Strona 48 z 203 PierwszyPierwszy ... 3846474849505898148 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 471 do 480 z 2028

Wątek: Canon EOS 1D Mark III

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

O jakie detale chodzi? Wątpię żebyście tą oczywistą różnicę w oświetleniu sceny traktowali jako braki w detalach, tym bardziej mnie zastanawia taki kategoryczny sąd. Mam nadzieję, że bierzecie również poprawkę na możliewe różnice w szkłach. Dlatego skupiam się na najbardziej zbliżonych ekspozycyjnie i ostrością fragmentach i różnica nie jest tak duża jak stosunek croppów 1.6 do 1.3 a tym bardziej cen.

Oczywiście doskonale znam miejsce w szeregu mojego 400d, ale nie sądzę, żebym dokonał świętokradztwa porównując obie puszki. Zaskoczył mnie ogromny szum nowego 1d na iso 1600, który dodatkowo sięga iso 6400! i tylko dlatego przyszło mi do głowy owo porównanie i nie wydaje mi się ono aż tak chybione jak sugerujecie.

El Tubo
    Guest

Domyślnie

pytanie za 100 punktów ! :grin:
    czy warto jeszcze kupować 1DmarkIIN? - ostatnio sporo staniała!
    główne zastosowanie - sport i ptaki.
    pzdr

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez El Tubo Zobacz posta
    Tak, jeśli nie robisz zdjęć w super ciemnych warunkach to tak.

Początki nałogu Awatar oszołom
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez El Tubo Zobacz posta
    pytanie za 100 punktów ! :grin:
    pzdr
    Warto. ISO 1600 bardzo dobre, fotografuję trochę koncertów i spisuje się bardzo dobrze. W hali na meczach siatkówki jest rewelacyjnie. AF świetnie sobie radzi + szybkostrzelność - praca z tym sprzętem to przyjemność.
    Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    O jakie detale chodzi? Wątpię żebyście tą oczywistą różnicę w oświetleniu sceny traktowali jako braki w detalach, tym bardziej mnie zastanawia taki kategoryczny sąd. Mam nadzieję, że bierzecie również poprawkę na możliewe różnice w szkłach. Dlatego skupiam się na najbardziej zbliżonych ekspozycyjnie i ostrością fragmentach i różnica nie jest tak duża jak stosunek croppów 1.6 do 1.3 a tym bardziej cen.

Oczywiście doskonale znam miejsce w szeregu mojego 400d, ale nie sądzę, żebym dokonał świętokradztwa porównując obie puszki. Zaskoczył mnie ogromny szum nowego 1d na iso 1600, który dodatkowo sięga iso 6400! i tylko dlatego przyszło mi do głowy owo porównanie i nie wydaje mi się ono aż tak chybione jak sugerujecie.
    Wiesz ewg tu chodzi o subtelnośći. Jeśli je pominiemy to właściwie wszystkie aparaty dzisiaj produkowane dają podobne efekty. Dlatego jest tyle różnych dyskusji w necie.
    Przy wysokich iso jedna rzecz jest szczególnie ważna (z praktycznego punktu widzenia). Co można wyciągnąć z danej puszki gdy zdjęcie nie jest idealnie naświetlone. A nie zawsze na różnych imprezach wszystkie zdjęcia wychodzą idealnie. I to dla mnie jest podstawowa kwestia. Bo jak się ogląda fotki dobrze naświetlone z 350D i 30D na iso np. 800 to w sumie nie ma jakiejś powalającej różnicy, na iso 1600 też nie jest tak, że różnica jest istotna. Ale jak się zacznie "wyciagać" zdjęcie to z matrycy z 30-tki jestem w stanie uzyskać całkiem dobry obraz nawet z kompletnego knota (przy dużym iso) natomiast w 350-tce juz przy iso 800 jest to dość trudne - wychodzi smietnik plus kiepskie kolory. Przy iso 1600 (w 350D) jeśli go w punkt nie naświetlę i zdjęcie zawiera dużo ciemnych szczegółów to nie ma po prostu z czego robić tej korekcji.
    W MkIII z tych zdjęć co opublikowano wynika, że można ciągnąć bez opamiętania i jest akceptowalnie. Dla mnie to jest gigantyczna przewaga tego body nad innymi.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 11-03-2007 o 14:09
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Dla tych co pilnie czekają na 3-ke. Wedlug ostatnich ploteczek na amerykańskich forum'ach MkIII będzie conieco opóźniony.

To tylko info od dealerów w USA więc nic pewnego. Pierwsze spekulacje, że coś jednak jest nie tak z tymi super parametrami. Pożywiom uwidim...

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Dla tych co pilnie czekają na 3-ke. Wedlug ostatnich ploteczek na amerykańskich forum'ach MkIII będzie conieco opóźniony.

To tylko info od dealerów w USA więc nic pewnego. Pierwsze spekulacje, że coś jednak jest nie tak z tymi super parametrami. Pożywiom uwidim...
    No właśnie tak czytam i się zastanawiam o co w tym chodzi. Czy to oficjalnie gdzieś ktoś ogłaszał? W wielu sklepach aparat jest dostęny tzn. przyjmują zamówienia .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

wyslalem zapytania do kilku sklepow i otrzymalem oferty na mk3 w cenie 4k euro, termin przelom kwietnia i maja wiec nie jest tak zle chyba jak to maluja
    jak bedzie to sie okaze...

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    W MkIII z tych zdjęć co opublikowano wynika, że można ciągnąć bez opamiętania i jest akceptowalnie. Dla mnie to jest gigantyczna przewaga tego body nad innymi.
    Hmmm, zacytowałem tylko końcówkę, bo choć całą wypowiedź chyba rozumiem (i wierzę na słowo, że jest jak piszesz, bo sam nie mam jeszcze doświadczenia), gdyby nie to końcowe stwierdzenie... - Jak podciągasz RAWy z MkIII? Bo zdaje się, że jeszcze nie ma softu do tego... No chyba, że powyższe dotyczyło jpegów??? a to by było conajmniej zastanawiające...

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    Hmmm, zacytowałem tylko końcówkę, bo choć całą wypowiedź chyba rozumiem (i wierzę na słowo, że jest jak piszesz, bo sam nie mam jeszcze doświadczenia), gdyby nie to końcowe stwierdzenie... - Jak podciągasz RAWy z MkIII? Bo zdaje się, że jeszcze nie ma softu do tego... No chyba, że powyższe dotyczyło jpegów??? a to by było conajmniej zastanawiające...
    Mowa oczywiście o JPG-ach i zabawie z nimi w PS. I oczywiste jest, że nie należy póki co wyciągać z tego jakichś zasadniczych wniosków co do MKIII.
    Natomiast w przypadku 350-tki i 30-tki - to nie używam jpg-ów więc mowa wyłącznie o obróbce RAW-ów. Spodziewam się, że w przypadku mk III będzie tylko lepiej.
    Kapitan Wagner

Strona 48 z 203 PierwszyPierwszy ... 3846474849505898148 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów