Cytat Zamieszczone przez moffet Zobacz posta
A kiedy należy ustawiać poprawny balans bieli? Bo nie wyobrażam sobie ustawiania balansu bieli w ten sposób co w tym tutorialu gdyby zdjęcia tych statków były wykonane podczas zachodzącego słońca, bo wtedy białe obiekty widać na pomarańczowo - przez człowieka i aparat.
Podobnie dylematy można mieć z kolorem śniegu - który jest biały, ale często na zdjęciu będzie lekko niebieski, albo żółtawy - i przecież to wcale nie oznacza że należy go sprowadzić do odcieni bieli.
Chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat.
Słuszny dylemat. Ja rozwiązuję go następująco - mam zdjęcie, które uprzednio robiłem, pamiętam zatem warunki oświetleniowe wtedy panujące, oraz moje "widzenie" barw. Startuję od 5500K i 0 tint. Teraz patrzę na efekt takiego zbalansowania bieli i jednocześnie przypominam sobie moje "widzenie" barw gdy robiłem to zdjęcie. I jeśli się ono rózni od zadanego WB, to staram się korygować tak długo, aż uzyskam satysfakcjonujący mnie efekt. I nie ważne jest tutaj, że "biały nie jest biały" - bo nie zawsze jest. Np. późnym zachodem słońca na pewno nie będzie. W kolorowo oświetlonym klubie też nie. W sali wykładowej oświetlonej świetlówkami już tak. Póżnym popołudniem w cienu - i tak i nie, tu balansuję pomiędzy WB na 5500K kontra WB na biel w cieniu, kontra biel w świetle.