Dzieki za info.
Rozumiem że porównujesz 5D II. Ja mam "starą" piątkę i zastanawiam się czy między nią a 1d Mark III też będą występować różnice w szumach na wys. ISO i w "jakości" obrazka?
Dzieki za info.
Rozumiem że porównujesz 5D II. Ja mam "starą" piątkę i zastanawiam się czy między nią a 1d Mark III też będą występować różnice w szumach na wys. ISO i w "jakości" obrazka?
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
Jeśli mogę włączyć się do dyskusji,
tu jest szybkie porównanie (1dmk2 / 1dmk3 / 5d) wysokich iso:
http://www.prophotohome.com/forum/pr...d.html?garpg=5
Pozdrawiam,
Andrzej
Hmm, mam 1D3 i 5D1.
Szumy wydają się czasami większe na jednym, czasami większe na drugim.
Są jednak inne - chodzi tu o zachowanie szczegółów, jak i szumów "styl".
Aparaty, obiektywy, lampy.
Miałem kiedyś oba, rawy wołałem jeszcze C1. Zawsze szumy z 1D3 wydawały mi się większe, a obrazek sporo gorszy. Mimo wszystko praktycznie zawsze fotografowałem 1ką, bo kultura pracy była zupełnie inna.
Dokładnie te same odczucia mam teraz przy 5II i 1D4. Z tą różnicą, że oba są zdecydowanie szybsze od swoich poprzedników.
Jarek
Używam takiego tandemu (1D III i 5D I) i potwierdzam Twoją opinię. Jakkolwiek obrazek z jedynki jest zdecydowanie ładniejszy od oferowanego przez produkty serii dwucyfrowej to jednak do starszego 5D mu brakuje.
1D używam do sportu, 5D do krajobrazu i duet ten w zasadzie spełnia wszystkie moje oczekiwania.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
"zdecydowanie szybsze" ?? mógłbyś rozwinąć temat bo jakoś nie widzę, mając 5dII i 1DIII (miałem 5D i testowałem 1dIV) aby któryś był szybszy od poprzedników. W przypadku serii 5 jestem tego pewien, przeżyłem z nimi sporo. Przy 1d3-d4 z racji krótkiego okresu testow mogłem coś przeoczyć ale przecież już d3 to niesamowicie szybki korpus pod każdym względem więc chętnie się dowiem w którym aspekcie doszukiwać się tej zdecydowanie większej szybkości?
co do iso - porównuję od czasu zakupu szumy w obu puszkach i jakoś nie dostrzegam aż tak wielkiej różnicy między 5DII a 1DIII. Na 3200 jest minimalna różnica na korzyść piątki ale to naprawdę niewielka różnica. Tym bardziej, że ACR naprawdę dobrze radzi sobie z canonowym szumem i po defaultowym już odsianiu szumu kolorowego różnicy już nie widzę żadnej. Oczywiście po przeskalowaniu 5DII będzie lepszy jednak piszę o porównaniu 100% kadrów.
W 5tkach porównaj sobie szybkość i precyzję trafień na środkowych. Różnica jest widoczna od razu.
W 1kach jest różnica w dobiegaczkach. Ta z 1mkIV już się nie myli. Do tego można super dostroić do swoich potrzeb przy servo.
Wiesz, tutaj to będzie akademicka dyskusja. Udowodnić możemy sobie wszystko. Pierwsze pytanie, czemu porównujesz na 100% powiększeniu kadru zapominając, że masz 2x więcej obrazu, który po przeskalowaniu znacznie obniży szumy i wpłynie na szczegółowość? Chodzi o to, żeby coś udowodnić? Przeskaluj oba obrazki do powiedzmy 20x30/300dpi i porównuj różnice.
Jarek