Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2028

Wątek: Canon EOS 1D Mark III

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paweł Wietecha Zobacz posta
    Podkreślić jednak chcę, o czym nie pisałem w wynikach testu, że na mój mail z prośbą o udostępnienie sprzętu, otrzymałem od Nikona pozytywną odpowiedź w ciągu dwóch godzin. Maile wysłane do Canona pozostały do dnia dzisiejszego bez żadnej odpowiedzi.
    Prezesa/kierownika/dyrektora Canon Polska razem z ta jego cala ignorancka scheda powinni wywalic za przeproszeniem na zbity pysk. Zytnia maja gdzies, wspolprace ze srodowiskiem maja gdzies, uslugi dla profesjonalistow maja gdzies - nawet glupiego baneru o nowym 5d chyba jako jedyni w Europie nie umiescili na swojej stronie. Paranoja

W najblizszym czasie mialem zainwestowac w 1ds, 200 2.0 i 400 2.8 + kilka mniejszych szkiel ale od pewnego czasu powaznie sie zastanawiam czy warto dawac zarabiac firmie ktora tak traktuje swoich uzytkownikow.

A za portal osobiscie bardzo dziekuje - teksty na nim zawarte sa naprawde swietne i mi poczatkujacemu "fotografowi" bardzo duzo daly. Cieszy to ze sa ludzie ktorzy bezinteresownie dziela sie swoja wiedza.
    Ostatnio edytowane przez wojkij ; 06-09-2008 o 13:15

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    W najblizszym czasie mialem zainwestowac w 1ds, 200 2.0 i 400 2.8 + kilka mniejszych szkiel ale od pewnego czasu powaznie sie zastanawiam czy warto dawac zarabiac firmie ktora tak traktuje swoich uzytkownikow.
    To kupa sprzętu (i niemało kasy) - warto podejmować taką decyzję, kierując się emocjami?
    Poza tym - z Wrocławia masz bliżej do Pragi i Berlina - zarówno jadąc na zakupu, jak i w razie (ewentualnego) serwisu. Tak czy owak - "mówią", że różnica w cenie pomiędzy 1Ds a 1D może wkrótce "drastycznie się zmniejszyć"
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Postawa Canona mocno dziwi ostatnio. I to nie tylko polskiego oddzialu - wystarczy wspomniec o np roszczeniach wobec canonrumors - mala rzecz a razi strasznie.

Emocjami sie jednak (nie)stety nie kieruje - za inwestycja w ta firme przemawia jej zaplecze i rozmiar. Nikon mimo iz o wiele bardziej przyjazny(przynajmniej takie mam wrazenie) nie ma za soba takich pieniedzy jak canon, a to przy przyszlosciowej inwestycji w konkretny system ogromnie wazna rzecz imo.

No i Nikos nie ma krotkich stalek - gdyby je mial w dniu premiery d3/d700 to smiem twierdzic ze canon dostal by bardzo konkretnego lupnia - a tak obawiam sie ze rozeszlo sie po kosciach niestety

Zreszta - wszedzie dobrze tam gdzie nas nie ma
    Ostatnio edytowane przez wojkij ; 06-09-2008 o 14:43

Paweł Wietecha
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    A za portal osobiscie bardzo dziekuje - teksty na nim zawarte sa naprawde swietne i mi poczatkujacemu "fotografowi" bardzo duzo daly. Cieszy to ze sa ludzie ktorzy bezinteresownie dziela sie swoja wiedza.
    Dziękuję. Staram się dzielić nie tylko swoją wiedzą ale również wiedzą najwybitniejszych polskich fotografów ptaków. Chcę poza tym, aby portal był całkowicie niezależny w wyrażanych opiniach i poglądach, stąd brak jakichkolwiek ogłoszeń czy bannerów, zwłaszcza firm fotograficznych.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

EOS 1D Mark III wprowadził istną rewolucję w obsłudze tej funkcji. Pozostał co prawda ten sam przycisk aktywacji punktu, lecz sposób wybierania zmienił się diametralnie. Punkty wybierane są przez pokrętła w skomplikowany, zupełnie nie intuicyjny sposób. [...]
    "Za takie „usprawnienie” należy się konstruktorom Canona Złota Malina."
    Zgoda - ale w najnowszej aktualizacji oprogramowania mamy już możliwość ustawiania punktu AF "dżojstikiem" - konsekwentnie, należy zatem konstruktorom dać Oskara (albo przynajmniej nominację?)...

PS
    Oczywiście - strona niezwykle ciekawa, gratuluję.

Paweł Wietecha
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Zgoda - ale w najnowszej aktualizacji oprogramowania mamy już możliwość ustawiania punktu AF "dżojstikiem" - konsekwentnie, należy zatem konstruktorom dać Oskara (albo przynajmniej nominację?)...

PS
    Oczywiście - strona niezwykle ciekawa, gratuluję.
    Dzięki.
    Sprawdziłem opis najnowszego firmware'u i rzeczywiście jest wprowadzona ta zmiana. Pewnie niezauważyłem jej ponieważ to oprogramowanie wpisywał mi serwis. Trudno mi w tej chwili sprawdzić jak to działa, bo aparat jest od ponad miesiąca w serwisie. Obawiam się jednak, że mogą być problemy z precyzyjnym sterowaniem punktami ostrzenia, ponieważ joystick jest bardzo podobny do użytego w 40D, a do jego sposobu pracy mam wiele zastrzeżeń. Tak więc z przyznaniem Oscara chwilowo się wstrzymam. A jak Pan ocenia funkcjonalność tego joysticka?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Obawiam się jednak, że mogą być problemy z precyzyjnym sterowaniem punktami ostrzenia, ponieważ joystick jest bardzo podobny do użytego w 40D, a do jego sposobu pracy mam wiele zastrzeżeń. Tak więc z przyznaniem Oscara chwilowo się wstrzymam. A jak Pan ocenia funkcjonalność tego joysticka?
    Nie mam ani czterdziestki do porównania, ani wielu okazji do przyciśnięcia AF do muru (korzystam z innych przymiotów tego modelu), ale dżojstik wydaje się być zdecydowanie bardziej intuicyjny niż dwa kółka (no i zostawia palec dla ISO).

Paweł Wietecha
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    dżojstik wydaje się być zdecydowanie bardziej intuicyjny niż dwa kółka.
    Całkowicie się z tym zgadzam, moim zdaniem jest to najszybszy sposób wyboru punktu ostrzenia.

sv
    Guest

Domyślnie

Dzięki.
    Sprawdziłem opis najnowszego firmware'u i rzeczywiście jest wprowadzona ta zmiana. Pewnie niezauważyłem jej ponieważ to oprogramowanie wpisywał mi serwis. Trudno mi w tej chwili sprawdzić jak to działa, bo aparat jest od ponad miesiąca w serwisie. Obawiam się jednak, że mogą być problemy z precyzyjnym sterowaniem punktami ostrzenia, ponieważ joystick jest bardzo podobny do użytego w 40D, a do jego sposobu pracy mam wiele zastrzeżeń. Tak więc z przyznaniem Oscara chwilowo się wstrzymam. A jak Pan ocenia funkcjonalność tego joysticka?
    Obecnie joystick działa tak jak powinien; w stosunku do nikona ma jedną zaletę; po ustawieniu np zewnętrznego punktu wystarczy nacisnąć na środek i wracasz do środkowego punktu, naciskając powtórnie wracasz ponownie do poprzednio wybranego (tego nikon o ile wiem nie oferuje); to rozwiązanie jest znakomite jeżeli fotografujesz na przemian w pionie i w poziomie.

Paweł Wietecha
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Obecnie joystick działa tak jak powinien; w stosunku do nikona ma jedną zaletę; po ustawieniu np zewnętrznego punktu wystarczy nacisnąć na środek i wracasz do środkowego punktu, naciskając powtórnie wracasz ponownie do poprzednio wybranego (tego nikon o ile wiem nie oferuje); to rozwiązanie jest znakomite jeżeli fotografujesz na przemian w pionie i w poziomie.
    Dzięki za tę informację, to rzeczywiście bardzo ważne ułatwienie w fotografowaniu ptaków, nawet bez zmiany pozycji aparatu. Na przykład kilka dni temu fotografowałem żerującego bielika, który ciągle obracał głową z jednej strony kadru na drugą. Pracowałem więc górnymi punktami (był to 1D MarkIIN), ale gdy ptak podfruwał lub był atakowany przez rywala, to nakorzystniejsze było błyskawiczne przełączenie na punkt środkowy. Możliwość powrotu do środkowego/wybranego punktu jest więc istotnym udogodnieniem.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów