Oj pomyliłem wątki. Sorry, miało być w wątku 5d mark III.
Oj pomyliłem wątki. Sorry, miało być w wątku 5d mark III.
Dla uwidocznienia problemu przeprowadziłem mały test wg metodologii opisanej w tym artykule : How to Quickly Test Your DSLR for Autofocus Issues , dla porównania użyłem też Canona 5d Mk2 z testowanym obiektywem i jestem zdziwiony... szczęka mi opadła... zresztą zobaczcie sami:
1. Canon 1d Mk3 + EF 28/1.8: http://goo.gl/eR5NS
2. Canon 5d Mk2 + EF 28/1.8: http://goo.gl/MNqrg
Zdjęcia przedstawiają cropy 100% ze środka tablicy testowej, zdjęcie referencyjne zostało zrobione na Live View, przed każdym następnym zdjęciem testowym pierścień ostrości został obrócony do początku skali ostrości, tak aby aparat za każdym razem od nowa ustawił ostrość. Jak widać 5D2 trafiło idealnie za każdym razem. W obydwu puszkach MicroAdjustment wyłączone.
Co jeszcze zauważyłem to to, że na 1d3 po ustawieniu i potwierdzeniu ostrości, kiedy znów nacisnę spust do połowy, obiektyw się kręci leciutko w jedną albo drugą stronę i potwierdza ostrość na odrobinę innym ustawieniu... w 5d2 tak nie mam - jak już ustawi, to choćbym wciskał 5 razy, aparat nie kręci szkłem prawie wcale...
W poniedziałek poślę te foty do serwisu... Zapłaciłem już za rekalibrację puszki, która jak widać niewiele dała, na szczęście na usługę są 3 miesiące gwarancji...
mam prośbe
czy może sie ktos podzielić instrukcją do 1Dmk3 w pdf
x pro2/ 23/ 56/10-24/
potrzebuje porady
mam kłopocik z 50 1,4, tzn moze tylko wydaje mi się, że powinno być bardziej ostro na f2,2 -2,8
jakie macie doświadczenia tzn ostrosc szkła na aps-h vs FF
prawdopodobnie FF pozwala bardziej wycisnąć max ostrości, jakości z danego szkła
może ktoś kto posiada 1dmk3 i FF wypowie się, mogę wysłac na mail pare fotek,
w poniedziałek musze podjąć decyzje czy odsyłać czy też nie ma co bo lepiej na 1D juz sie nie da
do 28 i 85 nie mam zastrzeżeń, jest jak oczekiwałem
mój tkosiada@gmail.com
x pro2/ 23/ 56/10-24/
Instrukcja w sieci jest od Ds po polsku, to w zasadzie to samo. Jeśli nie znajdziesz, daj znać, podeśle.
|EOS Canon 1D MKIII | Sigma 24-70mm f/2.8 EX DG | Sigma 70-200mm/f2.8 | Canon 50/f1.8 | Sigma 12-24mm/f4.6-5.6 DG| YN-622 |580EXII |
mam 1dmk2 i 1dsmk2 oraz to szkło jakby co pisz pocztę foto@koko74.pl
Szczerze to te szkła są tak zbudowane ze występują minimalne różnice albo w skutek długiego użytkowania po prostu minimalnie się rozregulują. I według mnie zamiast się głowić i szukać sztuki idealnej pod swój korpus – kupujesz jakąś sztukę idziesz z nią do serwisu foto i tam czyszczenie i idealna regulacja pod twoje body to koszt jakieś 150 zł.
ja na dniach będę odbierał swoje 1D MkIII i szkiełka z regulacji AF to dam znać
Mam pytanie do posiadaczy 1D MKIII.
A tym artykule: www.foto-ptaki.pl - Canon 1D Mark III vs Nikon D3
autor pisze, że w aparacie tym jest bardzo trudny do opanowania system wybierania punktu ostrości.
Naprawdę nie ma możliwości ustawienia aparatu by wybierać aktywny punkt manipulatorem?