Wiesz, tutaj to będzie akademicka dyskusja. Udowodnić możemy sobie wszystko. Pierwsze pytanie, czemu porównujesz na 100% powiększeniu kadru zapominając, że masz 2x więcej obrazu, który po przeskalowaniu znacznie obniży szumy i wpłynie na szczegółowość? Chodzi o to, żeby coś udowodnić? Przeskaluj oba obrazki do powiedzmy 20x30/300dpi i porównuj różnice.[/QUOTE]
Zgadza się, przecież dokładnie o tym napisałem powyżej, iż po przeskalowaniu różnica bedzie większa. A to, czy ktoś zobaczy ów różnicę na papierze zależy od wielkości wydruku. Jeden drukuje odbitki metrowe i różnicę tę zobaczy, drugi 20x30 i za diabła jej nie dostrzeże (piszę z doświadczenia choć purystą nie jestem i wydruku z lupą nie oglądam) dlatego piszę o porównaniach pixel per pixel. Każdy test opiera się na takich właśnie porównaniach, gdyż wynik nie jest uzależniony wyłącznie od ilości pix. ale też od wielkości matrycy, technologii jej wykonania itd itp. Dlatego też warto zrobić również i takie porównania.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
brak możliwości edycji - proszę o skasowanie powyższego posta. dziękuję.
Co do jedynek - całkiem możliwe, dobiegaczki nie miałem okazji aż tak wnikliwie testować.
Co do piątek - szybkościowo to dla mnie to samo co w starej piątce, tego jestem pewien. Precyzja owszem, w nowszym modelu jest lepsza ale tu pytałem o szybkość. Podczas wnikliwych testów obu puszek nie zauważyłem jakiegokolwiek polepszenia szybkości ostrzenia.
[/QUOTE]Wiesz, tutaj to będzie akademicka dyskusja. Udowodnić możemy sobie wszystko. Pierwsze pytanie, czemu porównujesz na 100% powiększeniu kadru zapominając, że masz 2x więcej obrazu, który po przeskalowaniu znacznie obniży szumy i wpłynie na szczegółowość? Chodzi o to, żeby coś udowodnić? Przeskaluj oba obrazki do powiedzmy 20x30/300dpi i porównuj różnice.[/QUOTE]
Zgadza się, przecież dokładnie o tym napisałem powyżej, iż po przeskalowaniu różnica bedzie większa. A to, czy ktoś zobaczy ów różnicę na papierze zależy od wielkości wydruku. Jeden drukuje odbitki metrowe i różnicę tę zobaczy, drugi 20x30 i za diabła jej nie dostrzeże (piszę z doświadczenia choć purystą nie jestem i wydruku z lupą nie oglądam) dlatego piszę o porównaniach pixel per pixel. Każdy test opiera się na takich właśnie porównaniach, gdyż wynik nie jest uzależniony wyłącznie od ilości pix. ale też od wielkości matrycy, technologii jej wykonania itd itp. Dlatego też warto zrobić również i takie porównania.