Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: #35 Sztuczki z korekcja tonalna.

Mieszany widok

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HurricanE Zobacz posta
    Witam!
    Bardzo śmiała teza. Proszę to udowodnić. Piszesz ciekaie tu na forum. Ale pierwszy raz słyszę aby przestrzeń lab prowadziła do utraty informacji - była jak pan pisze - destrukcyjna.

Pozdrawiam
    Łukasz

To nie teza tylko po prostu tak jest.

To nie przestrzeń prowadzi do utraty informacji tylko konwersja z jednej przestrzeni do drugiej. To są wszystko rachunki na liczbach całkowitych i błąd narasta dość szybko i mocno.

np. taki obrazek:

ma histogram:

a po konwersji do labu i z powrotem do sRGB (bez zapisywania - tylko konwersja w PS) - histogram wygląda już tak:

To jest tylko po jednokrotnej konwersji. Prawda, że to nie to samo?

Róznice pomiędzy histogramami to właśnie uszkodzenie pliku jakie jest spowodowane konwersją.

Proszę, tylko nie mówić, że to grafika i to się ma nijak do zdjęcia bo "ma się" bardzo, bardzo. Gradient cz-b ma "w sobie wszystkie barwy R-G-B od 0 do 255 i ma przewidywalny, znany histogram. Prawie idealnie równy od zera do 255 (max).

Gdyby Lab było takie cudowne to ACR i inne konwertery RAW umożliwiały by od razu konwersję do LAB a można tylko do sRGB, AdobeRGB i ProPhoto. Dlaczego?

Jedyną osobą usiłującą udowodnić, łatwą do obalenia tezę, że Lab jest lepsiejszy jest Margulis. Kelby'ego i jego "ostrzenia profesjonalistów" to w ogóle trudno traktować poważnie

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Coś już napisał

Domyślnie

Klikam na warstwie dopasowania Curves i otwieram okno Curves. Jade myszą w okolice pkt. 1. (kursor powinien zamienić się w białą pipetkę). To mniej więcej w okolicach półtonów, w pobliżu środka wykresu więc zwykle to najważniejszy punkt. Wciskając Shift+Ctrl klikam myszą. Wracam do Curves i sprawdzam co mam. U mnie R=65 G=106 i B=114 dla Input i Output. Środkowa wartość to 106 więc zmieniam w okienkach Output wartości dla R i B na te 106. WIEM, że tam jest kolor BIAŁY i do niego usiłuje sprowadzić krzywe. Obrazek wydaje mi się teraz za czerwony więc powtarzam operację dla punktu #2 (w światłach Shift+Ctrl+klik na pkt #2). Tu środkowa wartość to 213 więc sprowadzam krzywe G i B do 213. Powtarzam to dla pkt 3 i 4.

w związku z tym mam pytania bo się gubię
    1.Dlaczego 4 punkty (2 razy biały)?Czy nie wystarczą 3?Czarny,biały,szary.
    2.W #1 punkcie Output w R i G
    w #2 punkcie Output w G i B
    no własnie co w #3 i #4 punkcie? -odpowiednio (B i R) i (R i G)

Przepraszam za te głupie pytania ale jakoś nie mogę dojśc dalej w tym ćwiczeniu.Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Komm Zobacz posta
    w związku z tym mam pytania bo się gubię
    1.Dlaczego 4 punkty (2 razy biały)?Czy nie wystarczą 3?Czarny,biały,szary.
    2.W #1 punkcie Output w R i G
    w #2 punkcie Output w G i B
    no własnie co w #3 i #4 punkcie? -odpowiednio (B i R) i (R i G)

Przepraszam za te głupie pytania ale jakoś nie mogę dojśc dalej w tym ćwiczeniu.Pozdrawiam
    Również przylączam się do pytania. Czy może ktoś wyjaśnić kolejność i zasadę wyboru kanałów.
    Podziękowania dla Janusza za naprawde wartościowe artykuły.

Uprawnienia umieszczania postów