Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Wątek: E-TTL w Eos 50

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie E-TTL w Eos 50

Takie głupie pytanie: Czy ktoś może wie czy pomiar światła ETTL w Eosie 50 jest zależny od bieżącego trybu pracy światłomierza? konkretnie chodzi mi o to, czy jak włącze pomiar światła wokół centralnego punktu, a nie matrycowy, to czy błysk jest też mierzony tylko przez środkowy czujnik? Czy przez całą matrycę?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie Re: E-TTL w Eos 50

Cytat Zamieszczone przez ukasz
    Takie głupie pytanie: Czy ktoś może wie czy pomiar światła ETTL w Eosie 50 jest zależny od bieżącego trybu pracy światłomierza? konkretnie chodzi mi o to, czy jak włącze pomiar światła wokół centralnego punktu, a nie matrycowy, to czy błysk jest też mierzony tylko przez środkowy czujnik? Czy przez całą matrycę?
    Z tego co ja się wczytałem to E-TTL mierzy _zawsze_ matrycą. Jeżeli jest włączony AF to najwieksza waga jest przykładanego do używanego punktu AF, jeżeli wyłączony to do centralnego... Algorytm jest oczywiście nieznany...
    Tryb pracy światłomierza o którym piszesz działa tylko przy pomiarze światła zastanego (tego mierzonego jak jest założona lampa - też), natomiast ekspozycja lampy jest mierzona zawsze matrycą. Każdy E-TTL tak ma, nie tylko w EOS'ie 50.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uprawnienia umieszczania postów