Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 61

Wątek: Zaczynanie z ślubami

Uzależniony

Domyślnie

Jak ja juz dawno nie widziałem dobrych zdjęć ze ślubów. Prawda jest taka że lepiej jest dać szanse zakochanemu w fotografii amatorowi niz tym ślubnym "zawodowcą". I choćby taki amator robił ten temat pierwszy raz to i tak wieksze prawdopodobieństwo że coś z tego wyjdzie. Tu potrzebna jest pasja. Znam wieluuuu zawodowych ślubiarzy i dziwie się jak ludzie moga za te ich wypociny płacić.

Początki nałogu Awatar Kalina
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amroz Zobacz posta
    Prawda jest taka że lepiej jest dać szanse zakochanemu w fotografii amatorowi niz tym ślubnym "zawodowcą". I choćby taki amator robił ten temat pierwszy (...)
    100% racji! To bardzo fajne jak Mlodzi dostaja najpierw zdjecia od takiego amatora - kiedy oddaje swoje, poziom satysfakcji z wykonanej uslugi automatycznie podwyzsza sie przez to o dwa poziomy
    Ostatnio edytowane przez Kalina ; 15-06-2007 o 00:26
    Pkt 8 regulaminu forum

Coś już napisał
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

ja na moim ślubie miałem 2 fotografów tzn:

1 z zakładu.... - wybralismy do albumu jego 3 - 4 zdjecie

2 amator z zacięciem - 99% zdjęć (5 rolek 36 - rok 2000 o cyfrze nikt nie myślał) wybranych jego i szczena mi opadła....

później miałem okazję robić zdjęcia już sam na kilku ślubach - tak dla wprawy wśród znajomych - nie brałem kasy i dawałem nagrywaną płytkę i też z czasem widziałem dużą różnicę w moich zdjęciach i braki w sprzęcie

przede wszystkim robić dużo zdjęć.... no i w Toruniu niestety jak ślub jest w którejś z naszych gotyckich "armat" to bez dobrego sprzętu ciężko jest uzyskać taki efekt za który moznaby wziąść pieniądze
    30D + 50 f1.8 + 70-300 USM + 17-85 IS + 70-200 f2.8L + 24-70 f2.8L + 580EX Stofen

Dopiero zaczyna Awatar Gooferek
    Miasto
    Ostrowiec

Domyślnie

Ja teraz mam podobna sytuacja z wejsciem na rynek zdjec slubnych. Do tej pory zdjecia pstrykalem na weselach rodzinnych, ale jednak doszedlem do wniosku ze chyba warto wyjsc "na zewnatrz". 28 lipca mam sesje slubna, potem 4 sierpnia pojawila sie kolejna. Klienci sami sie zglaszaja, bo pewnie trafili na zdjecia w moim portfolio i spodobaly im sie. Napewno nie robie jakiejs super rewelacji w zakresie zdjec slubnych, ale w porownaniu z tym co reprezentuja w moim miescie wszyscy fotogafowie z salonow foto to chyba reprezentuje niezly poziom, i to nie tylko moje zdanie. Moze uda mi sie wejsc szerzej na ten rynek i rozwinac, ale zobaczymy co bedzie po tych dwoch slubach i jak klienci odbiora moja zdjecia.
    A wszystkim ktorzy wlasnie teraz zaczynaja zdjecia w takiej branzy i wszystkim ktorzy juz dzialaja zycze udanych kadrow
    Canon 350D | Canon 50D | Tamron 17-50/2.8 | Canon 50/1.4 | Canon 70-200/4L | Speedlite 580EX+430EX | talia karta

naan
    Guest

Witam
    Rzadko udzielam się na forach, jestem głównie czytelnikiem. Nie znalazłem jednak nigdzie odpowiedzi na swoje rozmyślania dotyczące właśnie fotografii ślubnej. Dlatego chciałbym trochę rozwinąc wątek.
    Mam już za sobą kurs organizowany przez kurie na temat fotografowania w kościołach i zamierzam zacząć od kilku darmowych sesji, by się doskonalić. Zastanawiam się nad kosztami i zyskami z tej pracy, naturalnie jak będę już za to kasował. Zyski są oczywiste, mówię za ile robie i można się trochę potargować. Ale ile zostaje dla mnie? Jakie są wydatki? (nie wdając się w groszowe rozważania) Pomijając też oczywiście sprzęt.
    1.Trzeba więc wydać trochę na benzynę, aby wszędzie dojechać.
    2. Zrobić odbitki zdjęć i kupić album
    3. Co łaska dla księdza za możliwość fotografowania w jego kościele
    ...
    i tu mi się pomysły kończą. (no prąd, plyty CD lub DVD... ale to raczej drobiazgi)
    Jakie są jeszcze koszty? Czy np. jeśli robimy jakiś plener i para chce zdjęcia w jakimś np. dworku gdzie od razu ktoś woła że trzeba najpierw zapłacić za możliwość fotografowania to idzie to z mojej kieszeni, czy to para musi dołożyć na swoje fanaberie?

Coś już napisał

Domyślnie

ja w zależności od miejsca traktuję sprawę - jeśli kwota za jakiś wydumany plener jest powyżej 200zł to proponuję dopłatę młodym, jeśli poniżej biorę to na swój kark.
    Pytasz o dodatkowe koszty - najważniejszy jest sprzęt. Musisz mieć dodatkowe aku, poza tym minimum 2 karty pamięci, no i na czarną godzinę zamienny aparat - trzeba pamietać, że są to chwile które już nie wrócą, więc na wypadek jakichkolwiek awarii trzeba mieć w zanadrzu drugi sprawny i sprawdzony aparat.
    Przydało by się jeszcze ochronić aparat przed deszczem (też wychodzą piękne zdjęcia).
    No i skoro dopiero zaczynasz no to musisz mieć się czym pochwalić więc min. 3 albumy twoich osiągnięć - nie tylko ślubnych!! młodzi często patrzą jak fotograf sprawdza się też w innych sytuacjach i dobrze byłoby mieć jakiś album z poprzedniego ślubu żeby pokazać co i jak dokładnie dostaną.
    i jeszcze pewnie wiele innych rzeczy, których w tej chwili nie mogę sobie przypomnieć.
    Foto Epoka

naan
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Foto Epoka Zobacz posta
    Pytasz o dodatkowe koszty - najważniejszy jest sprzęt. Musisz mieć dodatkowe aku, poza tym minimum 2 karty pamięci, no i na czarną godzinę zamienny aparat - trzeba pamietać, że są to chwile które już nie wrócą, więc na wypadek jakichkolwiek awarii trzeba mieć w zanadrzu drugi sprawny i sprawdzony aparat.
    Przydało by się jeszcze ochronić aparat przed deszczem (też wychodzą piękne zdjęcia).
    Tak, sprawy sprzętu i bycie przygotowanym na wszelkie możliwe wpadki to podstawa, ale traktuje to jako inwestycję (o ochronie aparatu nie pomyślałem ??: ). Moje pytanie odnośnie dodatkowych wydatków zmierza do tego jaki będzie okres amortyzacji. Chciałbym mieć ogólne pojęcie po ilu sesjach wyjde na swoje. No to zależy oczywiście od tego ilu będę miał chętnych na moje usługi i muszę brać pod uwagę, że w między czasie dalej będę inwestować w sprzęt. Ale chciałem zrobic sobie uśrednioną kalklację, taki mały biznes plan jakie realne zarobki mogę osiągnąć, amortyzując jednocześnie sprzęt. (skąd ja znam takie fachowe słowa )

Cytat Zamieszczone przez Foto Epoka Zobacz posta
    No i skoro dopiero zaczynasz no to musisz mieć się czym pochwalić więc min. 3 albumy twoich osiągnięć - nie tylko ślubnych!! młodzi często patrzą jak fotograf sprawdza się też w innych sytuacjach i dobrze byłoby mieć jakiś album z poprzedniego ślubu żeby pokazać co i jak dokładnie dostaną.
    i jeszcze pewnie wiele innych rzeczy, których w tej chwili nie mogę sobie przypomnieć.
    Właśnie darmowe sesje miałyby też na celu zgromadzenie przykładów, aby pokazać następnym, no i na stronę internetową.
    Niechciałbym być uznany za kogoś kto się czepia drobiazgów, można oczywiście zacząć od razu i uczyć się na własnych błędach, ale podchodzę to tego jak do biznesu i chciałbym już na starcie mieś przybliżone pojęcie ile z tego mogę wyciągnąć jak się przyłożę.
    Dzięki za odpowiedz.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Hmm.. wg mnie to powinieneś podać gdzie zamierzasz te zdjęcia robić (obszar geograficzny) - inne ceny na pewno będą w warszawie czy Poznaniu a inne w Rzeszowie czy Suwałkach.. poza tym sam musisz określić grupę docelową swoich klientów.. Wg mnie na początek (zakładam że masz pojęcie o robieniu zdjęć - czyli masz opanowany warsztat) trzeba by zainwestować na początek jakieś 8-1- tysięcy (body co najmniej 2 cyfrowe, lampa 580 Ex, szeroka stałka lub szeroki zoom i krótki - średni zoom, do tego analogowe body jako backup, akumulatory itp.).. Potem dokupisz co tam jeszcze ci braknie..
    Co do kasy jaką możesz zarobić to zależy to od twojej lokalizacji i tego jakim klientom chcesz robić zdjęcia (musisz określić minimum za jakie robisz).. Ceny średnio wahają się od 600 złotych do 3 tysięcy więc rozpiętośc jest duża..
    Ostatnio kolega pochwalił się że znowu będzie robił śluby (robił parę dawno na analogu) i kamerzysta z którym kiedyś robił zaproponował mu współpracę.. ma zamiar kupić 400D z kitem i lampę 430Ex.. za wesele (full od USC czy kościoł po imprezę do 1 w nocy bez pleneru) ma brać 600 zł - ja na takie coś bym się nie odważył ale jak widać nie wszyscy są tacy strachliwi jak ja.. Na początku jak będziesz się "dorabiał" portfolio to oczywiście nie możesz brać za dużo ale jak od razu będziesz bardzo tani to potem tylko trudniej będzie podnieść ceny (bo mówili że jesteś tani a będzie szkoda odpuścić itp.)..

Pozdrawiam
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

naan
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Hmm.. wg mnie to powinieneś podać gdzie zamierzasz te zdjęcia robić (obszar geograficzny)
    W Bydgoszczy, no i okolice. Zrobiłem rozpoznanie dzwoniąc po fotografach i ceny były w granicach 800-1900zł, ale najczęściej było to 1000 lub 1200 zł, za ceremonię, imprezę do oczepin i plener. Za to otrzymałbym przeważnie wszystkie zdjęcia na płycie i obrobione, album z 30-50 zdjęciami i czasem prezentację.
    Zacząłbym od 2-3 ślubów za darmo, a później za 1000. No, ale to zobaczył bym jak idzie. Ale ile z tego będzie dla mnie?

Powiedzmy kasuje 1000zł. Robię odbitki np. 50 zdjęć 15x21 po około 2 zł za sztukę to -100zł, do tego oczywiście album za średnio -50 zł, powiedzmy że trafiłem na ksiądze u którego "co łaska" to -100zł, a na benzynę wydam z -50zł. To razem -300zł, czyli dla mnie 700zł, a jak będzie trzeba jeszcze zapłacić za możliwość fotografowania w jakimś np. dworku jakieś -200, to na rękę zostaje 500zł. Jak będzie dobra promocja (no głównie dzięki dobrym zdjęciom) i uda się zająć 4 weekendy, to w miesiącu można wyciągnąc bez problemu przynajmniej 2000zł.
    Chyba warto.
    Oczywiście moje wyliczenia są przybliżone i za każdym razem sumy inaczej się rozłożą, ale chyba moje rozumowanie jest sensowne, no chyba że nie biorę pod uwagę jakiś innych istotnych kosztów.

Domyślnie

Hmmm a sprzęt?

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów