No pucha fajna i jak widac zrobienie FF i 8-10fps to nie takie proste skoro jeden DIGIC sie nie wyrabia przy cropie 1.3x. Jeszcze duzo wody w Wisle uplynie zanim zobaczymy zunifikowana jedynke.
Oczywiscie jestem totalnie niezainteresowany takimi jedynkami.
Bardziej interesuje mnie to:
Wyjasnijcie mi cos:
- zyskujemy zatem wiecej miejsca na korekcje koloru bez psucia gradientow, zgadza sie?
- jak mam zrobic te korekcje kolorow na monitorze skoro 99% monitorow komputerowych slabo wyswietla sRGB nie wspominajac o czyms bardziej zaawansowanym? Czy ja te lepsze przejscia tonalne na np. niebieskim niebie w ogole bede widzial? Moze ktos wie jak to jest?
- te lepsze gradienty i tak zgina w druku chyba ze sie ma w domu super-hiper-wypas drukarke.
- w takim razie czy przecietny Kowalski w ogole zobaczy jakas poprawe? Mowie o gradientach koloru bo to ze przy okazji dynamic range sie poprawi i swiatla beda mniej wyjarane to inna sprawa.
P.S. Darujcie sobie sample. Sciagnalem kilka z nich i sa tak slabe jak te slynne sample z 5D. Miekkie, rozmyte, mydlane. Nie warto.
Z tymi 14 bitami to może być równie dobrze lipa, jak fajna sprawa. "Za analoga" im skaner miał tych bitów więcej, tym więcej potrafił wyczytać informacji z cienia. Oczywiście - w taniutkich, syfniutkich skanerach to nie działałało, bo marny element CCD z badziewiarską optyką dawał tak mało danych, że dzielenie ich na czworo kompletnie nie przynosiło korzyści (vide - Pentax K10D). Natomiast dobry skaner potrafił wyciągnąć kolor i informację z takiego błota, że na podświetlarce nic tam nie było widać. Jeśli zatem z matrycy da się jeszcze coś więcej "wycisnąć", to teoretycznie 14 bitowe przetworniki powinny dać większe możliwości w forsowaniu zdjęć...
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 22-02-2007 o 19:01
Tylko ze nie bierzesz rawa jak go pucha stworzyla a poddajesz obrobce. Mozesz z czesci informacji zrezygnowac. Mozesz czesc informacji zaciesnic w waskim pasmie histogramu a inna czesc rozciagnac ile tylko sie da. Majac 12 bit zamiast 14 masz 4x wieksze szanse, ze w takim rozciagnietym pasmie wyjdzie sieczka i schody a nie plynne przejscia.
Kiepska drukarka i monitor nie sa tu usprawiedliwieniem aby tego nie robic.
...
Wy to w teoretyzowaniu jesteście naprawde nieźli, bity, cropy, skanery, przetworniki.. ale poza fotami Snowboardera nie widziałem żadnych ponadprzeciętnych fot spośród braci tutaj się udzielającej![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
Przypominam jedynie, że 22bitowy przetwornik w K10D odpowiedzialny jest za przejścia tonalne a nie za dynamikę. I to jest widać na zdjęciach.
Czy ktoś dysponujący serwerem mógłby wrzucić sample i zapodać tu linki - też próbowałem to ściągnąć i ni hu-hu.
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Masz cropa z baby 35 1.4 L.
O obiektywach wiem prawie wszystko