Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
A wracając do MkIII - próbowałem podnieść swą szczękę czytając jego opis a przy okazji siebie na duchu i wyszło mi, że migawka w tym cudzie wytrzymuje tyle co moja w 400d... - W obu przypadkach ok. 3h trzaskania w continuous.
Chyba sie machnales w obliczeniach.

Trwalosc migawki przez fps na sekunde przez 3600 sekund na godzine.

W przypadku 1D3 to bedzie 8 i 3 dziesiate godziny. Czyli zdaje sie dokladnie 8h 18 min. W 400D to 4 i 6 dziesiatych godziny. To daje 4h 36min*.

* Zakladajac prognozowane 50 tysiecy klatek trwalosci dla 400D.

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
Złe rozumowanie KuchateK. To że ktoś, kto nie jest profi tylko pasjonatem kupi sobie puszkę profi, nie oznacza, że przestaje ona być profi.
Teraz to troche odchodzisz od tego co napisales i przekrecasz. Stwierdziles, cytuje: "BTW, jeśli mówimy o potrzebie FF, to nie mówimy o potrzebach amatorów".

Ja nigdzie nie pisze ze puszka przestaje byc pro. Ja tylko pisze o potrzebach amatorow od ktorych zaczales. To, ze puszka jest kierowana do profesjonalistow nie znaczy ze amator ja kupujacy staje sie nagle profesjonalista. A ze chce ja kupic, to znaczy ze ma taka potrzebe. Niezaleznie od tego czy kieduje nim potrzeba szpanowania wsrod kolegow na forum czy chec posiadania lepszych zdjec.

To jest określony segment rynku i tyle. Nic więcej poza tą definicją się nie kryje. Czy osoby kupujące sobie sportowe samochody za powiedzmy pół miliona euro są wykwalifikowanymi kierowcami rajdowymi? Nie, kupno samochodu ich takim nie uczyni.
Ano wlasnie...

Podobnie z aparatem. Technologie i koszty z tym związane określają, czy coś jest profi czy nie, a nie user.
Pisalismy o potrzebach i tym czego chca amatorzy, nie tym czy puszka jest pro czy nie zaleznie od tego kto ja kupuje...