Strona 201 z 203 PierwszyPierwszy ... 101151191199200201202203 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 001 do 2 010 z 2028

Wątek: Canon EOS 1D Mark III

Uzależniony Awatar Pawel_G
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Odp: Canon EOS 1D Mark III

Dzieki za Twoje uwagi. A jak się ma czułość śledzenia do dokładności ustawiania af? W przewodniku ustawień af w każdej z proponowanych sytuacji ustawienia są na minus lub max na zero. Czy wysoka czułość nie spowoduje, że af w trybie servo może nie wyrabiać?

Rozumiem że jako "wysoka czułość" masz na myśli CFIII-2, choć wszystkie te zachowania należało by rozpatrywać dla ustawienia przynajmniej tych czterech funkcji CFIII razem.

Wg mnie ustawienie CFIII-2 na "wysoka" powoduje większą chęć nowego poszukiwania ostrości.

W tym ustawieniu i włączeniu konkretnego czujnika aparat będzie nieustannie jak najszybciej ostrzył. Czy obiektyw nadąży? - To będzie zależało od obiektywu i sytuacji.
    Jeśli masz pewną rękę i dobre oko i utrzymasz czujnik na celu to OK. Jeśli jednak model właśnie wymknie się spod kontroli to ostrzenie również podąży na coś co aktualnie będzie "w czujniku" np tło.
    No ale jeśli zależy nam na szybkim ustawieniu ostrości od nowa to wysoka czułość pomoże.

Wg mnie - dla Servo będzie łatwiej nadążać jeśli będzie doostrzać, a nie ostrzyć za każdym razem od nowa. I tu masz z pewnością rację.

Stąd co do wysokiej czułości przy ruchliwym obiekcie i ryzyka zwykłego pudłowania przez fotografa pewnie nie zalecają ustawiać jej na wysoką.
    Istotne jest również czy pomiędzy Tobą a obiektem coś będzie przeszkadzało.
    I tu mamy priorytet śledzenia.
    Np mecz piłki nożnej i chęć fotografowania swojego syna. Właśnie przebiegł jego kolega który przez pół sekundy przysłonił naszą pociechę i "zabrał na chwilę ostrość"
    Dobry przykład jest z tym pływakiem, który co chwilę chowa i wynurza się z wody. Ewidentne śledzenie CF z ignorowaniem tła jak pływak jest pod wodą.
    Inaczej gdyby czułość była wysoka AF jeździł by na zmianę głowa-tło-głowa-... itd. I finalnie servo pewnie by nie nadążało za każdym razem od nowa tak jak podejrzewasz.

Dobrze napisałem czy nie dobrze?

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Piotrunia ; 20-02-2014 o 14:55

Uzależniony Awatar Pawel_G
    Miasto
    Szczecin

Dzięki wielkie za wyjaśnienia

Początki nałogu Awatar Da__FreaK
    Miasto
    Szczecin / Cisiec

Piotrunia, a ja nigdy nie uzywalem wszystkich pól AF Zawsze pojedynczego Dlatego zdziwienie mnie wzieło jak zobaczylem takie cos u nikona Szkoda tylko ze jeszcze nie podswietla punktu w ktorym ustawia ostrosc i do ktorego sie ona caly czas przestawia. Tzn wiesz, ze sledzenie rozpoczyna sie od głównego i dalej już nie masz informacji gdzie aktualnie AF sie znajduje

No właśnie przydało by się, żeby w AI-SERVO (przy aktywności wszystkich czujników) przynajmniej mignął czujnikami jak złapie na nich ostrość tak jak robi to w trybie ONE-SHOT.

-----------
    Zastanawia mnie jeszcze jedno. Miałeś aparat w serwisie. Wymienili komorę lustra i no i pewnie była kalibracja AF. Ciekawe że na wszystkich szkłach (jeśli się nie mylę) miałeś po serwisie FF.
    Czy kalibracja była do wzorca fabrycznego, czy też pod jakieś ulubione twoje szkło, a FF wyszedł przy tej okazji dla innych?

Pozdrawiam

Miasto
    Szczecin / Cisiec

Nawet żeby nie migał czujnikami, pokazał tylko delikatny zarys aktualnie użytkowanego czujnika jak w nikonie. Wystarczyłoby

Miasto
    Szczecin / Cisiec

A więc jestem po kolejnych testach.

Po wymianie bebechów, skalibrowano jeden z moich obiektywów ,24 L , pozostale dwa najpierw działały okey ,a pozniej musialem dać korekcje micro: 85 - +20 , 135 - + 15 -wcześniej tego nie trzeba było robić bo trfiały w punkt. / zonk

Sprawa wygląda tak:

Dopiero teraz mogłem sprawdzić działanie puszki i sprawa nie wygląda kolorowo. Aparat produkuje obrazy bardzo mydlane w porownaniu z moim 1d II ktorego tez posiadam. Wygląda ewidentnie ze AF po prostu trafia w nicość.

Wyglada to mniej wiecej tak.

85 przymkniete do 2,5-2,8

http://scashone.apinternet.pl/test/test1.jpg to jest ostre ? - takich zdjec mam ok 80%

Martwi mnie to ze pomimo tego ze obiektyw przymkniety o 2-3 dzialki daje obrazy ktore są mydlane ,a nie ostre..;-/ Wiem ze wysokie iso jakość niszczy ,ale żeby aż tak ?

Sprawdziłem rownież jak wygląda potwierdzenie tej wady w wadliwych egzemplarzach, w warunkach gdy w aparacie ustawiony jest tryb al servo a w tle jest żródło światła.

tu sample

Index of /testy/test low light

Aparat ustawia ostrość losowo i w porównaniu do 1d2 jest po prostu tragedia. 1d2 trafia praktycznie za każdym razem.

Co ciekawe 1d2 ostrzył wszędzie tam gdzie la 1d3 było już za ciemno ...

Nie wiem co mam zrobić. żytnia się wypieła i zaproponowali mi jedynie korekcje 85 - 135 -tki ;]..

Początki nałogu

witam, sorki jak było, ale jak można wywalić/zmienić za pomocą menu autora zdjęć w mkIII?
    pozdrówka

Coś już napisał
    Miasto
    Olesnica

Da__FreaK weź i zmień tą sztukę bo chyba nigdy nie dojdziesz do ładu z puszką. Ja zmieniłem na 7d i nie martwię się już o AF.

darecky pamiętam, że było to nieco zawiłe, ale trochę pokombinuj, z pewnością znajdziesz sposób. Ewentualnie podłącz aparat do komputera i z tamtąd wpisz.

Miasto
    Szczecin / Cisiec

Przemas, jutro sprawdze puche w ekstremalnych warunkach z lampa. Moje 1d2 wczesniej bez zajakniecia dało wczesniej rade, wiec jesli 1d3 nawali to leci na sell.
    Darecky, dokładnie jak pisze Przemas, Eos Utility i spkojnie zmieniasz

Strona 201 z 203 PierwszyPierwszy ... 101151191199200201202203 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów