Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Powtorka z Dw. Centr. - Zl. Tarasy

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez daszek Zobacz posta
    Prawo wlasnosci, regulamin..., ok, ale konkretnie, jaki przepis prawny?
    Przepraszam, ze draze temat, ale wydaje mi sie to istotne.
    Toz przeciez pisze, ze na koncu tego regulaminu sa wymienione konkretne paragrafy stanowiace podstawe prawna dla tego regulaminu. Czy wyczerpuja one wszelkie watpliwosci nie wiem i watpie, ale na szczescie ni mam szczegolnego zaciecia do fotografowania w supermarketach czy innych galeriach

Domyślnie

Zaczalem grzebac w necie, niestety na chwile obecna nie znalazlem nic co by dalo odpowiedz na moje watpliwosci.
    OT:
    Za to znalazlem podstawe prawna do wykonywania zdjec na dworcu. A wlasciwie mowiaca o tym, ze te zdjecia, jezeli nie sluza celom zarobkowym, mozna wykonywac (Dz.U. 2004 Nr 264 poz. 2636). Lektura, z 2005 roku wiec generalnie aktualna http://www.pod-semaforkiem.aplus.pl/zakaz.php

Coś już napisał Awatar Army
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W sobotę około 15 byłem w złotych tarasach w ciągu 8 minut kazali mi schować aparat 6 razy ( nie ma różnicy czy eLka czy 50tka - tak samo się czepiają) Nawet jak fociłem modela, który się szwędał po ZT i wyraził oficjalną zgodę a fociłem go na tle kawałka czarnego materiału to kazali mi spadać na bambo. W czwartek robiłem całą sesję na peronie na centralnym (blendy, asystenty, statywy i modele), sesja zajęła mi jakieś 20 -30 min, 5 milicjantów siedziało i się przyglądało z oddali, ale NIC...Chyba powoli mądrzeją. Może zauważą, że takie ściganie w ZT też nie ma sensu.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Army Zobacz posta
    Może zauważą, że takie ściganie w ZT też nie ma sensu.
    Raczej nie... ZT to wlasnosc prywatna i masz na wejsciu wyzej wspomniany Regulamin. Czyli troche inne zasady obowiazuja na dworcach niz na terenie prywatnym.

A co do robenia calej sesji na peronie vs pstrykanie mungo to zwykla subiektywna interpretacja sytuacji przez pilnujacych porzadku. Inaczej traktuje sie "profesjonalistow ze statywami i blendami, moze film kreca, moze sie zalapie" a inaczej "dzieciaki z aparatami, moze na uslugach terorystow, moze sie szefowi podlize" (bez urazy ktokolwiek by sie poczuc mogl urazony).

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

bzdura o tej ochronie architektury:
    stawa o prawie autorskim mówi :

Art. 33. Wolno rozpowszechniać:
    1) utwory wystawione na stałe na ogólnie dostępnych drogach, ulicach, placach
    lub w ogrodach, jednakże nie do tego samego użytku,

Budynki nie są chronione przed robieniem zdjęc, a tylko przed skopiowaniem
    pomysłu projektu.
    Właściciel ma prawo wyprosić z terenu prywatnego, ale nie do końca tak się ma
    rzecz z obiektami urzyteczności publicznej jakimi sa sklepy.
    a co myslicie o tej wypowiedzi??
    bo wedlug mnie jest zasadna

Coś już napisał Awatar Army
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

HAHA - to w takim razie albo trzeba wyglądać mega pro i robić w około szum albo być jak 007. Myśle, że walka na artykuły z przeróżnych kodeksów z oprawcą nie ma sensu. stawiam raczej na szybkie nogi lub mały aparat :P

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Raczej nie... ZT to wlasnosc prywatna i masz na wejsciu wyzej wspomniany Regulamin. Czyli troche inne zasady obowiazuja na dworcach niz na terenie prywatnym.

A co do robenia calej sesji na peronie vs pstrykanie mungo to zwykla subiektywna interpretacja sytuacji przez pilnujacych porzadku. Inaczej traktuje sie "profesjonalistow ze statywami i blendami, moze film kreca, moze sie zalapie" a inaczej "dzieciaki z aparatami, moze na uslugach terorystow, moze sie szefowi podlize" (bez urazy ktokolwiek by sie poczuc mogl urazony).
    Vitez - nie masz racji - ZT są terenem publicznie dostepnym i tam nie może być zakazu fotogafowania prawnie umocowanego (wynikającego z prawa własności, kodeksu cywilnego czy czego tam jeszcze) - mógłby taki być jakby dostep był reglamentowany czyli np. wyrabiając karte do Makro czy innego selgrosa (trzymając się marketów) musisz zaakceptowac regulamin i wtedy dostaniesz karte i możesz robic zakupy, a jak nie to cie nie wpuszczą.. - teren objęty jest "reglamentacją" i żeby tam wejść to musisz zaakceptować regulamin najczęściej podpisując zgode na jego przestrzeganie - w ZT czy innych ogólnodostepnych galeriach handlowych nie musisz tego robić ( co z tego że jest i gdzies tam wisi - nie masz obowiązku go czytać) i dlatego można tam focić - to ze sa jakieś naklejki to widzimisię właścicieli nie podparte żadną podstawą prawną.. Nie ma w Polsce prawnej ochrony wizerunku nieruchomości ani ruchomości - tylko osób i to w okreslonych sytuacjach.

co do peronu to po ostatnich wydarzeniach i nagłośnieniu w mediach sprawy pewnie wolą się ni wychylać i dlatego nie reagowali

Poadrawiam
    Artur
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 21-02-2007 o 01:02
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Vitez - nie masz racji - ZT są terenem publicznie dostepnym i tam nie może być zakazu fotogafowania prawnie umocowanego
    Mylisz pojecie terenu publicznego a terenu prywatnego publicznie dostepnego.
    Np nasze forum jest prywatne ale zarazem publicznie dostepne i Hazan moze sobie tu, na swoim prywatnym terenie nakzac/zakazac co mu sie zywnie podoba a ten kto wchodzi na teren prywatny automatycznie zgadza sie na podstawiony mu przy wejsciu pod nos regulamin takiego terenu, niezaleznie od tego czy wstep jest publiczny (czyt nieograniczony, nieplatny) czy nie.

Co do naklejek z widzimisie - pojdz, przeczytaj podstawe prawna na takich naklejkach, dopiero to da ci pewnosc ze ichnia podstawa prawna nie ma uzasadnienia.

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Np nasze forum jest prywatne ale zarazem publicznie dostepne i Hazan moze sobie tu, na swoim prywatnym terenie nakzac/zakazac co mu sie zywnie podoba a ten kto wchodzi na teren prywatny automatycznie zgadza sie na podstawiony mu przy wejsciu pod nos regulamin takiego terenu, niezaleznie od tego czy wstep jest publiczny (czyt nieograniczony, nieplatny) czy nie.
    Tutaj nie do końca masz rację. Mam wrażenie, że to są trochę różne sprawy. Owszem, jeśli ktoś chce brać aktywny udział w forum to pierwsze co musi zrobić przy rejestracji to zaakceptować regulamin. Ale jak chce tylko czytać to regulamin go nie obchodzi. To tak jakby ktoś kto wchodzi do galerii żeby tylko pooglądać nie musiał czytać regulaminu, ale jak coś kupuje to przy kasie podstawiają mu pod nos regulamin coby albo podpisał, albo towaru nie będzie. Wydaje mi się, że przenośnia nie jest trafiona (tudzież nie do końca trafiona).
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Co do naklejek z widzimisie - pojdz, przeczytaj podstawe prawna na takich naklejkach, dopiero to da ci pewnosc ze ichnia podstawa prawna nie ma uzasadnienia.
    Nie mylę się.. przykład z forum nie jest trafiony bo odnosi się do czegoś zupełnie innego więc się nie wypowiadam.
    Co do sklepów czy galerii - w Kielcach są tylko 4 czy 5 sklepów - dzisiaj byłem w jednym - jest tabliczka z przekreslonym aparatem ale nie ma zadnych paragrafów ;-) .. Jedyna rzecz zgodna z prawem to byłby regulamin na który musisz się zgodzić żeby wejść (jak zamknięte kluby czy makro itp.) i bo wtedy juz nie jest to ogólne dostepne (np. Makro tylko dla prowadzących działalność gosp. itp.) ale w normalnych CH nie ma takich obostrzeń.. To samo ma zastosowanie - sprzedawca nie może ci czegoś nie sprzedać na zasadzie "bo nie", czy nie wpuścić cię np. do baru jesli jesteś trzeźwy a nie jest to klub zamknięty (o takim czymś był ze 2 dni temu watek na pl.soc.prawo - gość awanturował się pare dni wczesniej, po kilku dniach przyszedł do baru - barman odmówił obsługi a gość wezwał policję - efekt - wniosek o ukaranie barmana do sądu grodzkiego).
    Więc jak prowadzisz taką działalność (tzw. oferta publiczna) to niestety już nie jest tak że wolno ci wszystko co ci się podoba...

Pozdr
    Artur

P.S.
    [drażnienie moderatora ON]
    chociaż pewnie się mylę - bo o ile pamiętam jest taki punkt w regulaminie forum, że moderator ma zawsze rację ;-) i jak chce tu pisać to muszę się zgodzić że to prawda objawiona
    [drażnienie moderatora OFF]
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 21-02-2007 o 21:45
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów