Strona 156 z 170 PierwszyPierwszy ... 56106146154155156157158166 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 551 do 1 560 z 2028

Wątek: Canon EOS 1D Mark III

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Jak to w końcu jest z tą wadliwą serią 1D Mk III. Kupiłem niedawno to body, jarałem się się strasznie przez pierwsze dwa dni (dałem upust emocjom w jednym temacie na tym forum), ale okazało się, że **** - aparat nie ostrzy. Niby był na Żytniej w 2008 roku z tym problemem, ale pan z Żytniej powiedział, że wtedy był regulowany tylko autofocus. Na moje pytanie o wadliwą serię zachowywał się jakby nie wiedział co do niego mówię. I teraz pytanie jaka jest szansa, że jak im wyślę puszkę to znowu mi nie wyregulują AF i powiedzą, że niema problemu. Raczej robiąc zdjęcia ciężko będzie im trafić, bo zrobiłem jak na razie 1400 zdjęć i 6 razy mi cholera ostrzyć nie chciała (w tym raz się zdarzyło, że zauważyłem problem, chciałem powtórzyć ujęcie i ciągle nie łapała ostrości). Potem jakimś dziwnym trafem powiedział, że jak coś to naprawią za darmo. No, ale "jak coś". A jak nie? Nie chcę płacić za coś, co i tak nie będzie działać. Jak im udowodnić, że ta jedynka w 100% wymaga naprawy?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jeszcze mi teraz przyszło na myśli. Czy waszym zdaniem jeśli mój aparat pochodzi z wadliwej serii, to mogę się domagać wymiany "czegoś tam" nawet jeśli serwis stwierdzi, że jest wszystko ok? Jutro do nich zadzwonię z tym pytaniem, ale może ktoś z was ma już doświadczenie w tej materii.
    Ostatnio edytowane przez Hellfire ; 10-06-2010 o 20:31 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hellfire Zobacz posta
    bo zrobiłem jak na razie 1400 zdjęć i 6 razy mi cholera ostrzyć nie chciała (w tym raz się zdarzyło, że zauważyłem problem, chciałem powtórzyć ujęcie i ciągle nie łapała ostrości).
    Po tym jak moja 5Dmk2 przy dwóch seriach w servo za biegającymi dzieciakami trafiła jakieś 3-4 zdjęcia na 30, podjąłem decyzję o zakupie 1nki.

A Ty tutaj takie cyfry przytaczasz

a tak na poważnie, to współczuję, ja dopiero jestem przed pierwszymi testami i zdjęciami.

Przy okazji, napiszcie, bo gdzieś w tym wątku była informacja (z końca 2007) że canon poda sposób jak w "domowych" warunkach sprawdzić działanie dobiegaczki na tą nieszczęsną przypadłość. Wiadmo jak? Czy po prostu ma wyjść w praniu?
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek_Gd Zobacz posta
    Po tym jak moja 5Dmk2 przy dwóch seriach w servo za biegającymi dzieciakami trafiła jakieś 3-4 zdjęcia na 30, podjąłem decyzję o zakupie 1nki.

A Ty tutaj takie cyfry przytaczasz

a tak na poważnie, to współczuję, ja dopiero jestem przed pierwszymi testami i zdjęciami.
    Z tym, że ja mam problem z One Shot. Wczoraj robiłem pani portret. Zdjęcie nieostre. Widocznie się pomyliłem. Powtórka. Znowu nie ostre. Ok, za mały kontrast, ostrzymy testowo na czarna opaskę na blond włosach. Nie da się nie trafić. Nie ostre. Chowamy jedynke do plecaka, wyciągamy pięćdzięsiątke. Klik. Ostre idealnie.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Żadne regulacje tu nic nie pomogą IMHO. Dopiero wymiana "czegoś tam" i wgranie na nowo softu (ale tego fabrycznego) daje efekt. W przypadku mojego kolegi było dokładnie tak jak mówię. U nas regulowali, w Berlinie wymienili i działa wszystko jak powinno.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Powiem Ci , że też zauwazyłem jakby problem z ostrzeniem w słońcu używając jasnych stałek. Choć to na razie tylko krótkie testy bo nie mam czasu na nic innego. Np 34L albo 50/1,4 gdy są w pełni otwarte - ostrzyłem na kartonik z obiektyw na balkonie (jak Cichy w testach )- słońce za chmurami - pyk - ostre, słońce wyszło - pyk nie ostre.

Poza tym zauważyłem przy mikroregulacji taką przypadłość - ostrzenie one shot, punkt centralny - kartonik prawie ostry, przełączam na MF nie zmieniając ustawienia w obiektywie aby sprawdzić na LV - powiększenie 10x i co... super ostre nie wiem jeszcze o co chodzi, ale mimo wszystko podejrzewam że błędy są po stronie usera. choć wygląda to dziwnie.

Tak samo myślałem o servo, że jest coś nie halo, a po przeczytaniu oficjalnego poradnika servo (canon usa) już jest zdecydowanie lepiej.

Aha... wciąż zbieram szczękę z podłogi jeśli chodzi o szybkość AF i dobiegaczki w servo, natomiast co do dokładnośći AF to nabrałem teraz większego szacunku do tego z 5DmkII
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Bywalec Awatar kusy
    Miasto
    andrychów

Domyślnie

Tak samo myślałem o servo, że jest coś nie halo, a po przeczytaniu oficjalnego poradnika servo (canon usa) już jest zdecydowanie lepiej.

Aha... wciąż zbieram szczękę z jeśli chodzi o szybkość AF i dobiegaczki w servo, natomiast co do dokładnośći AF to nabrałem teraz większego szacunku do tego z 5DmkII
    ...a masz taki poradnik w naszym ojczystym języku może????
    Ja też nabrałem szacunku do af z 5DmkII, po konfrontacji z jedynkowym aefem
    też bym sie zaznajomił (choć mam mark IV, ale jednak)
    CANON...

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kusy Zobacz posta
    A ja wręcz przeciwnie, ale może dlatego że mam porównanie tylko do pierwszego 5d.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Bywalec Awatar kusy
    Miasto
    andrychów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robson01 Zobacz posta
    A ja wręcz przeciwnie, ale może dlatego że mam tylko do pierwszego 5d.
    ...no w tym przypadku raczej nie ma co porównywać
    CANON...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kusy Zobacz posta
    ...a masz taki poradnik w naszym ojczystym języku może????
    też bym sie zaznajomił (choć mam mark IV, ale jednak)
    niestety nie mam, ten z canon.usa wisi tutaj:

http://www.usa.canon.com/dlc/control...articleID=2866
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Kalibracji używam zawsze i w każdej puszce - również w 1DIII. Po to ona jest aby można było w domowym zaciszu skalibrować sobie dokładnie puszkę pod każde szkło jakie mamy. Wielu ludzi uważa, że defaultowo już jest ostro ale to złudzenie - wystarczy wyostrzyć w trybie LV, zrobić fotkę a potem przeostrzyć na AF i porównać. W większości przypadków - a przerobiłem wieele - jest różnica i drobna korekta daje nam ostrość co do milimetra tam gdzie być powinna. Polecam spróbować - niby proste i znane ale często niedoceniane narzędzie.
    dzięki za info, na razie jestem w fazie testów, i nie jest chyba tak malinowo jakbym chciał bo np 50/1,4 wyregulowany trafia do 2-3m idealnie, ale już na 10 metrach mydełko i o dziwo powrót do ustawienia 0 w mikroregulacji pomaga na 10m , ale znów na 2-3 m lipa
    Ostatnio edytowane przez Arek_Gd ; 25-06-2010 o 12:33 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

dzięki za info, na razie jestem w fazie testów, i nie jest chyba tak malinowo jakbym chciał bo np 50/1,4 wyregulowany trafia do 2-3m idealnie, ale już na 10 metrach mydełko i o dziwo powrót do ustawienia 0 w mikroregulacji pomaga na 10m , ale znów na 2-3 m lipa
    Nie miałem możliwości zabawy kalibracją to pytanie - nie można tam ustawić przypadkiem osobno na short distance i long distance? Albo jeszcze lepiej w metrach/stopach?

Strona 156 z 170 PierwszyPierwszy ... 56106146154155156157158166 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów