Cytat Zamieszczone przez naan Zobacz posta
Oczywiście moje wyliczenia są przybliżone i za każdym razem sumy inaczej się rozłożą, ale chyba moje rozumowanie jest sensowne, no chyba że nie biorę pod uwagę jakiś innych istotnych kosztów.
Takie sobie to rozumowanie. O kilku sprawach koledzy już napisali, ale podsumowując:
- wyrabiasz pozwolenie na robienie zdjeć w miejscach kultu ....(ja rocznie płacę 100 zł ale kwoat zalezna od diecezji) ...więc co łaska odpada
- odbitki po 2 zł ? ...troche drogo. U mnie zdecydowanie mniej na dobrym papierze. Dużo zalezy od tego jak sie dogadasz z labem i ile zdjęć oddajesz do wołania. Ja mam inne ceny niż klienci detaliczni
- miejsca plenerowe.... zdecydowanie płaca Młodzi, więc koszt odpada
- paliwo... ja w kalkulowuję w cenę zlecenia 100 km. Jeżeli dysans jest większy dorzucam do zlecenia za kilometrówkę. Młodzi się na to godzą bez problemu
- album za 50 zł..... zalezy na ile zdjęć ale ja zdecydowanie więcej płace za albumy przy czym jest to opcja dodatkowa poza podstawową cena uslugi. Młodzi dostają do wyboru kilku producentów, ja najczęściej wyklejam taki album. Nie godzę się na wyklejanie wszystkich albumów. Zależy mi zeby moje zdjęcia znalazly się w ładnym albumie. To jest najlepsza reklaa mojej pracy. Coraz częśćciej skladam fotoalbumy dobrej jakości. Oczywiście wszystko to dodatkowe pieniądze
- UWAGA, w swojej kalkulacji zapomniałeś o bardzo ważnej rzeczy . Policz sobie podatki i ZUS !!!

To z grubsza wszystko. Jest jeszcze parę aspektów tego biznesu ale jak poczytasz sobie troche rózne wątki, zaczniesz świadczyć usługi to sam do tego dojdziesz. Powodzenia.
-