Strona 202 z 203 PierwszyPierwszy ... 102152192200201202203 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 011 do 2 020 z 2028

Wątek: Canon EOS 1D Mark III

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

Domyślnie Odp: Canon EOS 1D Mark III

Cytat Zamieszczone przez darecky Zobacz posta
    witam, sorki jak było, ale jak można wywalić/zmienić za pomocą menu autora zdjęć w mkIII?
    pozdrówka
    Ja to zrobiłem najszybcie poprzez eos utility
    jak : Nazwa autora w exif zdjęć, EOS Utility, Owner\'s name - CANONIARZE
    sofcik z Canon U.S.A. : Support & Drivers : EOS 5D Mark III

Początki nałogu

dzięki koledzy, udało się poprzez eos utility. Mój AF póki co działa baaaardzo sprawnie a serwo, no cóż dopiero teraz wiem co to jest.
    pozdrawiam

Początki nałogu Awatar Da__FreaK
    Miasto
    Szczecin / Cisiec

U mnie AF w servo tez działa.. w domu.. ale jak przyjdzie strzelać fotki na śledzeniu poruszającego sie obiektu to trafia jak mu sie chce ..

Miasto
    Szczecin / Cisiec

Cytat Zamieszczone przez Piotrunia Zobacz posta
    No właśnie przydało by się, żeby w AI-SERVO (przy aktywności wszystkich czujników) przynajmniej mignął czujnikami jak złapie na nich ostrość tak jak robi to w trybie ONE-SHOT.

-----------
    Zastanawia mnie jeszcze jedno. Miałeś aparat w serwisie. Wymienili komorę lustra i no i pewnie była kalibracja AF. Ciekawe że na wszystkich szkłach (jeśli się nie mylę) miałeś po serwisie FF.
    Czy kalibracja była do wzorca fabrycznego, czy też pod jakieś ulubione twoje szkło, a FF wyszedł przy tej okazji dla innych?

Pozdrawiam
    Coś takiego jest w canonie Ale 1Dx
    1DX AI Servo test1 - YouTube

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Da__FreaK Zobacz posta
    U mnie AF w servo tez działa.. w domu.. ale jak przyjdzie strzelać fotki na śledzeniu poruszającego sie obiektu to trafia jak mu sie chce ..
    Mój AF sprawdzałęm na huśtawce. dziecko się huśtało dosyć solidnie a ja śledziłem i cykałem, pojedyńczo lub serią. O ile ręka mi nie zadrżała za mocno i nie poszła poza obiekt zawsze było ostro. Do tej chwili nie mogę dojść do siebie. Po erze 5d i 5dII to jest inny świat. Świat jedynek.

Miasto
    Szczecin / Cisiec

U mnie ten świat legł w gruzach gdy zakupiłem tą padake ;-/.. 1d2 pożarł go na dzień dobry...Zastanawiam sie czy po sprzedaży 1d3 nie poczekać na przypływ gotówki i nie kupic 5d3 do sportu. Albo w cenie 1d3 kupic D700 i zmienić system. Sam juz nie wiem..

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw

też miałem ten dylemat. Żaden D700 czy D800 nie dorówna 1Dx pod kątem AF. 5Dmk3 może się przyglądać z daleka, choć nie ma złęgo AF
    Polecam 1Dx!
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez Da__FreaK Zobacz posta
    U mnie ten świat legł w gruzach gdy zakupiłem tą padake ;-/.. 1d2 pożarł go na dzień dobry...Zastanawiam sie czy po sprzedaży 1d3 nie poczekać na przypływ gotówki i nie kupic 5d3 do sportu. Albo w cenie 1d3 kupic D700 i zmienić system. Sam juz nie wiem..
    Używam 1d mark III do fotografii ptaków i przyrody generalnie, padaka to byl np. 7d, moja jedynka to super ostry, kontrastowy obrazek i świetny af w ai servo, - poza wadliwą serią, wada aparatu matryca 10 megapiksli i zapomnijmy o kadrowaniu innym niż kosmetyczne lub operator do du...py jak czytam takie komentarze jak powyżej to uważam że trzeba zmienić.... fotografa :-)
    Regulamin pkt 8.

Miasto
    Szczecin / Cisiec

Cytat Zamieszczone przez nex Zobacz posta
    Używam 1d mark III do fotografii ptaków i przyrody generalnie, padaka to byl np. 7d, moja jedynka to super ostry, kontrastowy obrazek i świetny af w ai servo, - poza wadliwą serią, wada aparatu matryca 10 megapiksli i zapomnijmy o kadrowaniu innym niż kosmetyczne lub operator do du...py jak czytam takie komentarze jak powyżej to uważam że trzeba zmienić.... fotografa :-)
    Operator jest ok, doświaczenie w fotografi już mam spore i potrafie odrożnić czy coś działa czy nie. Co innego żebym nie miał żadnego porównania , ale mam do 1d2 który działa świetnie pomimo upływu lat i niby przestarzałej konstrukcji
    Zakupiłem 1d3 z myśla o wyższym iso, to bylo kryterium. bo foce czasami w ciemnych halach. Powiem Ci, że jeśli miałbym iso 6400 w 1d2 to nic więcej do szczęścia nie byłoby mi potrzebne Chyba kupie 1d3 spoza wadliwej serii i zobaczymy

Witam
    Sprawa tego ostrzenia pełnym polem pod ostre świecące światło w AI to chyba już na zawsze zostanie...

Przecież aparat sam wybierze te czujniki które przypadają na to coś jasnego w tle. Taka uroda większości AF.
    Ostrzenie pod ostre świecące światło albo aktywuje któryś z bocznych czujników wypadających na to światło, albo środkowy jako bardziej czuły przy mniejszej różnicy w jasności.
    A jak tu ostrzyć na świecące światło - jeszcze w trybie śledzenia?

I tu nie ma co zdawać się na inteligencję aparatu. Dla niego coś jaśniejszego zawsze będzie ważniejsze jak ma całe pole i ma sam zadecydować (i jeszcze to śledzić)
    Dla pewności wybieram konkretny czujnik, włączam otaczające punkty i aparat ostrzy tam gdzie ma ostrzyć zamiast kombinować.

Nawet Optyczni stwierdzili:
    cytuję:
    "Kiedy ustawiony został punkt centralny AF, aparatowi nie zdarzyło się już aby jakaś seria była nieudana, a skuteczność w serii wynosiła tak jak wcześniej około 7 na 10 strzałów."
    link:Test Canon EOS-1D Mark III - Użytkowanie - Test aparatu - Optyczne.pl

A Dx - pewnie że fajny.

Pozdrawiam

Strona 202 z 203 PierwszyPierwszy ... 102152192200201202203 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów