To ta sama, czy w końcu nie ta sama?
Teraz w niczym. Wcześniej pisałeś, że obie matryce są identyczne. A niżej dodawałeś, że jedna z tych dwóch identycznych matryc ma lepsze wyniki na wysokich iso.
Więc jeszcze raz: to nie są identyczne matryce.
Każdy z nas ma inne potrzeby. Ja prawie 2 lata temu sprzedałem 1DIII z powodu właśnie zbyt małej ilości danych. Graficy chętnie brali idealnie ostre zdjęcia, niestety psioczyli na rozdzielczość. Teraz przy 1DIV pewnie będzie zdecydowanie lepiej.
Jarek
Jak by ci to wytłumaczyć bardziej łopatologicznie... urządzenie to samo ale po liftingu - innaczej programowane. Nie dam sobie ręki obciąć że mają te same numery nawet ale przy premierze 5D MkII, Canon się szczycił że użyli tej samej rewelacyjnej matrycy co 1DsIII :-)
Ja bym rzekł że dokonali małego chiptuningu![]()
Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...
Ja mam prośbę: Kolega oskarkowy ma zdaje się oba aparaty - niech po prostu powie, czy swoim wprawnym i fachowym okiem widzi różnicę na korzyść któregoś z nich?
EOS - conditio sine Kwanon...
Czy piszesz o tej samej premierze, podczas której doszło do niepokalanego poczęcia całej masy krzyżowych punktów AF w 5tkach?
Zresztą nie wierzę, że gdyby można było zatrzeć softem różnice w wysokich ISO między tymi puszkami, to C by pozwalał na niedoróbkę w swoim flagowym modelu.
Ja naprawdę chętnie pomogę, ale przyznaję, że się pogubiłem. O porównanie których puszek chodzi?
Zresztą na tę chwilę mam tylko jeden aparat :-D
Jarek