Strona 197 z 203 PierwszyPierwszy ... 97147187195196197198199 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 961 do 1 970 z 2028

Wątek: Canon EOS 1D Mark III

Początki nałogu

Domyślnie

Hmm, na pewno da się to zrobić jedynie z korpusem? Mam ten problem jedynie z tym obiektywem, nie chcę wysyłać całości dobytku...
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Prawdopodobnie,tak.Ale to pytanie do serwisu. zadzwoń ,lub wyślij maila.

Pełne uzależnienie

Domyślnie Why Aardman shot its latest movie on Canon 1D Mk III?

EOS - conditio sine Kwanon...

Domyślnie Odp: Canon EOS 1D Mark III

Cześć, na wstępie przepraszam za forumową 'archeologię', ale nie chciałem mnożyć wątków - chodzi o to, że niedawno okazyjnie wszedłem w posiadanie 1d Mk III - model z końca produkcji, nr #58xxxx, stan bardzo dobry, mały przebieg, ale mam z nim pewne problemy właśnie z systemem AF: używam tylko trybu one-shot, najczęściej centralnego punktu lub pozostałych krzyżowych, które ustawiam joystickiem zależnie od potrzeb, z trzema obiektywami ef 28/1.8, s50/1.4, ef100/2.0 - chodzi o to, że ustawianie i potwierdzenie ostrości jest bardzo niepewne, wręcz losowe - czasami mimo potwierdzenia zdjęcie jest zupełnie nieostrze na całym kadrze - próbowałem MicroAdjustment - ale to nic nie daje, ponieważ błąd nie jest stały - ogólnie puszka świetna i nie chciałbym się z nią rozstawać - oddałem więc aparat do kalibracji do wzorca i ogólnego czyszczenia - po tej operacji jest nieco lepiej, ale nieznacznie Dla porównania 5D2 którego używam, na centralnym punkcie trafia bez pudła ze wszystkimi szkłami za każdym razem w prawie każdych warunkach (jak jest ciemniej - korzystam ze światełka w lampie)...
    Jakieś porady? Ktoś miał podobny problem i udało mu się go jakoś rozwiązać? Wiem, że mogę jeszcze oddać szkła do kalibracji pod puszkę, ale szczerze nie wydaje mi się to dobrym pomysłem - boję się, że po takim zabiegu przestaną dobrze działać z 5D2....

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

To nie jest wina kalibracji puszki ze szkłami, skoro trafia się losowo. Musisz oddać puchę do serwisu, niech sprawdzą AF. Nie powinno tak być. Może to paproszek na czujniku, może coś poważniejszego, ale jak najbardziej da się to naprawić, więc się nie martw.
    Cytat Zamieszczone przez miszaj Zobacz posta
    Cześć, na wstępie przepraszam za forumową 'archeologię', ale nie chciałem mnożyć wątków - chodzi o to, że niedawno okazyjnie wszedłem w posiadanie 1d Mk III - model z końca produkcji, nr #58xxxx, stan bardzo dobry, mały przebieg, ale mam z nim pewne problemy właśnie z systemem AF: używam tylko trybu one-shot, najczęściej centralnego punktu lub pozostałych krzyżowych, które ustawiam joystickiem zależnie od potrzeb, z trzema obiektywami ef 28/1.8, s50/1.4, ef100/2.0 - chodzi o to, że .
    Jarek

Coś już napisał Awatar wuqa
    Miasto
    Chelm

Szukam informacji na temat porównania autofocusów w 5d mark III vs. D800 podczas pracy w trudnych i bardzo trudnych warunkach oświetleniowych. Pomijam kwestie rozdzielczości, DR, itp. Interesuje mnie tylko szybkość i skuteczność AF w tych aparatach.
    Może ktoś miał okazję bezpośredniego porównania? Może jakieś linki?

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

A co to ma wspólnego z 1D Mk III?

Coś już napisał Awatar wuqa
    Miasto
    Chelm

Oj pomyliłem wątki. Sorry, miało być w wątku 5d mark III.

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    To nie jest wina kalibracji puszki ze szkłami, skoro trafia się losowo. Musisz oddać puchę do serwisu, niech sprawdzą AF. Nie powinno tak być. Może to paproszek na czujniku, może coś poważniejszego, ale jak najbardziej da się to naprawić, więc się nie martw.
    Dla uwidocznienia problemu przeprowadziłem mały test wg metodologii opisanej w tym artykule : How to Quickly Test Your DSLR for Autofocus Issues , dla porównania użyłem też Canona 5d Mk2 z testowanym obiektywem i jestem zdziwiony... szczęka mi opadła... zresztą zobaczcie sami:

1. Canon 1d Mk3 + EF 28/1.8: http://goo.gl/eR5NS

2. Canon 5d Mk2 + EF 28/1.8: http://goo.gl/MNqrg

Zdjęcia przedstawiają cropy 100% ze środka tablicy testowej, zdjęcie referencyjne zostało zrobione na Live View, przed każdym następnym zdjęciem testowym pierścień ostrości został obrócony do początku skali ostrości, tak aby aparat za każdym razem od nowa ustawił ostrość. Jak widać 5D2 trafiło idealnie za każdym razem. W obydwu puszkach MicroAdjustment wyłączone.

Co jeszcze zauważyłem to to, że na 1d3 po ustawieniu i potwierdzeniu ostrości, kiedy znów nacisnę spust do połowy, obiektyw się kręci leciutko w jedną albo drugą stronę i potwierdza ostrość na odrobinę innym ustawieniu... w 5d2 tak nie mam - jak już ustawi, to choćbym wciskał 5 razy, aparat nie kręci szkłem prawie wcale...

W poniedziałek poślę te foty do serwisu... Zapłaciłem już za rekalibrację puszki, która jak widać niewiele dała, na szczęście na usługę są 3 miesiące gwarancji...

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

mam prośbe
    czy może sie ktos podzielić instrukcją do 1Dmk3 w pdf
    x pro2/ 23/ 56/10-24/

Strona 197 z 203 PierwszyPierwszy ... 97147187195196197198199 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów