Strona 28 z 203 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878128 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 2028

Wątek: Canon EOS 1D Mark III

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Miliony to im spieprzają do Nikona (D200, D80; lepsza szklarnia dla prosumer), Sony (lepiej rozpoznawalna marka przy agresywnej reklamie) i do maluczkiego Pentaxa, który przy agresywnej reklamie (czytaj: funduszach Samsunga) mógłby pozamiatać rynek 1.6 crop modelem K10D i 3 szkłami, cenowo wycelowanymi w prosumera.
    Jest tylko jeden mały problem statystyki. Np.: dla rynku amerykańskiego. A z tych wynika że ze sprzedażą Sony nie jest różowo (mówię o dziale dslr) i to mimo zainwestowania gigantycznych sum w reklamę. Z pentaxem też niewiele lepiej ale lepiej (zwłaszcza jak się weźmie pod uwagę wielkość), później długo długo nic i canon i nikon. Także mówmy może o faktach, a nie o odczuciach.
    Że nie wspomnę już o ostatnio ogłoszonych przez Canona wynikach finansowych, które są bardzo dobre. To zresztą jedna z przyczyn dlaczego nie dali 40D - po co jak trąbią, że 30D się świetnie sprzedaje.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 24-02-2007 o 19:09
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Hej od kąd Canon wypuścił ten aparat, stałem się chyba największym onanistą. Nie mogę spać, ani jeść Czy ktoś wie, kiedy dokładnie można by się spodziewać go u nas i ile może kosztować (bo nie spodziewam się, że sprzedadzą nam go za tyle co w stanach )? Chciałbym już go dotknąć i potrzymać w rękach, my treasure Każdy mówi że ma być w kwietniu, ale kwiecień to strasznie długi miesiąc w tym roku

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder Zobacz posta
    Poniekad stal sie ofiara swojego wlasnego sukcesu technologicznego...
    Gotowe sa 3 aparaty:
    - 1D MkIII, 10MP, 10fps, jasna ewolucja linii 1D, za jasna cene $4-4.5K
    - 1Ds MkIII 22MP, ewidentny nastepca 1Ds, $7-7.5K
    - Super One 16MP, z cropem 8fps - no i co z tym fantem zrobic?
    Wypuscic wszystkie 3? Rozdrobnienie rynku i konfuzja klientow.
    Nie wydaje mi sie. Spokojnie moga sobie wypuscic cos takiego z 5k$ i bedzie sie sprzedawac rownolegle z obecnymi puszkami. Klienci chcacy wydac pare tysiecy to juz nie zamotani niedoinformowani kompakciarze, ktorym do podjecia czy zmiany decyzji w ostatniej chwili w sklepie "ale ten ma wiecej pixeli" wystarcza.

Tylko Super One? Wyobrazasz sobie placz reporterow - "my nie
    potrzebujemy 16MP za $?K! Wlasnie, ile za ten aparat zaspiewac?
    Doskonale wiadomo, ze w tym wypadku taki 1DV (jak go sobie nazwe) mogl by kosztowac maksymalnie $4.5k. Nie moga zaspiewac zbyt duzo, gdyz to mialo by rownerz zastapic 1D, ktory obecnie jest dosyc tani.

Placz? Jesli zrobia dynamiczny crop do obecnych 10mpix 1.3x gdzie tu mial by byc placz? To jest wlasnie funkcja, ktora ma ograniczyc powody do placzu z racji wymaganej wiekszej ilosci kart czy pozniejszych danych do obrobki. Napewno by z dodatkowej mozliwosci FF nie plakali. Za to zysk mieli by Ci, ktorzy posiada 16mpix w swietnej puszce za 4.5 a nie 6-7 tysiecy.

Pamietasz kiedy zapowiedzieli konsolidacje? 2.5 roku temu. Co mamy obecnie?

Nie zgodze sie z Toba, ze to "dla uzytkownikow zeby nie plakali ze dostali za duzo". To lepiej dla Canona, bo cene 1ds'a moze zostawic na pulapie 6-7 tysiecy i dalej zdzierac kase. A jeszcze ilu jest takich ktorzy kupia obydwie puszki bo potrzebuja i szybkosci i rozdzielczosci?

Takie decyzje, jesli zle, moga kosztowac Canon miliony. Chcesz tego?
    Tak. Gdyby Canon dostal po zarobkach marketingowcy musieli by dawac wiecej. Widac to po Nikonie czy Pentaxie. Mimo, ze sa skazani na matryce od Sony i jakosc nie zawsze jest idealna to w elementach zaleznych od nich widac, ze puszki sa znacznie lepsze od tego co daje Canon i mozna wrecz rzec, ze przycmiewaja Canona opakowaniem.

Straty Canona i spadek z piedestalu to najlepsze co moze teraz spotkac uzytkownikow. Wyjeli by w koncu z magazynu wszystko co maja zrobione na przyszlosc i byly by jeszcze lepsze puszki za te same (!) pieniadze. Pojawilo by sie na pcozekaniu 40D, 3D i Super One ze wszystkimi rzeczami, ktore ma konkurencja i wieloma innymi bajerami.

A przeciez dobrze chyba miec taki problem, niezle wrozy na przyszlosc
    Przyznali sie z rozbrajajaca szczeroscia ze sprzataczke na matrycy mieli wlozyc juz do 20D.

To jest kawalek blachy i pare cewek z jakims scalakiem. Czesci za piec dolcow? No moze 10. To nie powiekszylo by kosztu aparatu znaczaco, co widac po taniuskim 400D, ktory ma jeszcze dodatkowo 2.5 LCD, lepszy af, elektronike i inne dodatki. A kosztuje znacznie mniej jak kaprawe 300D kiedys.

Wyszla 30'stka D i nadal tego w niej nie ma. A od momentu jak wyszlo 20D minelo juz 2.5 roku. Moze po trzech latach doloza do nastepcy. Tylko ile maja jeszcze wszyscy czekac? Ile jest takich rzeczy ktore mogli by dac a nie daja bo jakies biurwy marketingowe siedza i knuja jak tu dac najmniej za te same pieniadze nawet jak oszczednosc jest minimalna?

Juz nawet nie bede zaczynal o czysto programowych funkcjach typu "spot" dolozony z wielka pompa do 30D. Wystarczy zerknac na D200 czy 1D3 aby wiedziec co mozna miec a co jest.

To wrozy dobrze na przyszlosc, bo canon ma swietne rozwiazania na zapleczu. Ale niestety nikt nie wie kiedy te wrozby zostana zrealizowane. Zycie jest krotkie i nie mozna czekac latami.
    ...

Uzależniony

Domyślnie

skoro w USA ma byc za 3999$
    w UK jak juz ktos podawal, ze sa przyjmowane pre-oreders za cene 3040Ł TUTAJ
    to w Polsce mysle ze bedzie blizej ceny z UK niz ceny z USA, wiec dajmy te 2800Ł - 2900Ł po kursie srednim NBP 5,79 = 16-17k zl
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

do Kuchatka:

Chyba masz racje, niestety...
    Co do ceny Super 1 - dokladnie o to mi chodzilo, ze MUSIALBY byc
    tani, bo pokrywalby tez rynek 1D, wiec Canon musialby tu oddac
    caly rynek o tyle drozszych 1Ds-ow. Troche trudno w to uwierzyc
    i pewnie marketing Canona ma tu zagwostke...
    Co do ciurkania nowych opcji i krotkiego zycia - jak mozna sie nie zgodzic?
    Ale co zrobic, gdy Nikon bez walki oddal ten rynek i kosi $
    na D40 czy czyms tam, a slynne Sony poza jednym marnym aparatem
    nie wypuscilo nic, a gdy juz wypusci i tak nikt tego nie kupi.
    Z ogromnego grona zapalonych minoltowcow (wiem, bo sam bylem )
    nie zostal juz nikt. Wiekszosc ma Canony... Sony zostaje wiec
    "nowy nabor" czyli cos jak Nikon D40... W pro Sony nie wierze,
    nie maja po co je robic. Zero obiektywow, zero szans na sukces...

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    Straty Canona i spadek z piedestalu to najlepsze co moze teraz spotkac uzytkownikow. Wyjeli by w koncu z magazynu wszystko co maja zrobione na przyszlosc i byly by jeszcze lepsze puszki za te same (!) pieniadze.
    Albo za mniejsze. Zresztą już po obecnych przecenach widać, że można dużo taniej (choćby po 30D). A szykowane kity to nic innego jak kolejny sposób na wyciągnięcie kasy z tych samych niektórych już dosyć starawych produktów.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miszaqq Zobacz posta
    skoro w USA ma byc za 3999$
    w UK jak juz ktos podawal, ze sa przyjmowane pre-oreders za cene 3040Ł TUTAJ
    to w Polsce mysle ze bedzie blizej ceny z UK niz ceny z USA, wiec dajmy te 2800Ł - 2900Ł po kursie srednim NBP 5,79 = 16-17k zl
    przecież to bez sensu, zarabiamy mniej od wszystkich a płacimy jak w najbogatszym państwie. Jeśli tak będzie to oświadczam wszem i wobec że pójdę do siedziby canona i dokonam zbiorowego samobójstwa a następnie samospalenia, po czym znajdę kogoś kto mi go ściągnie z ameryki

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojtek Zobacz posta
    przecież to bez sensu, zarabiamy mniej od wszystkich a płacimy jak w najbogatszym państwie. Jeśli tak będzie to oświadczam wszem i wobec że pójdę do siedziby canona i dokonam zbiorowego samobójstwa a następnie samospalenia, po czym znajdę kogoś kto mi go ściągnie z ameryki
    Ja myślę że cena w Europie będzie podobna gdzieś w granicach 4000 EUR. Najwyżej się będzie kupować w Niemczech. Zresztą nowa polityka cenowa Canona ma doprowadzić do zrównania cen na kontynencie także myślę że będzie dobrze .
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Ja tam myślę, że canon nigdy nie połączy tych dwóch aparatów w jeden. To niekorzystne jeśli chodzi o marketing. Jeśliby mieli zrobić jeden to musieliby szukać kompromisów, które mogłyby się nie podobać nikomu. Gdybym to ja był prezesem Canona, to w Ds zrobiłbym kwadratową matrycę 36x36 (bo to zapewniłoby większą rozdzielczość, czyli to co tak lubią agencje reklamowe a obiektywy EF i tak by to obsłużyły - tak mi się przynajmniej wydaje) a 1D wsadziłbym FF z dynamicznym cropem. Ps. Gdyby stanowisko prezesa Canona było wolne, to ja chętnie przyjmę

Dopiero zaczyna Awatar marcinssdd

Domyślnie

a slynne Sony poza jednym marnym aparatem
    nie wypuscilo nic, a gdy juz wypusci i tak nikt tego nie kupi.
    Z ogromnego grona zapalonych minoltowcow (wiem, bo sam bylem )
    nie zostal juz nikt. Wiekszosc ma Canony... Sony zostaje wiec
    "nowy nabor" czyli cos jak Nikon D40... W pro Sony nie wierze,
    nie maja po co je robic. Zero obiektywow, zero szans na sukces...
    Nikt nie kupi Sony powiadasz?
    Z ogromnego grona nikt już nie został?
    Zero obiektywów?
    Z żadnym z tych twierdzeń się nie zgodzę.
    Z ogromnego grona zostało wielu jeżeli nie spora większość a i nowych użytkowników systemu jest sporo. Tylko w Polsce w pierwszych bodaj 3 miesiącach od premiery sprzedało się więcej Alfy 100 niż Dynaxów 7D i 5D razem wziętych. Oczywiście Polska to rynek specyficzny i nie można odnosić tych wyników na cały świat ale nie ulega wątpliwości że Alfa 100 sprzedaje się dobrze (ale pamiętać trzeba że to jest niszowy system!)
    Z tymi szkłami to też pojechałeś po bandzie - nie wiem o co Ci chodzi ale jeżeli chcesz tak wymieniać się słowami to ja Ci napisze tak:
    My mamy Zeissy a Wy nie - ot i wszystko na ten temat.

Strona 28 z 203 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878128 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów