pixeli i o mniejszej powierzchni nie da lepszego obrazu. Technologia jest owszem inna, ale cudu się nie spodziewajmy. I, jak widać, nie w tą stronę idą ulepszenia. 14 bitów też będzie widoczne bardziej przy prześwietlonych obszarach albo w bardzo ciemnych częściach obrazu. Przypuszczam, że kilka odcieni trudnych do oddania do tej pory będzie się pojawiać. I nie te 10kl/s jest tutaj najlepsze, ale właśnie świetne 3200ISO, rewelacyjny AF z tyloma krzyżykami (już dawno powinny być wszędzie krzyżyki w jedynkach), czy liveview. Na wyższą jakość obrazu zaczekajcie do nowego 1Ds, przy 22mln będzie konkretna poprawa.
Zabawki: Canon 5D MkII |Canon 1D Mk III | Canon 70-200/2,8L | Canon 300/4L IS | Canon 16-35/2,8L | Canon 50/1,4 | Canon 85/1,8 i inne
Strona: www.fotografiateatralna.pl
Ja bym jednak apelował że zanim stwierdzicie, że nowy MkIII robi do **** zdjęcia to może poczekać trochę na moment kiedy kilka osób będzie go już miało, kiedy pojawi się już więcej testów i sampli w sieci. Wtedy będzie można wyciągnąć jakies wnioski, bo póki co to się zachowujemy jak zgraja nastolatek. Ten powiedział...ah iso 6400 gładkie ...módlmy się! Tamten powiedział.... obraz tragedia ... w ogóle do **** ...... no tak Canon wypuścił paść, która do niczego się nie nadaje.
Panowie trochę rozsądku ...please.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 06-04-2007 o 13:15
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ja nawet jak na swoim 20D robie raz RAW a raz JPG to widze spory dystans jakosciowy... a co dopiero na dwoch puszkach ze zdecydowanie rozniacymi sie przetwornikami obrazu. Wg mnie po prostu nie dales szans tej puszce nie znajac jej i pstrykajac w jpg i raczej powinienes poczekac na bardziej miarodajne sample. Jak ja MkIII mialem w rekach to glownie macalem, obracalem, ergonomie, szybkostrzelnosc, szybkosc AF. Nie znajac obslugi puszki tej klasy nie odwazylem sie probowac robic zdjec zorientowanych na pokazanie jakosci obrazow wynikowych.
A może właśnie wprost przeciwnie, nie ma na co czekać, bo obraz będzie na dobrym poziomie, próbki na różnych poziomie ISO są już dostępne w necie. 3200 jest bardzo w porządku, 6400 gładkie nie jest, ale to oczywiste, że nie będzie od razu. To ma być na wszelki wypadek. Reszta jest w zasadzie opisana chociażby w ogólnie dostępnym pdfie, więc na co czekać? Na dostępność w sklepach, chyba, że ktoś ma inne wymagania co do sprzętu i nie potrzebuje tego właśnie aparatu. Można było spekulować przed premierą aparatu, ale teraz już nie bardzo jest o czym dyskutować. Aparat będzie świetny i tyle.
Zabawki: Canon 5D MkII |Canon 1D Mk III | Canon 70-200/2,8L | Canon 300/4L IS | Canon 16-35/2,8L | Canon 50/1,4 | Canon 85/1,8 i inne
Strona: www.fotografiateatralna.pl
1D MkIII dostępny na cyfrowe.pl za jedyne 14299
http://www.cyfrowe.pl/karta_produktu.php?idProdukt=3588
5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO
"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"
A na ceneo.pl więcej ofert, chociaż z cyfrowe.pl najtańsza.
BTW wraz z tym postem zmienia się mój status z "Coś już napisał" na "Bywalca" :-P
40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW
Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl