Strona 22 z 203 PierwszyPierwszy ... 1220212223243272122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 2028

Wątek: Canon EOS 1D Mark III

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mutt Zobacz posta
    przecież Arek_O pisał, ze robił zdjecia 1dmkIII i na swoim body nowym 16-35
    Kliknij w link i zapodaj CTRL+END

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Arek robil zdjecia jak pisal na dwa sposoby:

- na swojej karcie CF, nowym markiem, z podpietym 16-35 2.8 L II
    - na swoim body (20D) i swojej karcie, z podpietym nowym szklem 16-35 2.8 L II

Tak wiec uwazajcie przy ogladaniu zdjec na podpisy i chociazby nazwy plikow - w powyzszym linku wyraznie widac ze to zdjecie z 20D po nazwie pliku bez zagladania do exifa .

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ...OSK-E3 urzadzonko ktore do marka III wchodzi w postaci karty SD (gdzie siedzi klucz symetryczny), ktorym szyfrowane sa zdjecia.
    [...]
    karta SD ... trzyma klucz prywatny moj strzal: w karcie SD jednak siedzi jakis chipek, ktory uzgadnia z body cos w desen klucza sesyjnego, a wlasciwy klucz prywatny jest gleboko zaszyty w uklad tamper-proof... zeby to mialo rece i nogi to w zasadzie musi byc druga opcja. a to juz dobry znak na przyszlosc
    OjOJoJ!!! :-(

Tyle pomyłek pojęciowych w tak krótkim tekście wyjaśnia mi dlaczego podpis elektroniczny nie miał szans zaistnieć we współczesnym świecie

Tak króciutko:
    1. Klucze symetryczne służą do szyfrowania
    2. Klucze asymetryczne (prywatny/publiczny) stosuje się do składania/weryfikacji podpisu elektronicznego
    3. klucze sesyjne to zupełnie inna bajka

Wracając do 1dMKIII - na stronie 65 dokumentacji jest opis OSK-E3. Wynika z niego wyrażnie że jest to zestaw: karta kryptograficzna (a nie SD!!!), czytnik USB oraz oprogramowanie (jak sądzę do komputera, a nie body).

Zestaw służy do SZYFROWANIA zdjęć - zapewnienia poufności TRANSMISJI. Nową opcją jest możliwość dołączania danych GPS do EXIF'a.
    O podpisie elektronicznym mowy nie ma.

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olgierd Zobacz posta
    OjOJoJ!!! :-(

Tyle pomyłek pojęciowych w tak krótkim tekście wyjaśnia mi dlaczego podpis elektroniczny nie miał szans zaistnieć we współczesnym świecie
    Niestety powyższy tekst odnosi się do Twojej wypowiedzi poniżej, a nie akustyka. Dlaczego?
    Tak króciutko:
    2. Klucze asymetryczne (prywatny/publiczny) stosuje się do składania/weryfikacji podpisu elektronicznego
    Przytoczone przez Ciebie definicje (skądinąd poprawne) nie są sprzeczne z tym, co pisał akustyk.

Wracając do 1dMKIII - na stronie 65 dokumentacji jest opis OSK-E3.
    Nie wiem na jaki opis sie powołujesz, bo omawiana dokumentacja (White Paper) kończy się na stronie 63...
    Więcej tutaj: http://web.canon.jp/Imaging/osk/osk-e3/index.html

karta kryptograficzna (a nie SD!!!)
    Ta karta jest przynajmniej fizycznie zgodna ze standardem SD

Zestaw służy do SZYFROWANIA zdjęć - zapewnienia poufności TRANSMISJI. ... O podpisie elektronicznym mowy nie ma.
    Jest. Z poprzednimi aparatami ta karta może realizować weryfikację integralności zdjęć.

Nową opcją jest możliwość dołączania danych GPS do EXIF'a.
    Nie. Do dodawania danych GPS służy WFT-E2(A) (http://web.canon.jp/Imaging/wft/wft-e2/index.html). OSK może tylko weryfikować integralnośc tych danych.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jak ktos dysponuje jakimis materialami reklamowymi Canona - pdf plus fotki - moze wrzuci na jakiegos ftpa.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Tak króciutko:

Wracając do 1dMKIII - na stronie 65 dokumentacji jest opis OSK-E3. Wynika z niego wyrażnie że jest to zestaw: karta kryptograficzna (a nie SD!!!), czytnik USB oraz oprogramowanie (jak sądzę do komputera, a nie body).

Zestaw służy do SZYFROWANIA zdjęć - zapewnienia poufności TRANSMISJI. Nową opcją jest możliwość dołączania danych GPS do EXIF'a.
    O podpisie elektronicznym mowy nie ma.
    smiem twierdzic, ze to co Ty powyzej napisales jest belkotem. znaczy sie przytaczasz znana mi teorie, ale nie odnosisz jej do tego co jest napisane

no to krotko:
    1. definicja OSK-3 w press realease mowi o przechowywaniu klucza. tylko i wylacznie tyle jest w definicji.
    2. kryptografia asymetryczna nie wchodzi tu w gre ze wzgledu na szybkosc szyfrowania. jesli to ma byc bezpieczne (a ma byc), to w gre wchodzi minimum cos w desen RSA i 512-bit. a to sie liczy na tyle dlugo, ze odpada szybkostrzelnosc 1D. wiec kompletnie bez sensu. na logike to musi byc krypto symetryczne, takie, ktore da sie zrealizowac chipem, a wiec nie powodujace opoznien (czytaj: zrealizowane "na drucikach").
    3. poprzedni pomysl Canona - DVK, pozwalal na sprawdzenie spojnosci danych. na logike: hash i podpis cyfrowy pod tym. wedlug tego co jest w press realease OSK-3 robi dokladnie to samo.
    4. dlaczego karta SD wyklucza mozliwosc zainstalowania na niej karty chipowej? tak sie sklada, ze sam mam w doku karty chipowe na tokenie USB (http://www.aladdin.com/etoken/usb_device.asp tylko starsze modele). nie znam sie na technikaliach SD, ale skoro udalo sie na ten interfejs portowac karty sieciowe WiFi do palmtopow, to na oko wstawienie chipa krypto jest jeszcze mniejszym problemem
    5. niejako z 1-3 wynika, ze do rozsadnego dzialania zdjecia musza byc i szyfrowane i podpisywane. czyli ze uzywane musialy by byc dwa klucze - i symetryczny i asymetryczny.
    6. uwaga podstawowa w zwiazku z krypto: zeby to mialo rece i nogi a Canon dostal na to jakies ISO, to uzywane klucze nie powinny byc odczytywalne zewnetrznie. czyli bron biosie klucz nie moze opuscic karty SD, a sam chip krypto na karcie musi byc tamper proof (dajmy na to na dziejszy stan wiedzy).
    7. z czego wynika, ze zeby cokolwiek szyfrowac to albo musi byc to robione w karcie (wtedy w gre wchodzi wylacznie krypto "drucikowe", czyli symetryczne) albo jest uzgadniany z aparatem (ktory tez ma w tym momencie swoj kryptochip) klucz sesyjny
    8. podpis pod zdjeciem prawdopodobnie moze byc realizowany na karcie SD. jesli na tej karcie jest klucz asymetryczny (a skoro podpis jest przez OSK realizowany i ma tu stanowic gwarancje autorstwa zdjecia - to musi tak byc) to jest to nawet lepsze rozwiazanie.
    9. powstaje pytanie ktory(e) z kluczy jest(sa) na chipe w SD? osobiscie nie umiem na to jednoznacznie odpowiedziec, bo nie da sie tego wywnioskowac bez dokladnejszej specyfikacji OSK. obstawialbym tylko klucz asymetryczny (co dodatkowo tlumaczyloby czemu w OSK sa dwa skladniki: i karta SD i token USB), a do szyfrowania samych zdjec generowane pospolu z markiem III klucze sesyjne i odbywa sie raczej juz w body. jesli nic mi nie umknelo po boku, to kryptograficznie jest to najrozsadniejsze i najefektywniejsze rozwiazanie.

----------------------------------

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

hehe... dobra, bo mnie temat zajaral... propozycja "na szybko", z palca strzelona, wiec moze miec bledy jakby co. aczkolwiek to pachnie taka klasyka protokolow, ze chyba ciezko sie machnac

notacja:
    PKx - klucz publiczny x
    SKx - klucz prywatny x
    S[x](m) - szyfrowanie asymetryczne wiadomosci m kluczem x
    D[x](m) - deszyfrowanie
    E[x](m) - szyfrowanie symetryczne.
    hash() - hash/funkcja skrotu
    || - konkatenacja ciagow bitowych

niech teraz:
    PKo - klucz publiczny OSK. zalozmy ze siedzi w karcie SD
    SKo - odpowiadajacy mu prywatny, w tokenie USB
    PKm - klucz publiczny pana Marka III
    SKm - wiadomo

I szyfrowanie zdjecia m:
    1. OSK z panem Markiem ustalaja klucz sesyjny Z (klasyczny Diffie-Hellman wiece nie ma o czym dyskutowac)
    2. OSK podpisuje klucz Z: S[PKo][Z]
    3. OSK podpisuje zdjecie: S[PKo][hash(m)]
    4. OSK odsyla obie te wartosci do pana Marka
    5. pan Marek szyfruje zdjecie kluczem sesyjnym: y = E[Z][m]
    5. pan Marek na karcie zapisuje: (y, S[PKo][Z], S[PKo][hash(m)])

II deszyfrowanie zdjecia (token OSK):
    1. Z' = D[SKo](S[PKo][Z])
    2. m' = E[Z'](y)
    i jesli wszystko gra Z'==Z wiec m'==m

III weryfikacja integralnosci zdjecia m (token OSK):
    1. u = D[SKo](S[PKo][hash(m)])
    2. jesli u==hash(m) to wszystko gra
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 23-02-2007 o 15:29 Powód: Automerged Doublepost
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    III weryfikacja integralnosci zdjecia m (token OSK):
    1. u = D[SKo](S[PKo][hash(m)])
    2. jesli u==hash(m) to wszystko gra
    Wszystko cacy, tylko gdzie tu jest miejsce na fotografię?
    I o co do cholery chodzi?
    Jarek

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Wszystko cacy, tylko gdzie tu jest miejsce na fotografię?
    I o co do cholery chodzi?
    no fotografia (w sensie zdjecie ) ukrywa sie pod literka m (jak mark), ktora sponsoruje nasz dzisiejszy program razem z literka "d" jak digital i cyferka 3 jak 3-cia instancja

chodzi z grubsza o to, ze chcialem przycinic jak to sie znam na krypto ;-) no a tak serio - akurat temat szyfrowania i podpisywania zdjec krazy mi po glowie od jakiegos czasu i bardzo jestem ciekaw jak to Canon zrealizowal. to na gorze to przypuszczenie jak to powinno dzialac
    www albo tez flickr

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

OK akustyk - zaszpanowales, ale mam prosbe - nie brnij dalej w tym kierunku w tym watku, chocby nie wiem jak twoj oponent by cie probowal prowokowac.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez tumidajski Zobacz posta
    Jak ktos dysponuje jakimis materialami reklamowymi Canona - pdf plus fotki - moze wrzuci na jakiegos ftpa.
    Ja mam ale nie mam ftpa. Sprobuje na jakiegos speedyshare czy cos jesli sie zmiesci, ale nie obiecuje ze dzis.
    Ostatnio edytowane przez Vitez ; 23-02-2007 o 17:17 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tumidajski Zobacz posta
    http://kuchatek.com/1d3

Wiecej nie mam Ale moge dorzucic jak ktos ma.
    ...

Strona 22 z 203 PierwszyPierwszy ... 1220212223243272122 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów