Jeszcze nigdy nie używałem AI servow pełnego polaWsyzstkie testy sa robione na single spot
Ale zauwazyłem cos jeszcze. na 1d3 cały przebieg skali ostrosci na 135 działa migiem, a na 1d2 muli, ale ustawia ostrość![]()
Jeszcze nigdy nie używałem AI servow pełnego polaWsyzstkie testy sa robione na single spot
Ale zauwazyłem cos jeszcze. na 1d3 cały przebieg skali ostrosci na 135 działa migiem, a na 1d2 muli, ale ustawia ostrość![]()
Wadliwa seria jest do dzis naprawiana za darmo jesli moge sie wtracic do dyskusji ..... oddalem moje MKIII z przebiegiem 11242 dokladnie w srode do CPS poniewaz wywalalo err99 co jak wiadomo z najnowszym FW znaczy ze lustro ma kuku, wszystko robione na koszt Canon'a
.
Pozatym drobnym niedogodnieniem jakim jest brak puchy przez kolejny tydzien conajmniej i pozostanie przy powolnym 6D musze powiedziec ze 1d MK III to rewelacyjny aparat ! uzywam go do rajdow i jestem mega zadowolony .
WItam, a jak wypada wizjer 1d mk III w porownaniu z 5d classic jesli chodzi o reczne ostrzenie i czy jest duza roznica w reakcji na spust między tymi modelami?
5d ma spore opoznienie moim zdaniem.
20d, 5d, 50mm planar 1.7, 24-105L, 430exII
Co by tu opowiadać trzeba wziąć w rękę i sprawdzić samemu. Doznania nieopisywalne. W piątkach spust działa podobnie, klikasz i po chwili cyk. Tu czegoś takiego nie ma. Cykasz i masz, choć szybkie obiektyw mogą lekko wypadać poza go przy strzałach w trybie pojedyńczym. Tryb seryjny z szybką serią to jest jakiś kosmos w porównaniu z 5-kami. Wizjer wg mnie deczko lepiej nadaje się do ręcznego ustawiania ostrości, choć ja bez klina nie umiem ustawiać ostrości. 1d-ynka ma live view z ręcznym trybem AF i t już bez problemu można ustalić jak ustawia się AF.
Mam przy okazji pytanie z własnego ogródka. Ostatnio mlodzież cykała sobie fotki i ktoś coś wcisnął i nie mogę z iso zejść poniżej 200. Choć w ustawieniach CF dam zakres iso od 100 do3200 to zakres ustawiany w aparacie jest od 200 do 3200. Jak w F ustawię minimalne ISO na L to nie nic się nie dzieje. Nie wiem kto co wcisnął a mnie pomysły się skończyły. Został jeszcze reset aparatu, ale to ostateczność.
dziękuje za odpowiedź - mam dylemat czy do slubnej brac drugie 5d czy 1d III - dziekuje
nie wiem czy to pomoże ale w 5d : w menu - custom functions -> iso extension - off
Ostatnio edytowane przez piisigma ; 14-07-2014 o 13:34
Kolego "darecky" też miałem ten sam dylemat z zejściem poniżej iso 200. Sprawa jest banalna - C.FnIIbraz (Priorytet jasnych partii obr.) po włączeniu brak możliwości załączenia skrajnych czułości. Wiedza z instrukcji której niestety nie posiadam.
Canon-fajna puszka i kilka szkiełek
Jeżeli masz 5d to jako drugie (tzw. wół do szybkiego tańca lub innych szybkich sytuacji) 1d-ynka jest prześwietna. Jednak ma ona jedynie 10 mpx, więc trzeba uważać z kadrowaniem. Nie można wyciąć za wiele z obrazka bez utraty wielu szczegółów. Najlepiej przestrzelić troszkę u kogoś na własnej karcie później w domu pooglądać i samemu zdecydować, czy lepiej 5d z ostrzejszym obrazkiem i większą ilością szczegółów, czy jakościowo coś jak 20d ale z szybkim AF. A i po podpięciu jasnych stałek to 1d nie ma takiej separacji obiektu od tła jak w 5d.
Dla mnie to super duet 1dmk3 (z35mm)+5d(z 85mm) i nic więcej nie trzeba. No może poza jakimś 20-24mm do 5d na sporadyczne szerokie ujęcia.
Wg mnie obrazki z jedynki mają nieco inną kolorystykę, rozmycie tla (wiadome) i mniejszą ostrość w porównaniu z 5dII. Jednak osobiście takie coś baaaardzo lubię. Bardziej przypominają mi obrazek z 5d I, ale nie do końca. Nie ma też w 1d-ynkach wielkich ciemnych winiet robionych przez obiektywy (szczególnie jasne stałki). To główne różnice w tych sprzętach.
Jak to tu na forum było mówione, obraz zawsze można podostrzyć, kolorystykę przerobić a winietę dodać w postprocesie![]()
dzięki za wczerpującą odpowiedź - aktualnie robie fuji x100 + 5d i 85 1.8 / 24-105 i wszystko jest niezle tylko niestety reakcja migawki pozostawia duzo do zyczenia - nie chodzi mi nawet
o szybkostrzelnosc. Caly czas widze ze dynamiczne ujecia strasznie na tym traca. Z jakosci obrazka 5d mk I jestem bardzo zadowolony - pomimo tylu lat i iso 1600 akceptowalnego.
No nic musze to przemyslec - dzięki jeszcze raz.