Twój sarkazm jest zupełnie niepotrzebny. Tutaj masz post w którym o tym pisałem. Jest też o tym w pdf-ie Canona. Live View w postaci, która jest w 1DIII jest mało użyteczny dla reportera podnoszącego aparat nad głowę co nie znaczy, że nie da się go w ten sposób wykorzystać. Natomiast o rozwiązaniu z odchylanym wyświetlaczem to w puszce tego typu bym zapomniał. Canon by się ośmieszył wprowadzając coś takiego.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Tam na pewno używano maksymalnych prędkości, jakie rozwija aparat, w końcu to rugby! Wiadomo, że przy szybszych fps mamy większe szanse na złapanie "tego" momentu w kadrze i na tym najbardziej zależy reporterom. 3 fps mogli używać nieliczni, ale przy zdjęciach "poza grą", czyli np. rozdanie nagród, radość ludzi. Aparaty należą zwykle do agencji, więc to nie fotograf powinien się martwić o wytrzymałość migawki - jak padnie, bierze zapas.
40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW
Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl
Z takiej z jakiej 10 klatek/s i uszczelnienia. Wymagania użytkownika i koszty które jest w stanie ponieść. Nie ma innej gradacji, bo zawsze można powiedzieć, że artysta to i jednorazówką na kliszę z Tesco zrobi cud zdjęcie.
Nie ma mowy. To jest czołg, polecam organoleptyczne badanie.
Skąd taki pogląd? Może po prostu chcesz potraktować profesjonalny aparat jak kompaktową zabawkę z "zombi kadrowaniem"? Ja sobie wyobrażam choćby taką sytuację: fotograf przyrodniczy siedzi ukryty w krzakach w dżungli z aparatem na statywie. Pada deszcz, jest super wilgotno. Czeka na zdjęcie już dwie godziny. Wizjer zaparował, nic nie widać, bolą go plecy i policzek od wlepiania oczu w wizjer. Zamiast tego może się wyprostować i z wężykiem w ręce obserwować z góry upatrzony i wyostrzony kadr na wielkim 3 calowym telewizorze. Takich przykładów można mnożyć.Live Viev BEZ ruchomego ekranu nie ma sensu i tyle.
Jeśli chodzi o liczenie klatek to tak. Jeśli chodzi o funkcjonalność to nie. 14 klatek na sekundę daje 2,57 Sek serii w analogu i koniec filmu, podczas gdy Mark3 daje 10 sekund serii, a następnie pracuje dalej tylko trochę wolniej (ile wolniej testy pokażą). To jest rekord świata.Rekord to jest zdaje się 14 klatek i to z kliszą w środku. Ma ponad ćwierć wieku i na razie go nie pobito![]()
OK, zastanowmy sie co Canon mogl zrobic. Poniekad stal sie
ofiara swojego wlasnego sukcesu technologicznego...
Gotowe sa 3 aparaty:
- 1D MkIII, 10MP, 10fps, jasna ewolucja linii 1D, za jasna cene $4-4.5K
- 1Ds MkIII 22MP, ewidentny nastepca 1Ds, $7-7.5K
- Super One 16MP, z cropem 8fps - no i co z tym fantem zrobic?
Wypuscic wszystkie 3? Rozdrobnienie rynku i konfuzja klientow.
Tylko Super One? Wyobrazasz sobie placz reporterow - "my nie
potrzebujemy 16MP za $?K! Wlasnie, ile za ten aparat zaspiewac?
Takie decyzje, jesli zle, moga kosztowac Canon miliony. Chcesz tego?
A przeciez dobrze chyba miec taki problem, niezle wrozy na przyszlosc
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
jezus maria!!!
Ostatnio edytowane przez snowboarder ; 24-02-2007 o 18:22 Powód: Automerged Doublepost
Ostatnio edytowane przez Arek Piekarz ; 24-02-2007 o 18:40
40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW
Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl
Miliony to im spieprzają do Nikona (D200, D80; lepsza szklarnia dla prosumer), Sony (lepiej rozpoznawalna marka przy agresywnej reklamie) i do maluczkiego Pentaxa, który przy agresywnej reklamie (czytaj: funduszach Samsunga) mógłby pozamiatać rynek 1.6 crop modelem K10D i 3 szkłami, cenowo wycelowanymi w prosumera.
Oczywiście! Mam dosyć czekania 3 lata na conajmniej 2 szkła, które wywrócą rynek fotografii sportowej do góry nogami...
ROTFL
Czekaj czekaj... W/g wiekszosci definicji profesjonalista to ktos kto ma z tego pieniadze... Kogo ty tu nazywasz wiec amatorem?
Moze przyklady? Muflon nie sprzedaje swoich zdjec (napewno nie tyle ile robi) a ma 8fps i uszczelki. Snowboarder ma FF i tez jakos nie utrzymuje sie z fotografii, nawet na niej nie dorabia. Gdzie tu profesjonalizm? Obaj byli w stanie poniesc koszty dla swojej pasji i obaj uznali ze do swoich amatorskich potrzeb chca jednego badz drugiego o czym Ty piszesz, ze "im amatorom zbedne bo drogo".
Pasja i hobby IMHO czesciej przymyka oczy na koszty jak w wypadku suchej kalkulacji biznesowej. Amatorzy to chyba znacznie lepsi klienci. Oprocz sklonnosci do wydawania czesto jeszcze sa onanistami i chca najlepszego![]()
Profesjonalistom w wiekszosci wystarczy jak sprzet zarabia i na ogol raczej tylko chec zwiekszenia zyskow badz zastapienia zajechanego grata sklania ich do nowych inwestycji i wymiany.
...