Hmm, na pewno da się to zrobić jedynie z korpusem? Mam ten problem jedynie z tym obiektywem, nie chcę wysyłać całości dobytku...
Hmm, na pewno da się to zrobić jedynie z korpusem? Mam ten problem jedynie z tym obiektywem, nie chcę wysyłać całości dobytku...
Aparaty, obiektywy, lampy.
Prawdopodobnie,tak.Ale to pytanie do serwisu. zadzwoń ,lub wyślij maila.
http://www.techradar.com/news/photog...-dslrs-1077371 - ciekawe, czy trafią na eBay?
EOS - conditio sine Kwanon...
Cześć, na wstępie przepraszam za forumową 'archeologię', ale nie chciałem mnożyć wątków - chodzi o to, że niedawno okazyjnie wszedłem w posiadanie 1d Mk III - model z końca produkcji, nr #58xxxx, stan bardzo dobry, mały przebieg, ale mam z nim pewne problemy właśnie z systemem AF: używam tylko trybu one-shot, najczęściej centralnego punktu lub pozostałych krzyżowych, które ustawiam joystickiem zależnie od potrzeb, z trzema obiektywami ef 28/1.8, s50/1.4, ef100/2.0 - chodzi o to, że ustawianie i potwierdzenie ostrości jest bardzo niepewne, wręcz losowe - czasami mimo potwierdzenia zdjęcie jest zupełnie nieostrze na całym kadrze - próbowałem MicroAdjustment - ale to nic nie daje, ponieważ błąd nie jest stały - ogólnie puszka świetna i nie chciałbym się z nią rozstawać - oddałem więc aparat do kalibracji do wzorca i ogólnego czyszczenia - po tej operacji jest nieco lepiej, ale nieznacznieDla porównania 5D2 którego używam, na centralnym punkcie trafia bez pudła ze wszystkimi szkłami za każdym razem w prawie każdych warunkach (jak jest ciemniej - korzystam ze światełka w lampie)...
Jakieś porady? Ktoś miał podobny problem i udało mu się go jakoś rozwiązać? Wiem, że mogę jeszcze oddać szkła do kalibracji pod puszkę, ale szczerze nie wydaje mi się to dobrym pomysłem - boję się, że po takim zabiegu przestaną dobrze działać z 5D2....
Jarek
Szukam informacji na temat porównania autofocusów w 5d mark III vs. D800 podczas pracy w trudnych i bardzo trudnych warunkach oświetleniowych. Pomijam kwestie rozdzielczości, DR, itp. Interesuje mnie tylko szybkość i skuteczność AF w tych aparatach.
Może ktoś miał okazję bezpośredniego porównania? Może jakieś linki?
A co to ma wspólnego z 1D Mk III?
Oj pomyliłem wątki. Sorry, miało być w wątku 5d mark III.
Dla uwidocznienia problemu przeprowadziłem mały test wg metodologii opisanej w tym artykule : How to Quickly Test Your DSLR for Autofocus Issues , dla porównania użyłem też Canona 5d Mk2 z testowanym obiektywem i jestem zdziwiony... szczęka mi opadła... zresztą zobaczcie sami:
1. Canon 1d Mk3 + EF 28/1.8: http://goo.gl/eR5NS
2. Canon 5d Mk2 + EF 28/1.8: http://goo.gl/MNqrg
Zdjęcia przedstawiają cropy 100% ze środka tablicy testowej, zdjęcie referencyjne zostało zrobione na Live View, przed każdym następnym zdjęciem testowym pierścień ostrości został obrócony do początku skali ostrości, tak aby aparat za każdym razem od nowa ustawił ostrość. Jak widać 5D2 trafiło idealnie za każdym razem. W obydwu puszkach MicroAdjustment wyłączone.
Co jeszcze zauważyłem to to, że na 1d3 po ustawieniu i potwierdzeniu ostrości, kiedy znów nacisnę spust do połowy, obiektyw się kręci leciutko w jedną albo drugą stronę i potwierdza ostrość na odrobinę innym ustawieniu... w 5d2 tak nie mam - jak już ustawi, to choćbym wciskał 5 razy, aparat nie kręci szkłem prawie wcale...
W poniedziałek poślę te foty do serwisu... Zapłaciłem już za rekalibrację puszki, która jak widać niewiele dała, na szczęście na usługę są 3 miesiące gwarancji...
mam prośbe
czy może sie ktos podzielić instrukcją do 1Dmk3 w pdf
x pro2/ 23/ 56/10-24/