Strona 187 z 203 PierwszyPierwszy ... 87137177185186187188189197 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 861 do 1 870 z 2028

Wątek: Canon EOS 1D Mark III

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Dzieki za info.
    Rozumiem że porównujesz 5D II. Ja mam "starą" piątkę i zastanawiam się czy między nią a 1d Mark III też będą występować różnice w szumach na wys. ISO i w "jakości" obrazka?
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Domyślnie

Jeśli mogę włączyć się do dyskusji,
    tu jest szybkie porównanie (1dmk2 / 1dmk3 / 5d) wysokich iso:
    http://www.prophotohome.com/forum/pr...d.html?garpg=5

Pozdrawiam,
    Andrzej

Początki nałogu

Domyślnie

Hmm, mam 1D3 i 5D1.
    Szumy wydają się czasami większe na jednym, czasami większe na drugim.
    Są jednak inne - chodzi tu o zachowanie szczegółów, jak i szumów "styl".
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jagular Zobacz posta
    Hmm, mam 1D3 i 5D1.
    Szumy wydają się czasami większe na jednym, czasami większe na drugim.
    Są jednak inne - chodzi tu o zachowanie szczegółów, jak i szumów "styl".
    Miałem kiedyś oba, rawy wołałem jeszcze C1. Zawsze szumy z 1D3 wydawały mi się większe, a obrazek sporo gorszy. Mimo wszystko praktycznie zawsze fotografowałem 1ką, bo kultura pracy była zupełnie inna.

Dokładnie te same odczucia mam teraz przy 5II i 1D4. Z tą różnicą, że oba są zdecydowanie szybsze od swoich poprzedników.
    Jarek

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robson01 Zobacz posta
    Dzieki za info.
    Rozumiem że porównujesz 5D II. Ja mam "starą" piątkę i zastanawiam się czy między nią a 1d Mark III też będą występować różnice w szumach na wys. ISO i w "jakości" obrazka?
    Fakt. Jeżeli chodzi o 5D1 vs 1DMkIII to była moja poprzednia przesiadka. Faktycznie szumy były porównywalne, szczegółowość obrazu takoż. Natomiast "plastyka" korzystniejsza dla 5D1. Ale... 1DMkIII "obcina" rogi z niższymi parametrami obiektywów.

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Dokładnie te same odczucia mam teraz przy 5II i 1D4. Z tą różnicą, że oba są zdecydowanie szybsze od swoich poprzedników.
    A tak z ciekawosci - miales 1D MK III a teraz masz MK IV - widac konkretna roznice w obrazowaniu?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    A tak z ciekawosci - miales 1D MK III a teraz masz MK IV - widac konkretna roznice w obrazowaniu?
    Widać więcej szczegółów i lepsze ISO. Plastyka i rozkład głębi w stosunku do FF tak samo kulawe. Ale AF działa jak powinien w tej klasie sprzętu.
    Jarek

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Miałem kiedyś oba, rawy wołałem jeszcze C1. Zawsze szumy z 1D3 wydawały mi się większe, a obrazek sporo gorszy. Mimo wszystko praktycznie zawsze fotografowałem 1ką, bo kultura pracy była zupełnie inna.
    Używam takiego tandemu (1D III i 5D I) i potwierdzam Twoją opinię. Jakkolwiek obrazek z jedynki jest zdecydowanie ładniejszy od oferowanego przez produkty serii dwucyfrowej to jednak do starszego 5D mu brakuje.
    1D używam do sportu, 5D do krajobrazu i duet ten w zasadzie spełnia wszystkie moje oczekiwania.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony

Domyślnie

"zdecydowanie szybsze" ?? mógłbyś rozwinąć temat bo jakoś nie widzę, mając 5dII i 1DIII (miałem 5D i testowałem 1dIV) aby któryś był szybszy od poprzedników. W przypadku serii 5 jestem tego pewien, przeżyłem z nimi sporo. Przy 1d3-d4 z racji krótkiego okresu testow mogłem coś przeoczyć ale przecież już d3 to niesamowicie szybki korpus pod każdym względem więc chętnie się dowiem w którym aspekcie doszukiwać się tej zdecydowanie większej szybkości?

co do iso - porównuję od czasu zakupu szumy w obu puszkach i jakoś nie dostrzegam aż tak wielkiej różnicy między 5DII a 1DIII. Na 3200 jest minimalna różnica na korzyść piątki ale to naprawdę niewielka różnica. Tym bardziej, że ACR naprawdę dobrze radzi sobie z canonowym szumem i po defaultowym już odsianiu szumu kolorowego różnicy już nie widzę żadnej. Oczywiście po przeskalowaniu 5DII będzie lepszy jednak piszę o porównaniu 100% kadrów.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    "zdecydowanie szybsze" ?? mógłbyś rozwinąć temat bo jakoś nie widzę, mając 5dII i 1DIII (miałem 5D i testowałem 1dIV) aby któryś był szybszy od poprzedników. W przypadku serii 5 jestem tego pewien, przeżyłem z nimi sporo. Przy 1d3-d4 z racji krótkiego okresu testow mogłem coś przeoczyć ale przecież już d3 to niesamowicie szybki korpus pod każdym względem więc chętnie się dowiem w którym aspekcie doszukiwać się tej zdecydowanie większej szybkości?
    W 5tkach porównaj sobie szybkość i precyzję trafień na środkowych. Różnica jest widoczna od razu.

W 1kach jest różnica w dobiegaczkach. Ta z 1mkIV już się nie myli. Do tego można super dostroić do swoich potrzeb przy servo.

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    co do iso - porównuję od czasu zakupu szumy w obu puszkach i jakoś nie dostrzegam aż tak wielkiej różnicy między 5DII a 1DIII. Na 3200 jest minimalna różnica na korzyść piątki ale to naprawdę niewielka różnica. Tym bardziej, że ACR naprawdę dobrze radzi sobie z canonowym szumem i po defaultowym już odsianiu szumu kolorowego różnicy już nie widzę żadnej. Oczywiście po przeskalowaniu 5DII będzie lepszy jednak piszę o porównaniu 100% kadrów.
    Wiesz, tutaj to będzie akademicka dyskusja. Udowodnić możemy sobie wszystko. Pierwsze pytanie, czemu porównujesz na 100% powiększeniu kadru zapominając, że masz 2x więcej obrazu, który po przeskalowaniu znacznie obniży szumy i wpłynie na szczegółowość? Chodzi o to, żeby coś udowodnić? Przeskaluj oba obrazki do powiedzmy 20x30/300dpi i porównuj różnice.
    Jarek

Strona 187 z 203 PierwszyPierwszy ... 87137177185186187188189197 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów