Strona 188 z 203 PierwszyPierwszy ... 88138178186187188189190198 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 871 do 1 880 z 2028

Wątek: Canon EOS 1D Mark III

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    W 5tkach porównaj sobie szybkość i precyzję trafień na środkowych. Różnica jest widoczna od razu.

W 1kach jest różnica w dobiegaczkach. Ta z 1mkIV już się nie myli. Do tego można super dostroić do swoich potrzeb przy servo.

Co do jedynek - całkiem możliwe, dobiegaczki nie miałem okazji aż tak wnikliwie testować.
    Co do piątek - szybkościowo to dla mnie to samo co w starej piątce, tego jestem pewien. Precyzja owszem, w nowszym modelu jest lepsza ale tu pytałem o szybkość. Podczas wnikliwych testów obu puszek nie zauważyłem jakiegokolwiek polepszenia szybkości ostrzenia.
    Wiesz, tutaj to będzie akademicka dyskusja. Udowodnić możemy sobie wszystko. Pierwsze pytanie, czemu porównujesz na 100% powiększeniu kadru zapominając, że masz 2x więcej obrazu, który po przeskalowaniu znacznie obniży szumy i wpłynie na szczegółowość? Chodzi o to, żeby coś udowodnić? Przeskaluj oba obrazki do powiedzmy 20x30/300dpi i porównuj różnice.[/QUOTE]

Zgadza się, przecież dokładnie o tym napisałem powyżej, iż po przeskalowaniu różnica bedzie większa. A to, czy ktoś zobaczy ów różnicę na papierze zależy od wielkości wydruku. Jeden drukuje odbitki metrowe i różnicę tę zobaczy, drugi 20x30 i za diabła jej nie dostrzeże (piszę z doświadczenia choć purystą nie jestem i wydruku z lupą nie oglądam) dlatego piszę o porównaniach pixel per pixel. Każdy test opiera się na takich właśnie porównaniach, gdyż wynik nie jest uzależniony wyłącznie od ilości pix. ale też od wielkości matrycy, technologii jej wykonania itd itp. Dlatego też warto zrobić również i takie porównania.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    brak możliwości edycji - proszę o skasowanie powyższego posta. dziękuję.

W 5tkach porównaj sobie szybkość i precyzję trafień na środkowych. Różnica jest widoczna od razu.

W 1kach jest różnica w dobiegaczkach. Ta z 1mkIV już się nie myli. Do tego można super dostroić do swoich potrzeb przy servo
    Co do jedynek - całkiem możliwe, dobiegaczki nie miałem okazji aż tak wnikliwie testować.
    Co do piątek - szybkościowo to dla mnie to samo co w starej piątce, tego jestem pewien. Precyzja owszem, w nowszym modelu jest lepsza ale tu pytałem o szybkość. Podczas wnikliwych testów obu puszek nie zauważyłem jakiegokolwiek polepszenia szybkości ostrzenia.

[/QUOTE]Wiesz, tutaj to będzie akademicka dyskusja. Udowodnić możemy sobie wszystko. Pierwsze pytanie, czemu porównujesz na 100% powiększeniu kadru zapominając, że masz 2x więcej obrazu, który po przeskalowaniu znacznie obniży szumy i wpłynie na szczegółowość? Chodzi o to, żeby coś udowodnić? Przeskaluj oba obrazki do powiedzmy 20x30/300dpi i porównuj różnice.[/QUOTE]

Zgadza się, przecież dokładnie o tym napisałem powyżej, iż po przeskalowaniu różnica bedzie większa. A to, czy ktoś zobaczy ów różnicę na papierze zależy od wielkości wydruku. Jeden drukuje odbitki metrowe i różnicę tę zobaczy, drugi 20x30 i za diabła jej nie dostrzeże (piszę z doświadczenia choć purystą nie jestem i wydruku z lupą nie oglądam) dlatego piszę o porównaniach pixel per pixel. Każdy test opiera się na takich właśnie porównaniach, gdyż wynik nie jest uzależniony wyłącznie od ilości pix. ale też od wielkości matrycy, technologii jej wykonania itd itp. Dlatego też warto zrobić również i takie porównania.
    Ostatnio edytowane przez nowart ; 01-06-2010 o 12:54 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    drugi 20x30 i za diabła jej nie dostrzeże (piszę z doświadczenia choć purystą nie jestem i wydruku z lupą nie oglądam) dlatego piszę o porównaniach pixel per pixel. Każdy test opiera się na takich właśnie porównaniach, gdyż wynik nie jest uzależniony wyłącznie od ilości pix. ale też od wielkości matrycy, technologii jej wykonania itd itp. Dlatego też warto zrobić również i takie porównania.
    Ale ja o szumach pisałem właśnie w odniesieniu do 20x30. W 5II spokojnie robię w kościele ISO800, w 5mkI nie było tak różowo.
    Jarek

Uzależniony

Domyślnie

Oj Jarku, dla Ciebie ratunkiem jest już wyłącznie D3s :-D

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maxpawel Zobacz posta
    Zajmuję się głównie fotografią podróżniczą. Przed "jedynką" miałem starą "piątkę". Jedynkę kupiłem ze względu na uszczelnienie i "otrzepywanie" matrycy, które wprawdzie w Polsce sprawdza się różnie to w plenerach suchych i pustynnych działa całkiem fajnie. Pasował mi też umiarkowany crop. Nie pasuje niestety ciężar i mała poręczność. Taki zestaw 1-ka + 100-400 waży około 3 kg. I to przy 40 stopniach upału po kilku godzinach staje się uciążliwe. Zwłaszcza jak w plecaku pozostała szklarnia i ma się w nogach ładnych kilka jeżeli nie kilkanaście godzin. Ponieważ fotografia podróżnicza nie jest tak wymogliwa pod względem AF jak sportowa, raziłem sobie i z 20D i z 5D topomyślałem, że z 5D2 też sobie poradzę. W maju byłem z nim w Etiopii i jestem zadowolony. Zauważyłem, że ostatnio głównie focę 5D2 a "jedynka" leży i jest jej smutno "na bocznym torze". Myślałem, żeby zatrzymać ją jako drugie body, ale ślubów focę mało to sobie pomyślałem, że sprzedam jedynkę a za kasę kupię nowy (ma wyjść jak mówią ludzie) 24-70/2,8 L IS USM oraz nowy (też ma wyjść...) 80-400 L IS USM. Szacuję, że z tych operacji powinno jeszcze coś pozostać (wszak przyjdzie jeszcze kilka PLN z 24-105 oraz 100-400).
    Jak myślisz - logicznie rozumuję, czy moje myślenie jest do d..y

Raczej nie sądzę żeby wypuścili stabilizowaną 24-70L, to co jest jest zbyt dobrym i zbyt drogim szkłem żeby ta druga miała w ogóle sens...
    Ale ja o szumach pisałem właśnie w odniesieniu do 20x30. W 5II spokojnie robię w kościele ISO800, w 5mkI nie było tak różowo.
    Ja spokojnie robię 1600 a nawet i 2000 - 2500 i też daje radę na dużych odbitkach.
    Ostatnio edytowane przez teethar ; 01-06-2010 o 13:17 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Oj Jarku, dla Ciebie ratunkiem jest już wyłącznie D3s :-D
    Ale po co mi to? Daję sobie wyśmienicie radę tym, co mam.

Cytat Zamieszczone przez teethar Zobacz posta
    Ja spokojnie robię 1600 a nawet i 2000 - 2500 i też daje radę na dużych odbitkach.
    Kilka najprostszych wyjaśnień:
    - masz unikalną puszkę;
    - jesteś genialnym grafikiem;
    - masz nierozpoznaną wadę wzroku.
    Jarek

Domyślnie

Postanowiłem. Jako backup do mojej 5DmkII kupuję 1DmkIII (zamiast 5D jak myślałem wcześniej)

Dajcie kilka rad odnoście zakupu i cen. Widzę że używki chodzą tak od 6500-7500, w zalezności od stanu i przebiegu.
    Właściwie to uciekła mi koło nosa taka aukcja sklepu fotoaparaciki:

http://www.allegro.pl/item1054180227...raty_lodz.html

ktoś kupił poza allegro za 6.600 body które miało jeszcze 2 mce gwarancji i przebieg około 60 tys, to chyba dobra oferta. Tym bardziej że było to body z produkcji wolnej od wad z lustrem.

widzę też że wiekszość sprzedawanych używek jest z 2007 roku, które to były w serwisie na wymianie układu lustra, mam pytanie do Tych którzy są po takiej naprawie serwisowej - czy wszystko hula jak należy?

Jeden z kolegów , którego zdanię cenię na tym forum napisał mi swego czasu , że lepiej mimo wszystko nie kupować body z felernym numerem seryjnym.

Jakie są wasze spostrzeżenia?
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Domyślnie

Witam,

Mam taką puszkę "po wymianie", chętnie zrobiłbym testy porównawcze jeśli ktoś z Was ma taką z wysokim numerem seryjnym (najlepiej z Warszawy).

Pozdrawiam,
    Andrzej

Początki nałogu Awatar kuzi4
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Niedawno miałem wymieniany mirror box. Wszystko zasówa aż miło.

Domyślnie

kuzi4, dzięki za info

wszystko wskazuje że juz od czwartku będę smigał z jedynką

Powiedzcie, czy body przywiezione z USA też podlegają wymianie lustra, jak i np migawki gdy padnie przed gwarantowanym cyklem?

Pytam, bo co prawda kupuję body z numerem zaczynjącym się od 548xxx więc teoretycznie spoza póli 501001 do 546561, ale w sumie nic nie wiadomo.
    {edit}....ale w sumie nigdy nic nie wiadomo. No chyba że z lustem nic się nie działo pow 546xxx.
    Ostatnio edytowane przez Arek_Gd ; 08-06-2010 o 19:17 Powód: Automerged Doublepost
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Z USA to owszem ale chyba tylko za kasę.
    Generalnie serwis uznaje tylko gwarancje z UE.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Strona 188 z 203 PierwszyPierwszy ... 88138178186187188189190198 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów