Podstawowy kłopot Sony w tej chwili polega na tym, ze muszą budować wszystko od podstaw bo od 2005 roku Minolta NIC praktycznie nie robiła poza zwalnianiem ludzi z działo badawczo-rozwojowego . Ostatnim tchnieniem tego zespołu jest Alfa 100. Z dobrze poinformowanych źródeł wiem że nad nowymi puszkami pracują też ci sami ludzie którzy skonstruowali Dynaxa 9, który jest rewelacyjna puszką (co na pewno przyznają CI co mieli z tym aparatem kontakt). Oczywiście trzeba było ich znowu zwerbować bo Minolta wcześniej się ich niestety pozbyła. Nie pytajcie się mnie dlaczego tak zasłużona dla rozwoju fotografii pozbyła firma się działu foto bo nie wiem i nie jestem w stanie tego zrozumieć ale mam nadzieje, że Sony zadba lepiej o system czego dowodem są Zeissy.
Zgodzę się z tym że w tej chwili do tych szkieł nie ma odpowiadającej im puszki ale to się ma jeszcze w tym roku zmienić. Dobrze że zaczęli od szkieł bo mimo wszystko jest cała masa ludzi, którzy używają Minolt i mogą sobie dzięki temu z tych zacnych Zeissów skorzystać.
A co się tyczy półki PROFI - nie łudzę się, że Sony może w krótkim czasie zagrozić Nikonowi nie mówiąc już o Canonie. Budowanie wizerunku marki zajmie jeszcze ładnych kilka lat. Jeśli teraz Sony wysiliłoby się na puszkę z półki profi to IMO byłby to gol do własnej bramki. System powinno się budować mimo wszystko od dołu czyli właśnie od puszek rodzaju Alfa 100 bo to one dają kasę na badania i rozwój. W tym roku wyjdzie następca A100 i puszka z wyższej półki plus szkła ale nic PROFI.
snowboarder - nie czuję aby system mnie ograniczał wręcz przeciwnie - mam wszystkiego co potrzebuje pod dostatkiem i teraz martwię się tylko jak to wykorzystać.
Kolekcjoner - jak do tej pory mam tylko Minoltę co się mam nadzieję w tym roku zmieni i zakupię pierwsza puszkę cyfrową-oczywiście Sony.
A co się tyczy przyszłości systemu to wspomnę jeszcze, że mają wyjść nowe szkła z SSM (czyli sonowska wersja SWM/HSM/USM) i to jest dobra wiadomość .