Sugerujesz coup d'état? Książkowa definicja (nieco "pod-tweakowana") nawet by pasowała:
A coup consists of the infiltration of a small, but critical, segment of the [...] apparatus, which is then used to displace [...] the remainder”
Sugerujesz coup d'état? Książkowa definicja (nieco "pod-tweakowana") nawet by pasowała:
A coup consists of the infiltration of a small, but critical, segment of the [...] apparatus, which is then used to displace [...] the remainder”
EOS - conditio sine Kwanon...
Pytanie, cena marka III spada na leb na szyje i jest w okolicach 7000 tys, mam na mysli uzywke. Jest to cena identyczna z nikonem d700, ktory ma kuszacego FF. Jakies sugestie?
Tak, napisz na kartce (trudniej skasować) szklane minimum, potrzebne do pracy.
Zobacz ile kosztują odpowiednio czarne i białe rurki.
Dodaj do tego cenę CNX2 (takie DPP), dodaj cenę gripa, dodaj cenę czipowanej baterii (innej niż w zestawie), która jest niezbędna do 8 kl/s, podlicz wszystko, zobacz po ile chodzą używki szkieł, które wybrałeś i wybierz tańszy system.
the silence is deafening
akumulatorki AA wystarcza do 8 kl /sek
Regulamin pkt 8.
Mam goraca prosbe do posiadaczy 1dIII.
Jak wiecie przesiadlem sie najpierw z C na N i teraz jestem znow w C z 1DsIII .
Ale nie ma rozy bez kolcow. 1Ds to swietny aparat zlego slowa o nim nie powiem ale ISO 1600 i wiecej ma szczerze powiedziawszy marnea poniewaz robie sporo fotografii teatralnej przy zastanym swietle a raczej jego braku a gdzie taki D700 sprawdzal sie wysmienicie, pomyslalem o 1DIII, cena spadla fajnie mozna wylapac niezly uzywany egzeplaz za sensowne pieniadze, APS-H to nie pelna klatka ale tez nie crop 1.6 wiec moze da rade.
Czy moglbym prosic o kilka sampli z ISO 1000+ wykonanych w warynkach nazwijmy to koncertowo teatralnych
cos w tym stylu np: http://digifoto.pl/!banan/Teatr/Hiob%20-%20Backstage/ - tu nawet nie bylo swiatla scenicznego tylko kilka technicznych lamp zdjecia robione na 1600 D700 i wszystko ok
wczoraj zrobilem kilka zdjec 1dsIII na probie i szczerze powiedziawszy jestem nieco rozczarowany. Wiem ze to aparat studyjny i per pixel pewnie bedzie podobnie jak w nikonie ale sam obrazek jest po prostu inny jakby w odbiorze...stad pomyslalem o 1dIII...mniejsza matryca mniejsze szumy (szum jakotaki mi nie przeszkadza chodzi o ta elektroniczna kasze ktorej nie bylo w nikonie)
Innego kandydata do celow takich jak powyzej u canona nie widze (oczywiscie 1dIV ale na to jeszcze przyjdzie pora jak cena okrzepnie)
Ostatnio edytowane przez Conik ; 28-01-2010 o 11:13
1Ds szumi mocniej od 1D jak ogladasz zdjecia 1:1 ale biorac pod uwage ze ma dwa razy wiecej pikseli to szumi mniej, i to o jakies 30% - ze wzgledu na rozmiar matrycy
umiejetne odszumianie, potem zmniejszenie do 10 Mpx i zdjecia na ISO 1600 bedzie zupelnie bez szumu
Po pierwsze nie miałem 1DIII, ale miałem D3 tzn. jak chcesz możesz dalej nie czytać
Elektroniczna kasza w Canonie: chodzi ci o pasy (banding) czy o te kolorowe kropki?
Jeśli chodzi ci o kropki to możesz spróbować chroma noise reduction, LR3 beta czy zwykłego gaussian blura na osobnej warstwie w trybie color.
Nikon - bardzo ładnie moim zdaniem - konwertuje elektroniczną kaszę do postaci analogowego ziarna. Imho to ładnie wygląda, lecz kosztem detalu. Więcej go zostaje w Canonie. W D3s jest zauważalnie lepiej, ale to wciąż nie to.
Jeśli chodzi ci o pasy (banding) to imho pierwszym korpusem, którym Canon zbliżył się do Nikona czy Olka (E-P1), jeśli chodzi o jakość szumu, jest 7D a ostatnio wspomniany przez ciebie 1D4. Zjawisko jest zredukowane do minimum przy zachowaniu - imho - większej ilości detalu niż w oryginale (Nikon).
the silence is deafening
no wlasnie w d700 nic nie odszumialem bo to cos od biedy mozna bylo nazwac ziarnem
w canocie to taka bardziej sieczka jest
Jak wspomnialem per pixel po zmniejszeniu jakosc z 1dsIII jest ok tyle ze jak mam oddac 50zdjec z przedstawienia to w d700 z mniejszej matrycy bylo lepiej bo nie musialem tego jakos drastycznie obrabiac tu jest wiecej zabawy
podlacze sie w takim razie jeszcze z prosba o pliki z 7d w podobnych warunkach (nie chodzi o studyjne sample na high iso przy dobrym oswietleniu ktore widzialem)
ps. o bandingu ani w nikonie ani w canonie nie podyskutuje bo jakos nigdy mi sie to nie przytrafilo moze wystepuje w jakichs specyficznych warunkach